expunere excesivă la soare: consecințe

Regulile sunt facute pentru a fi incalcate, mai ales cand ne strica distractia estivala – aceasta pare sa fie deviza romanilor care ajung la mare, piscine sau stranduri si aleg sa se bronzeze la cele mai periculoase ore cu putinta, intre 11 si 17. Citește în continuare pentru a afla cele  5 sfaturi pentru cei care au exagerat cu statul la soare în această vară.

Dovada: numarul tot mai mare de cancere de piele. Multe dintre cazuri sunt diagnosticate de medicul dermatolog Mihaela Leventer. Specialistul de top, care de 20 de ani salveaza pacienti, face cateva recomandari importante pentru cei care au pus bronzul mai presus de orice in vara lui 2015.

5 sfaturi pentru cei care au exagerat cu statul la soare in aceasta vara

Nu neglijati arsurile solare

“Pentru ca noi, romanii, avem o piele deschisa la culoare, suntem mai expusi riscului de cancer de piele. Consecintele grave ale unei arsuri pot aparea peste ani. Copiii sunt cei mai expusi alergiilor arsurilor soloare, de aceea parintii trebuie sa stie ca „acestea cresc riscul de cancer chiar si cu 75 la suta daca se produc pana la varsta de 7 ani”, afirma medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Monitorizati cu atentie zonele expuse frecvent la lumina solara

“Apar tot timpul studii noi care demonstreaza ca soarele si expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, echipa “Dr Leventer Centre” diagnosticheaza frecvent carcinoame pe zonele expuse – fata, scalp, maini. Extrem de atenti trebuie sa fie soferii care au obiceiul de a conduce cu bratul stang in afara masinii. Ei ar trebui sa mearga vara cu geamurile inchise care au, de obicei, protectie UV”, spune Mihaela Leventer.

Nu va mai bazati niciodata doar pe cremele cu factor de protectie, daca aveti alunite

“Exista pe piata multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt si produsele de fotoprotectie destinate sportivilor si militarilor aflati in misiune in zone calde. Acestea sunt eficiente impotriva arsurilor, dar nu va feresc in totalitate de cancer. Daca aveti alunite cu potential de transformare in melanom malign, expunerea la lumina poate grabi procesul, chiar daca folositi creme eficiente cu factor de protectie” adauga doctor Leventer.

Nu neglijati alte semne ale expunerii exagerate la soare

“Nu doar alunitele trebuie atent monitorizate. Radiatiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, rosii, aspre si descuamate. Acestea se pot transforma in timp in carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au sanse mari de vindecare daca sunt diagnosticate si tratate la timp”, ne sfatuieste medicul.

Mergeti cu toata familia la dermatolog, daca alunitele sunt o “mostenire”

“Statisticile spun ca riscul de aparitie a unui melanom este de 1.000 de ori mai mare in familiile in care a existat o astfel de afectiune. Pe fondul acestei mosteniri genetice, radiatiile ultraviolete pot declansa multiplicari celulare care scapa de sub control si se transforma in cancer. Examinarea periodica a copiilor care merg la plaja si au multe alunite devine obligatorie”, indeamna dermatologul Mihaela Leventer.

Sursacsid.ro

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online