Dincolo de problema estetică, transpirația excesivă ascunde, de cele mai multe ori, o condiție medicală. Paleta de afecțiuni care au ca simptom hiperhidroza este extrem de variată, incluzând tulburări endocrine, afectiuni neurologice, infectii, boli cardiovasculare, diabet și chiar cancer. De aceea, este foarte important să cerem ajutor de specialitate în identificarea afecțiunii care stă la baza acestei probleme.
Prima evaluare în transpirația excesivă o face medicul dermatolog, iar al doilea filtru este, de regulă, medicul endocrinolog, pentru că cele mai multe boli care au ca simptom hiperhidroza se regăsesc în spectrul endocrinologic. La Dr. Leventer Centre poți beneficia de ambele expertize în același loc.
Ce boli au ca simptom transpirația excesivă
Transpirația excesivă, care este un raspuns exagerat al glandelor sudoripare, poate fi primară sau idiopatică (fără o cauză cunoscută) ori secundară, adică apărută pe fondul unei boli sau a unei tulburări care nu reprezintă neapărat o afecțiune (cum este tulburarea hormonală din menopauză).
Hiperhidroza primară este de obicei moștenită, se declanșează în copilărie și se agravează odată cu pubertatea, în special la femei. Este cauzată de o hiperactivitate a nervului simpatic, nervul responsabil de reglarea transpirației, care declanșează glandele sudoripare chiar și în lipsa căldurii sau a activității fizice. Acest tip de hiperhidroză este corelată cu emoțiile puternice.
Hiperhidroza secundară poate să aibă cauze diverse, să necesite expertiza mai multor specialiști și efectuarea de investigații până la stabilirea unui diagnostic de certitudine. Iată care sunt bolile care au transpirația excesivă ca simptom.
Diabet
Transpirația excesivă poate să apară la pacienții diabetici pe fondul unei glicemii scăzute sau ca efect al medicației. Factori favorizanți ai hiperhidrozei sunt și bolile secundare apărute pe fondul diabetului, cum este neuropatia periferică.
Obezitate
În cazul obezității, pierderea redusă de căldură, din cauza stratului gros de țesut adipos subcutanat, poate declanșa un răspuns compensatoriu al glandelor sudoripare. Când obezitatea este asociată cu diabet, transpirația excesivă apare și din cauza acestuia.
Afecțiuni endocrine
O multitudine de boli cu transpirația excesivă printre simptome se regăsesc în spectrul endocrinologic. Întâlnim hiperhidroza în hipertiroidism (și în afecțiunile asociate cu un nivel crescut de hormoni tiroidieni, cum sunt boala Basedow-Graves sau boala Plummer), hipogonadism și acromegalie, în sindromul carcinoid (tumoră neuroendocrină) și în feocromocitom – o tumoră rară la nivelul glandelor suprarenale.
Aceste afecțiuni pot fi diagnosticate de medicul endocrinolog din echipa de experți ai Dr. Leventer Centre, după consultul de endocrinologie și investigații țintite. Specialistul endocrinolog va stabili apoi un tratament de plan eficient, care poate include, pe lângă medicația specifică bolii de bază, tratamente pentru hiperhidroză disponibile în cadrul clinicii.
Anumite infecții
Tuberculoza este infecția cel mai des asociată cu transpirația excesivă, dar același simptom este prezent în bruceloză, endocardită (infecție cardiacă), osteomielită (infecție la nivel osos), HIV, abcese, malarie.
Afecțiuni cardiace
Transpirația excesivă este unul din simptomele cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu boală coronariană. Când apare brusc, hiperhidroza poate anunța și un infarct miocardic.
Afecțiuni neurologice
Și în domeniul neurologie se regăsesc boli care au transpirația excesivă printre simptome: boala Parkinson, scleroza multiplă și leziunile traumatice cu afectare nervoasă.
Cancer
Leucemia și tumorile maligne pot declanșa hiperhidroza, pe fondul schimbărilor hormonale produse în organism, care încearcă să lupte cu boala, dar și ca efect al chimioterapiei. Cel mai des, transpirația excesivă apare în limfom, mezoteliom, cancer osos, cancer de prostată, cancer renal și cancer tiroidian medular avansat.
Anxietate
În tulburarea de anxietate, transpirația excesivă se asociază palpitațiilor și nervozității resimțite de pacient când starea tensională este accentuată și trece printr-un atac de panică. De regulă, sunt afectate fața, axilele, palmele și tălpile.
Apnee în somn
În cazul apneei obstructive, transpirația excesivă apare noaptea și este însoțită de alte simptome specifice acestei tulburări de somn: sforăit, senzație de sufocare, dureri toracice.
Alte cauze ale transpirației excesive
Hiperhidroza secundară poate apărea și din alte cauze decât afecțiunile enumerate mai sus:
- în sarcină, declanșată de fluctuațiile hormonale;
- în menopauză – și mai ales în premenopauză sau perimenopauză -, ca efect al schimbărilor hormonale (episoadele numite popular „bufeuri”);
- după administrarea unor medicamente, cum sunt antidepresivele, antipireticele, cele prescrise în diabet ori pentru controlul secreției hormonale;
- în alcoolismul cronic și ca efect al consumului de droguri.
Tratamentul hiperhidrozei la Dr. Leventer Centre
După diagnosticarea bolii care a generat transpirația excesivă, la Dr. Leventer Centre poți beneficia de opțiuni de tratament cu eficiență dovedită în hiperhidroză: injecții cu toxina botulinică și chirurgia glandelor sudoripare.
Injecții cu toxina botulinică
Injecțiile cu toxina botulinică duc la blocarea semnalelor nervoase care declanșează transpirația, oprind funcționarea glandelor sudoripare din zonele tratate. Nivelul transpirației scade cu peste 80%, treptat, după injectare – primele rezultate pot fi observate după 2-4 zile, dar toxina își face efectul complet după două săptămâni.
Este un tratament cu rezultate durabile, resimțite vreme de câteva luni, și cu disconfort minim la administrare: toxina este injectată subcutanat cu un ac fin, sub anestezie locală, pentru ca pacientul să nu resimtă durere.
Chirurgia glandelor sudoripare
O altă modalitate de tratament în transpirația excesivă este înlăturarea glandelor sudoripare pe cale chirurgicală, disponibilă în cadrul Dr. Leventer Centre, unde activează o echipă de medici chirurgi cu experiență.
Chirurgia glandelor sudoripare este o intervenție relativ simplă, efectuată la nivelul axilelor, unde glandele sunt aproape de suprafață și pot fi chiuretate cu ușurință. Se face sub anestezie locală, cu rezultate bune și fără ca pacientul să se confrunte cu riscul unor complicații majore.
Dacă bolile cu transpirație excesivă scad calitatea vieții, tratamentul eficient al hiperhidrozei o crește, prin restabilirea stimei de sine și redeschiderea către reluarea interacțiunilor sociale. Te așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru un diagnostic cert al acestei tulburări și pentru inițierea unor tratamente care și-au dovedit eficiența. Programează-te pentru consultație și lasă echipa de experți a clinicii din București să aibă grijă de sănătatea ta.