acnee juvenila

Acnee juvenilă – o realitate a vieții adolescentine. Atunci când începe perioada de pubertate, apare și acneea, împreună cu lipsa de încredere în sine și nemulțumirea față de propria imagine. Un aspect fizic afectat de acneea juvenilă poate avea un efect negativ asupra adolescenților, într-un context psihologic și social.

Acnee juvenilă – ce este?

Acneea este o condiție a pielii care implică glandele sebacee și foliculii. Glandele sebacee produc o substanță uleioasă, sebum, pe care o eliberează din folicul pe suprafața pielii. Sebumul are rol de emoliere a pielii și a părului și ajunge la suprafața pielii prin mici orificii numite pori. Atunci când porii se înfundă prin acumularea de celule moarte și sebum, apar primele semne de acnee. Hormonii androgeni, parte esențială a sistemului endocrin, joacă un rol important în apariția acneei. Hormonii androgeni stimulează producerea excesivă de sebum.

Nu este foarte clar de ce unii adolescenți fac acnee juvenilă, în timp ce alții nu prezintă boala. Se consideră însă că 95% din populația globului face o formă de acnee de-a lungul vieții. Studiile confirmă posibilitatea ca acneea să aibă un caracter ereditar. Dacă părinții au avut acnee în pubertate sau pe parcursul vieții, este foarte probabil ca și copiii să aibă aceeași tendință.

Cum îți ajuți copilul adolescent să gestioneze acneea juvenilă?

Învațăți copilul adolescent ce înseamnă pubertatea și schimbările pe care le produce

Informațiile existente în sursele media nu sunt mereu cele corecte. O discuție ghidată de medicul dermatolog facilitează informarea corectă a pacientului și a părinților. Educarea adolescentului în privința etapelor pubertății poate fi benefică. Atunci când adolescentul va înțelege de ce apar semnele acneei, și care este durata lor, va putea depăși mai ușor impactul social resimțit.

Aspectul fizic joacă un rol important în percepția proprie și în interacțiunea cu cei din jur. Este important ca un adolescent să înțeleagă că nu este un caz izolat. Majoritatea adolescenților au parte de acnee juvenilă. Odată cu trecerea pubertății, și cu un tratament potrivit, acneea se poate limita.

Ajutați în menținerea tratamentului corect pentru acnee juvenilă

Trebuie să știți că acneea nu este o boală contagioasă. Medicul dermatolog va evalua starea de sănătate și gravitatea acneei, propunând fie un tratament medicamentos local, fie unul sistemic. În plus, adolescentul va primi sfaturi privind îngrijirea corectă a pielii. Perseverența cu care va fi urmat, o perioadă lungă de timp, va aduce rezultate bune și oprirea evoluției bolii.

Orice tratament va fi recomandat, susțineți adolescentul în menținerea acestuia. Însoțiți copilul la dermatolog, dar în același timp, permiteți libertatea acestuia de a discuta singur cu medicul. Menținerea unei rutine de îngrijire și tratament este importantă deoarece în cazurile mai severe, acneea are potențialul de a lăsa cicatrici pe piele.

Comunicarea cu adolescentul ajută la combaterea efectelor secundare psihologice

Comunicarea cu adolescentul poate ameliora stresul psihologic produs de acnee. Adolescentul trebuie să înțeleagă că această condiție este o parte normală a vieții și se poate trata, cât timp este menținută o rutină de îngrijire sau de tratament corect. Urmăriți adolescentul pentru o identificare precoce a simptomelor depresiei. În cazul în care aveți nevoie de ajutor în comunicarea cu adolescentul, medicul vă poate recomanda consiliere cu un psihoterapeut.

Acneea juvenilă poate avea impact în viața adolescentului. Important este să nu lase semne pe piele și să fie tratată corespunzător. Vino la Centrul Dr. Leventer pentru a depista tipul și gravitatea acneei copilului tău, dar și pentru a primi tratamentul și sfaturile necesare.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online