Mulți dintre noi consideră, pe nedrept, că acneea este o problemă dermatologică care afectează doar adolescenții. Deși adolescenții reprezintă o proporție semnificativă a persoanelor care suferă de o astfel de problemă, adevărul este că acneea poate să apară la orice vârstă. De exemplu, în cazurile de acnee hormonală, menopauza și menstruațiile pot duce la aceleași simptome ca și schimbările hormonale din adolescență, schimbari studiate și în cadrul endocrinologiei.
Ce este acneea hormonală?
Cazurile de acnee hormonală implică o serie de erupții la nivelul pielii care apar din cauza fluctuațiilor unor hormoni, de exemplu testosteronul. Acest tip de acnee se manifestă indiferent de vârstă, dar tinde să fie mai frecvent la menstruație sau la menopauză.
Posibil semn al unei tulburări endocrine
O serie de dereglări hormonale care sunt generate de boli endocrine pot duce, de asemenea, la erupții cutanate. Acneea hormonală apare în sindromul Cushing, în hiperprolactinemie și în afecțiunile care generează o producție excesivă de androgeni – sindromul ovarelor polichistice, tumori care secretă un nivel crescut de androgeni.
În cazul în care acneea hormonală este rezultatul unei tulburări endocrine, nu este suficientă tratarea manifestării cutanate, trebuie intervenit și la nivelul afecțiunii subiacente. Acesta este rolul specialistului endocrinolog al centrului Dr. Leventer, care, după consultație și analize specifice, va pune diagnosticul de certitudine și, împreună cu medicul dermatolog, va stabili conduita terapeutică optimă.
Simptomele acneei hormonale
Simptomele asociate cu cazurile de acnee hormonală variază în funcție de severitatea acestei probleme dermatologice. Cele mai frecvente simptome includ:
- Comedoane închise;
- Comedoane deschise;
- Papule;
- Pustule;
- Noduli;
- Leziuni chistice.
Acneea hormonala apare cel mai frecvent în etajul inferior al feței.
Ce cauzează acneea hormonală?
Apariția acneei hormonale poate fi asociată cu:
- Menstruația;
- Menopauza;
- Sindromul ovarului polichistic;
- Nivelurile crescute de hormoni androgeni.
Fluctuațiile hormonale agravează cazurile de acnee hormonală prin creșterea:
- Inflamației la nivelul pielii;
- Producției de sebum;
- Numărului de celule moarte care acoperă foliculii;
- Numărului de bacterii care pot declanșa acneea ( Propionibacterium acnes)
Cum tratezi acneea hormonală?
Pentru un tratament personalizat nevoilor tale îți recomandăm ca prim pas un consult dermatologic care să identifice cauzele exacte și opțiunile potrivite ție.
Tratamente recomandate pentru acneea hormonală:
Peroxid de benzoil
Peroxidul de benzoil este bactericid, deci are rolul de a îndepărta bacteriile care cauzează/agravează acneea. Iritația locală și decolorarea materialelor (haine sau fațe de pernă) sunt unele dintre efectele adverse asociate în mod frecvent cu utilizarea acestui compus.
Acid salicilic
Acidul salicilic este disponibil fără rețetă (în concentrație de 2%) și fiind liposolubil, produce un peeling superficial, împiedicând astfel ocluzia foliculilor și formarea coșurilor.
Derivații vitaminei A
Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A și foarte eficienți pentru acneea retențională (comedoane închise și deschise). În general, acești compuși pot fi recomandați tuturor pacienților cu acnee hormonală. Este recomandată aplicarea produselor care conțin retinoizi pe întreaga suprafață a pielii afectată de acnee, pentru a împiedica apariția unor coșuri noi.
Antibiotice
Antibioticele au rolul de a ține sub control bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii și determină agravarea acneei. Eficiența antibioticelor este mai mare și riscul de a crea rezistență mai mic, atunci când sunt folosite în paralel cu produsele pe bază de peroxid de benzoil.
Contraceptivele orale
Contraceptivele orale pot regla producția de hormoni androgeni, suprimând astfel apariția acneei hormonale. Folosirea acestor medicamente este recomandată atunci când alte forme de tratament au eșuat, iar specialistul care se ocupă de caz discută cu pacienta despre beneficiile și riscurile folosirii contraceptivelor.
Agenții anti-androgeni
Agenții anti-androgeni au rolul de a limita sau chiar bloca efectele hormonilor androgeni asupra glandelor care produc sebum și determină apariția acneei.
Steroizi
Folosirea steroizilor este recomandată în cazuri particulare de acnee și doar la indicația medicului dermatolog.
Pentru a ajuta pielea să se vindece, pot fi recomandate o serie de măsuri simple:
- Curățarea feței cu apă călduță și un produs pentru acnee dimineața și seara;
- Hidratarea pielii și consumul a minimum 2 l de apă plată pe zi;
- O dietă echilibrată, fără produse de fast food sau dulciuri
- Folosirea unor produse cosmetice non-comedogenice (care nu cauzează sau agravează acneea);
- Îndepărtarea machiajului folosit la sfârșitul zilei;
- Evitarea atingerii feței cu mâinile.
Dezechilibrele hormonale pot declanșa un episod de acnee hormonală. În aceste situații, un consult dermatologic te poate ajuta să înțelegi mai bine cauzele acestei afecțiuni, să identifici care sunt schimbările stilului de viață care te pot ajuta să ameliorezi simptomele și care sunt tratamentele care dau rezultate în cazul tău. Programează-ți un consult la unul din medicii Dr. Leventer Centre.