Tanara cu acnee in fata oglinzii

Acneea poate îmbrăca forme diferite și este necesar un diagnostic exact pentru a putea fi instituit un tratament eficient.

Afecțiune extrem de răspândită la nivel global, care afectează preponderent adolescenții, dar se poate manifesta la orice vârstă, acneea poate avea o cauză profundă, hormonală, care să impună, pe lângă consultul dermatologic, și intervenția unui endocrinolog în identificarea cauzei și stabilirea protocolului terapeutic.

Abordare integrată a acneei la Dr. Leventer Centre din București

În echipa de experți în sănătatea pielii a clinicii Dr. Leventer Centre din București se află și un specialist endocrinolog, tocmai pentru că o serie de afecțiuni dermatologice, inclusiv acneea, pot avea la bază și dezechilibre hormonale.

Când intervine factorul hormonal, fără colaborarea medicilor din cele două specialități, tratamentul poate eșua, poate da rezultate slabe sau poate avea efect pe termen foarte scurt, după care problema să reapară.

În cazul acneei, dacă dermatologul Dr. Leventer Centre suspectează că la baza afecțiunii stă o tulburare hormonală, va recomanda un consult endocrinologic. Abia după acest consult, după efectuarea analizelor și testelor recomandate de endocrinolog se va stabili diagnosticul de certitudine și cauza acestuia, iar cei doi medici vor stabili, împreună, planul de tratament.

Tipuri de acnee și cum se tratează fiecare

Acneea poate fi clasificată în funcție de manifestare, dar și de cauză.

În funcție de manifestare, acneea este non-inflamatorie sau inflamatorie. Iar în funcție de factorii declanșatori, poate fi: vulgară, asociată unor sindroame sau tulburări endocrinologice, indusă medicamentos, cosmetică, ocupațională, fulminans, conglobată, pre și post-pubertală.

Acneea non-inflamatorie

Se poate prezenta sub formă ușoară sau moderată și se manifestă prin apariția de comedoane închise sau deschise (punctele albe sau negre).

Acest tip de acnee nu lasă cicatrici pe piele și poate fi tratată ușor, la recomandarea medicului dermatolog, cu preparate topice sau proceduri cosmetice.

Acneea inflamatorie

Acest tip de acnee poate îmbrăca forme mai severe. Se manifestă prin papule (umflături roșii), pustule (coșuri cu cap galben), noduli (umflături mari, pline cu puroi, pielea din jur este umflată și roșie) și chisturi (mai profunde decât nodulii). Cea mai severă formă de acnee inflamatorie este acneea nodulo-chistică.

Acneea inflamatorie netratată corespunzător poate duce la apariția cicatricilor. Tratamentul prescris de dermatolog poate include antibiotice, peroxid de benzoil, acid salicilic sau azelaic, derivate ale vitaminei A, contraceptive, steroizi, dar și peelingul sau proceduri cosmetice.

Acneea vulgară

Până la 95% din adolescenți suferă de acnee în toată lumea. Acneea vulgară apare pe fondul schimbărilor hormonale declanșate la pubertate printr-un mecanism patogenic complex și poate îmbrăca de la forme ușoare (puncte albe, negre) la forme severe (noduli, chisturi). În unele cazuri, este recomandată intervenția bidisciplinară a specialiștilor în dermatologie și endocrinologie pentru diagnosticare și tratament. 

Tratamentul în acneea vulgară poate fi local sau sistemic – medicul decide în funcție de gravitate și îl poate modifica pe parcurs, optimizându-l. Este esențială menținerea rutinei de îngrijire și tratament stabilită, pentru a evita agravarea acneei și a preveni formarea cicatricilor. Dacă se identifică o componentă hormonală, medicul endocrinolog va interveni pentru optimizarea tratamentului.

Pentru tratamentul acestui tip de acnee, la clinica Dr. Leventer Centre din București se folosesc peelingul, lumina fotodinamică (pentru reducerea debitului de sebum) și tratamentul Obagi (cu benzoil peroxid și retinoizi), care are un efect antibacterian asupra elementelor inflamatorii ale acneei, controlând și prevenind recurența.

Acneea pre-pubertală

Poate fi neonatală (între 2 săptămâni și 3 luni de viață), infantilă (între 2 luni și 1 an), a copilului mic (între 1 an și 6-7 ani) și în perioada de preadolescență (între 7-8 și 11 ani).

În cazul acestor tipuri de acnee, pacientul trebuie evaluat corect din punct de vedere dermatologic și endocrinologic pentru identificarea cauzei, deoarece acneea la aceste vârste este neobișnuită și poate avea la bază dezechilibre hormonale.

Acneea post-adolescență

Este un tip de acnee care afectează adulții, cauzată de stres și, posibil, de tulburări hormonale. În special femeile suferă de acnee hormonală. Aceasta se poate manifesta prin comedoane, papule, pustule și noduli pe zona mandibulară.

Când acneea este cauzată de un exces de hormoni androgeni, sunt necesare identificarea corectă și tratamentul specific al cauzei. 

În special la adulți, trebuie căutați și factori externi potențial declanșatori, cum ar fi expunerea la anumite substanțe, medicamente, radiații, căldură excesivă sau folosirea de echipamente ocluzive.

Acneea asociată cu anomalii endocrinologice

În cazul hiperandrogenismului din sindromul ovarelor polichistice sau din hiperplazia adrenală congenitală, pe lângă tratamentele specifice locale, recomandate de dermatolog, sunt necesare și tratamente medicamentoase ce vizează excesul de hormoni androgeni, precum contraceptivele orale sau medicamentele cu efect anti-androgenic.

În cazul hiperplaziei adrenale congenitale poate fi necesar tratament specific cu corticosteroizi orali, iar pentru tumorile ovariene sau suprarenaliene secretante de androgeni este nevoie de îndepărtarea chirurgicală a acestora și de tratamente oncologice specifice.

De asemenea, acneea poate sa apară secundar, ca o manifestare în cadrul unor sindroame genetice, pentru care tratamentul este mult mai complex.

Acneea rozacee

Nu este, de fapt, un tip de acnee, deoarece mecanismul patogenic este diferit. Denumită inițial acnee din cauza prezenței leziunilor inflamatorii, rozaceea apare ca urmare a unei moșteniri genetice, a unei dereglări a sistemului imunitar, a unei densități crescute a acarianului Demodex folliculorum sau a unei bariere cutanate disfuncționale.  

Se manifestă predominant pe zona centrală a feței prin eritem (piele înroșită) – care poate să fie tranzitoriu, în prezența unor factori declanșatori, sau permanent -, vase de sânge vizibile (teleangiectazii) și apariția de papule și pustule.

Acneea rozacee este tratată la Dr. Leventer Centre cu proceduri ce implică tehnologie de ultimă oră: laserul VBeam, laserul Stellar M22, tehnologia IPL sau Sylfirm X (radiofrecvență + microneedling).

Indiferent de ce tip de acnee suferi, la Dr. Leventer Centre din București găsești specialiști în dermatologie și endocrinologie care vor pune diagnosticul corect și vor alege pentru tine soluțiile de tratament cele mai eficiente. Apelează la experții în sănătatea pielii ai clinicii pentru tratamentul eficient al acneei, programează-te acum pentru o consultație.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online