Cauze pentru alunița inflamată

Putem afirma cu tărie că fiecare persoană din lume are cel puțin o aluniță pe corp. Atât de comune sunt. Pe unele le avem de la naștere, iar altele apar cu timpul, pe măsură ce creștem. În general, alunițele nu ne pun viața în pericol dar, dacă se modifică, pot deveni periculoase. Din această cauză, o aluniță inflamată poate fi un motiv de îngrijorare.

În această situație, un control de specialitate ne poate ajuta să identificăm din timp o afecțiune dermatologică și să primim tratamentul de care avem nevoie.

Ce înseamnă o aluniță inflamată?

O aluniță inflamată va fi mai mare și va avea un aspect roșiatic. Trebuie subliniat faptul că aspectul și celelalte caracteristici ale unui astfel de nev pigmentar depind foarte mult de cauza iritației. Modificările unei alunițe pot indica, în anumite situații, un cancer de piele și, din această cauză, este nevoie de un medic dermatolog pentru a pune un diagnostic de certitudine.

Cauze

O aluniță inflamată poate avea mai multe cauze, printre care se pot număra:

 • Zgârieturi;
 • Infecții (bacterii, virusuri sau fungi);
 • Tăieturi;
 • Vânătăi;
 • Arsuri termice sau chimice;
 • Reacții alergice (înțepături de insecte, produse cosmetice sau de curățat, de exemplu);
 • Fluctuații hormonale.

Când este necesar un consult pentru alunițele inflamate?

Este indicat să apelezi la un medic dermatolog atunci când ești îngrijorat de iritația uneia sau a mai multor alunițe, dar și de alte modificări ale alunițelor de pe corp. 

Pe lângă iritația unei alunițe, următoarele caracteristici trebuie să îți atragă atenția:

 • Asimetria alunițelor de pe corp;
 • Marginile neregulate;
 • Schimbarea culorii;
 • Creșterea în diametru, peste 6 milimetri;
 • Sângerarea;
 • Mâncărimea.

Tratamente și remedii pentru alunițele inflamate

Stabilirea tratamentului depinde de identificarea cauzelor care duc la inflamarea unei alunițe. Astfel, în funcție de motivul inflamației, medicul dermatolog poate recomanda:

Antibiotice

Dacă inflamația aluniței este asociată cu o infecție, atunci medicul poate recomanda antibiotice pentru a elimina problema de la sursă. De asemenea, în această situație, este recomandată evitarea atingerii și curățarea constantă a zonei afectate.

Îndepărtarea

Dacă alunița inflamată se află într-o zonă sensibilă, în care este predispusă la contact frecvent sau rănire din cauza bijuteriilor sau hainelor, dermatologul poate recomanda îndepărtarea acesteia. Procedura trebuie realizată de către un specialist. O astfel de procedură poate fi recomandată, în unele cazuri, și pentru a preveni extinderea unor leziuni precanceroase sau canceroase.

Medicație împotriva alergiilor

Dacă iritația uneia sau a mai multor alunițe este asociată cu o reacție alergică, specialiștii pot prescrie medicamente care să contracareze efectele acesteia.

O aluniță iritată poate fi un motiv de îngrijorare atunci când apare pe pielea ta sau a cuiva drag ție, mai ales când este însoțită de alte simptome. Specialiștii Dr. Leventer Centre sunt alături de tine, oferindu-ți tratamentele și sfaturile necesare în această situație.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online