alunita rupta tratament

Alunițele (nevi) sunt grupuri de celule pigmentare care se formează pe suprafața pielii, în general, în urma expunerii prelungite la soare. Un adult are in medie între 10 și 40 de alunițe pe corp, iar numărul acestora poate crește odată cu înaintarea în vârstă. O aluniță ruptă poate fi un motiv de îngrijorare dacă sângerarea survine in absenta unui traumatism evident si  nu se oprește, acesta putând fi un simptom al cancerului de piele.

Pentru a preveni transformare unei alunițe rupte într-un cancer de piele este nevoie de supravegherea constantă a acesteia cu ajutorul regulii ABCDE. Această regulă oferă un set clar de caracteristici prin care poate fi înțeleasă dezvoltarea unei alunițe:

  • A – asimetria aluniței;
  • B – marginile neregulate, (border în limba engleză);
  • C – culoarea;
  • D – diametrul;
  • E – evoluția în timp.

Ce se întâmplă dacă se rupe o aluniță?

O aluniță ruptă poate fi pusă pe seama zgârieturilor, scărpinatului, mușcăturilor de insecte, prinderii de haine sau de bijuterii. În aceste situații, alunița și pielea din jur vor sângera, disconfortul sau senzația de durere resimțite variind în funcție de cauza care determină ruptura.

O aluniță ruptă înseamnă cancer de piele?

O aluniță ruptă, din fericire, nu determină apariția unui cancer de piele. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că rănirea unei alunițe poate provoca sângerări, leziuni deschise sau chiar infecții.

Datele indică faptul că doar 20-30% dintre melanoamele maligne, cele mai periculoase forme de cancer de piele, s-au dezvoltat din alunițe care existau deja pe corpul pacienților.

Ce trebuie să faci când se rupe o aluniță?

Dacă o aluniță ruptă este cauzată de un accident sau de contactul cu hainele sau bijuteriile, iată ce trebuie să faci:

  • Dezinfectează alunița și țesuturile din jur cu alcool;
  • Aplică presiune pentru a opri sângerarea, atunci când este cazul;
  • Acoperă zona afectată cu un bandaj pentru a limita riscul de infecții;
  • Programează un consult dermatologic dacă sângerarea continuă sau caracteristicile aluniței se modifică.

O aluniță ruptă, care sângerează fără un motiv anume sau care și-a modificat recent forma poate fi un motiv de îngrijorare. În aceste situații este necesar un consult dermatologic care să determine cauza modificărilor suferite și care este tratamentul adecvat, atunci când se impune. Programează-ți un consult la Dr. Leventer Centre pentru un screening dermatologic anual.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online