Alunițele la copii sunt periculoase?

Atunci când ești părinte, chiar și cea mai mică schimbare care apare pe pielea celui mic, cum ar fi o aluniță, poate reprezenta un motiv de îngrijorare. Specialiștii de la Dr. Leventer Centre explică faptul că apariția unor alunițe la copii nu ar trebui să ne neliniștească și că examinarea regulată și vizitele la dermatolog pot ține sub control eventualele riscuri.

Când și de ce apar alunițele la copii?

În general, asociem alunițele cu cancerul de piele de tip melanom malign. Din fericire, acest tip de cancer este foarte rar întâlnit la copii și poate fi tratat cu succes sau chiar prevenit dacă alegem să ne adresăm unui dermatolog atunci când observăm ceva neobișnuit cu alunițele celui mic.

Alunițele la copii pot fi congenitale, caz în care sunt produsul unor mutații genetice. De asemenea, pot apărea în mod spontan de-a lungul vieții. Nu în ultimul rând, alunițele pot suferi modificări odată cu dezvoltarea corpului celor mici.

La fel ca în cazul adulților, alunițele copiilor nu reprezintă, în mod automat, un pericol pentru sănătate. Numărul ridicat sau modificările care apar într-un interval de timp scurt ar trebui să îți atragă atenția.

Cum examinezi acasă alunițele copilului?

Examinarea acasă a alunițelor de pe corpul copilului este un proces simplu dacă urmezi acești pași:

  • Examinează alunițele într-o zonă bine luminată;
  • Examinează alunițele în aceeași ordine de fiecare dată;
  • Pielea scalpului este mai ușor de analizat atunci când părul este ud;
  • Acordă mai multă atenție alunițelor care pot apărea în zone care adesea sunt trecute cu vederea: între degete, în zona genitală sau în spatele genunchilor, de exemplu;
  • Fotografiază alunițele care îți atrag atenția pentru a le verifica evoluția în timp.

În timpul examinării poți folosi regula ABCDE pentru a identifica alunițele care trebuie verificate de către un specialist. Această regulă este un acronim folosit pentru a ține minte următoarele caracteristici ale  alunițelor care trebuie luate în calcul:

  • A (asimetria): Cele două jumătăți ale unei alunițe seamănă?
  • B (border/margine): Marginile aluniței sunt clare și regulate?
  • C (culoare): Culoarea aluniței este uniformă sau observi mai multe nuanțe?
  • D (diametru): Alunița studiată are mai mult de 6 milimetri?
  • E (evoluție): Alunița a apărut recent? A suferit modificări legat de formă, culoare sau diametru într-un interval scurt de timp?

Când apelezi la un dermatolog?

Examinarea regulată a alunițelor de pe corpul copilului tău are rolul de a identifica acele alunițe atipice, care pot fi simptomul unei afecțiuni dermatologice. Este indicat să apelezi la un dermatolog atunci când observi  una sau mai multe alunițe care:

Își modifică culoarea sau mărimea

Modificarea formei și culorii unei alunițe apare în mod normal pe măsură ce copilul crește. Totuși, dacă aceste schimbări au loc într-un interval de timp scurt este recomandat să ceri și părerea unui dermatolog. 

Au o formă ovală, o margine neregulată sau mai multe culori

Este indicat să ceri părerea unui specialist atunci când observi că pe pielea copilului tău s-au format una sau mai multe alunițe ridicate sau au o culoare roz, roșie sau cafenie.

Sângerează fără o cauză evidentă

Există riscul ca la joacă sau în contact cu hainele, unele alunițe ale copilului să sângereze. Cu toate acestea, dacă sângerarea apare fără motiv, este cazul să îi programezi celui mic o vizită la dermatolog. Sângerarea sau ruperea poate indica, în unele cazuri, chiar și formarea unui melanom.

Apar din senin

Apariția unor alunițe noi pe corpul unui copil nu reprezintă, în mod automat, un motiv de îngrijorare. În medie, copii pot avea în jur de 20 de alunițe pe corp. Totuși, dacă numărul alunițelor trece de 50, atunci este nevoie de un consult dermatologic care să determine cauza acestei evoluții dramatice.

Au dimensiuni ieșite din comun

Alunițele gigantice cresc riscul ca un copil să sufere de melanom malign sau alte probleme de sănătate. Riscul de a suferi de probleme de sănătate asociate cu alunițele de mari dimensiuni este mai mare atunci când copilul are o vârstă mai mică. Mai mult de jumătate dintre melanoamele care se dezvoltă din alunițele uriașe sunt diagnosticate la vârsta de 10 ani.

Cum previi apariția alunițelor periculoase la copii?

Apariția unor alunițe la copii este naturală, cu toate acestea, este important să ai grijă de micuțul tău și să te asiguri că alunițele sale nu devin periculoase. Pentru a preveni modificările periculoase ale alunițelor este recomandat să:

  • Limitezi expunerea la soare și posibilitatea de a suferi de arsuri solare, mai ales între orele 10:00 și 16:00;
  • Folosești protecție solară cu spectru larg pentru pielea copilului;
  • Verifici alunițele în mod regulat pentru a identifica eventualele modificări;
  • Asigură-te că cel mic stă la umbră și că hainele îi acoperă pielea în fața razelor UV.

Apariția unor alunițe la copii poate reprezenta un motiv de îngrijorare pentru unii părinți. Sfaturile unui medic dermatolog te pot ajuta să ai grijă de pielea celui mic și să poți recunoaște alunițele periculoase. Specialiștii de la Dr. Leventer Centre îți oferă informațiile și sfaturile de care ai nevoie pentru a avea grijă de copilul tău. Programează-ți un consult.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online