Apariția bruscă a alunițelor pe corp poate reprezenta un motiv de îngrijorare, în special pentru persoanele adulte. Majoritatea alunițelor apar în prima parte a vieții, în copilărie, până în jurul vârstei de 20 de ani. Este important să vă adresați unui dermatolog în cazul în care alunițele se modifică sau apar unele noi, deoarece există riscul ca o leziune să fie un melanom.
Ce sunt alunițele?
Alunițele se descriu ca pete mici de culoare închisă și sunt cauzate de către grupuri de celule pigmentare. În medie, fiecare persoană prezintă între 10 și 40 de alunițe pe corp, dar acestea își pot schimba aspectul sau se pot estompa pe parcursul vieții.
Majoritatea alunițelor sunt inofensive, dar cu toate acestea, atunci când ele își schimbă forma, dimensiunea, culoarea sau apar brusc este recomandată evaluarea lor de către un medic dermatolog.
Cele mai multe alunițe prezente pe corp au o culoare maro, însă diferențierea acestora se face în funcție de culoare, formă și mărime. Astfel, alunițele pot fi diferite în funcție de:
- Culoare și textură. Alunițele pot avea o culoare maro, cafenie, neagră, roșie, albastră sau roz. Acestea pot fi netede, ridate, plate sau elevate. În unele cazuri este posibil să prezinte pe suprafața lor fire de păr.
- Formă. Chiar și atunci când vorbim despre apariția bruscă a alunițelor pe corp, acestea au, în mare parte, o formă ovală sau rotundă.
- Mărime. Cele mai multe alunițe de pe corp au în jur de 6 milimetrii în diametru. În cazul unor alunițe congenitale există posibilitatea ca acestea să fie mult mai mari, acoperind suprafețe extinse de pe față, membre sau trunchi.
De ce apar alunițele pe corp?
Apariția bruscă a alunițelor pe corp se datorează melanocitelor, celule ale pielii, care cresc în grupuri sau aglomerări. Acest tip de celule se regăsește pe întreaga suprafață a pielii și este responsabil pentru producerea melaninei, pigmentul care dă culoare pielii.
Apariția bruscă a alunițelor pe corp -cauze și factori de risc
Atunci când vorbim despre apariția bruscă a alunițelor există posibilitatea ca acestea să fie benigne sau maligne (canceroase). Printre cele mai comune cauze și factori care favorizează apariția unor alunițe pe corp se numără:
- Expunerea în exces la radiații ultraviolete;
- Pielea deschisă la culoare;
- Mutațiile genetice;
- Un sistem imunitar slăbit.
Care sunt riscurile pentru sănătate la apariția bruscă a alunițelor pe corp?
Melanomul reprezintă principalul risc asociat cu apariția alunițelor pe corp, iar unele persoane prezintă un risc peste medie în ceea ce privește transformarea unor alunițe în acest tip de cancer.
Este recomandată supravegherea constantă a alunițelor care vă apar pe corp, iar pentru asta puteți folosi regula ABCDE.
- A- asimetrie. Seamănă cele două jumătăți ale unei alunițe?
- B- marginea, border în limba engleză. Sunt marginile regulate și bine definite?
- C- culoarea. Este culoarea aluniței uniformă sau are mai multe nuanțe?
- D- diametrul. Depășește alunița 6 milimetrii?
- E- Evoluția. S-a modificat de-a lungul timpului alunița?
Apariția bruscă a alunițelor pe corp provoacă apariția cancerului de piele?
Apariția alunițelor este asociată cu cancerul de piele, mai ales în cazul în care acestea prezintă o serie de caracteristici neobișnuite, precum:
- O formă neregulată;
- O culoare neuniformă;
- O creștere în dimensiuni.
De asemenea, prezența unui număr ridicat de alunițe (peste 50 în cazul copiilor și peste 100 în cazul adulților), sexul masculin și vârsta de peste 60 de ani reprezintă factori de risc pentru apariția unui melanom.
Apariția bruscă a alunițelor pe corp – cum să ai grijă de pielea ta?
Pentru a preveni apariția bruscă a alunițelor și a eventualelor complicații asociate cu acestea este indicată protejarea pielii în fața diferiților factori de risc.
- Evitați expunerea solară în jurul prânzului, intervalul orar 10 – 15;
- Folosiți protecție solară indiferent de anotimp;
- Acoperiți-vă pielea și ochii de razele UV;
- Evitați bronzul artificial;
- Mergeți la screening-uri de piele regulate;
În cadrul Dr. Leventer Centre puteți beneficia de screening dermatologic cu FotoFinder, aparatul de dermatoscopie digitală care înregistrează fiecare semn de pe piele, ajutând medicul dermatolog să vizualizeze mai bine pielea și orice modificare apărută în timp la nivelul acesteia.