Vara se apropie cu pași repezi și este timpul să iei măsuri ca să îți protejezi pielea de arsuri solare. Arsurile solare te pot răni în mai multe feluri. Pericolul arsurilor solare nu se rezumă doar la durere, roșeață și disconfort pe termen scurt, ci, chiar dacă arsura solară dispare, rămân daune de durată. Află de la dermatologii dr. Leventer Centre ce poți să faci ca să previi corect asurile solare și să te ții la distanță de afecțiuni mai grave ale pielii.
De ce apar arsurile solare?
Arsurile solare și expunerea îndelungată la radiații UV reprezintă cauza principală de apariție a cancerelor de piele. Arsurile solare accelerează îmbătrânirea pielii și sunt factorii de risc principali în majoritatea cazurilor de carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase și melanom, acesta din urmă fiind cea mai gravă formă de cancer de piele, cu mortalitate crescută.
- O arsură solară este, de fapt, o inflamație care apare ca răspuns al pielii la radiațiile UV, după o expunere îndelungată, și în special neprotejată, la soare.
- Nu doar soarele poate provoca arsuri solare, ci și unele tehnologii care folosesc articifial razele UV, precum paturile de bronzare și dispozitivele destinate fototerapiei.
- Oricine poate căpăta arsuri solare, însă cele mai predispuse sunt persoanele cu pielea și părul deschise la culoare.
- Arsurile solare te pot afecta, nu doar în vacanțele la mare, ci și atunci când mergi pe stradă, sub soarele puternic, sau te afli la munte, de exemplu la ski.
Există mai multe grade de arsuri solare, în funcție de gravitatea lor, respectiv gradele I, II și III, unde gradul I este reprezentat de arsurile solare superficiale și mai ușor de tratat, iar gradul III de cele mai grave. Citește mai multe despre clasificarea arsurilor solare aici.
Cum recunoști arsurile solare?
Dacă observi ca, după ce te-ai expus la soare, pielea ta începe să capete o nuanță maro-auriu sau roșu aprins, ar trebui să știi că radiațiile UV au declanșat o serie de reacții de apărare și de combatere la nivelul celulelor pielii tale.
Din fericire, pielea este cel mai mare organ al corpului tău și se vindecă rapid, încercând să refacă tegumentul lezat. Astfel, organismul trimite sânge în zona deteriorată, ca să stimuleze vindecarea și ca să creeze o piele nouă. Sângele suplimentar din capilare este ceea ce provoacă roșeața respectivă. Pe măsură ce pielea nouă se dezvoltă, corpul tău scapă de celulele deteriorate, iar asta duce la exfoliere.
În funcție de gravitatea lor, arsurile solare pot avea mai multe tipuri de simptome astfel:
Simptome arsuri solare de gradul I: roșeață, piele fierbinte, durere sau sensibilitate, formarea de bășici, umflături, piele descuamată (după câteva zile). În unele situații mai pot să apară și oboseală, febră, dureri de cap, greață.
Simptome arsuri solare de gradul II: piele extrem de roșie, bășici și umflături pe o suprafață mai extinsă de piele, piele cu aspect umed, durere, decolorare albă în interiorul arsurii. De asemenea, este posibil să mai experimentezi și: confuzie, amețeală, epuizare, febră, dureri de cap, crampe musculare, greață, frisoane.
Simptome arsuri solare de gradul III: toate straturile pielii sunt afectate, piele amorțită, apar zone de culoare albă a pielii, stare de șoc și multe dintre simptomele descrise anterior.
Ce riști dacă faci arsuri solare?
Pentru persoanele cu pielea albă, în special cele cu predispoziție genetică, arsurile solare joacă un rol clar în apariția melanomului. Cercetările arată că razele UV care deteriorează pielea pot, de asemenea, să modifice la nivel molecular o genă care suprimă tumorile, oferind celulelor lezate mai puține șanse de a se repara înainte de a evolua spre cancer.
Deteriorarea materialului genetic al celulelor pielii se acumulează în timp, începând cu prima arsură solară. Cu cât ai avut mai multe arsuri solare, de-a lungul timpului, începând încă din copilărie, cu atât crește riscul de cancer de piele.
5 moduri de a trata o arsură solară, dacă ești adult
- Acționează rapid pentru a o răci
Dacă te afli în apropierea unei piscine sau a mării, fă o baie rapidă ca să răcorești pielea arsă de soare, dar numai pentru câteva secunde astfel încât să nu prelungești expunerea la soare. Apoi acoperă-te și pleacă imediat de la soare, ca să nu agravezi arsura solară.
Continuă să răcești și acasă arsura solară cu ajutorul compreselor reci, al dușului rece sau cu gheață, însă nu aplica gheața direct pe arsurile solare.
- Hidratează pielea cu arsuri solare cât încă este umedă
Ca să ameliorezi senzațiile lăsate de arsurile solare, folosește o loțiune hidratantă delicată (dar nu unguente pe bază de petrol sau ulei, care pot reține căldura și agrava arsura). Repetă asta pe parcursul mai multor zile până când se ameliorează arsurile solare.
- Diminuează inflamația
Dacă poți face asta în condiții de siguranță, încearcă un medicament antiinflamator nesteroidian, la primul semn de arsuri solare. Te va ajuta să reduci disconfortul și inflamația. De asemenea, poți utiliza o cremă cu cortizon de 1% fără prescripție medicală, conform indicațiilor, timp de câteva zile, pentru a ajuta la calmarea roșeții și umflăturilor. Aloe vera poate, de asemenea, să calmeze arsurile ușoare și este, în general, considerată sigură.
- Bea multă apă
Arsurile solare te pot face să te simți deshidratat. Este important să bei multă apă și băuturi bogate in minerale care ajută la refacerea electroliților, imediat și în timp ce pielea se vindecă de arsura solară.
- Mergi imediat la medic dacă…
Ar trebui să solicitați ajutorul unui dermatolog dacă îți apar arsuri solare cu bășici severe pe o mare parte a corpului, ai febră și frisoane sau te simți amețit și confuz. Nu te scărpina și nu încerca să spargi bășicile, pentru că asta poate provoca infecții.
Cum îngrijești arsurile solare ale copilului
Pielea copilului tău este foarte sensibilă și vulnerabilă în fața arsurilor solare, de aceea este responsabilitatea ta să îl protejezi. Chiar dacă pielea tânără se vindecă mai repede decât pielea matură, este totuși mai puțin capabilă să se protejeze singură de agresiunile din mediul exterior, inclusiv de cele provocate de arsurile solare.
Este important să știi că bebelușii care au sub 6 luni nu ar trebui să fie niciodată expuși la soare. Bebelușii mai mari de 6 luni ar trebui să fie protejați de arsuri solare și inclusiv să poarte ochelari de soare de calitate, care blochează razelor UV.
În cazul în care copilul tău suferă arsuri solare, urmează sfaturile de mai jos.
- Fă-i o baie în apă limpede și călduță pentru a răci pielea cu arsuri solare.
- Pentru un copil mai mic de 1 an, arsurile solare trebuie tratate ca o urgență. Mergi imediat la medic.
- Pentru un copil de 1 an sau mai mare, mergi la medic dacă apar: durere severă, bășici, letargie sau febră peste 38 de grade Celsius.
- Arsurile solare pot provoca deshidratare și la copii. Dă-i copilului să bea apă pentru a înlocui fluidele corporale. Contactează medicul dacă micuțul nu urinează regulat, pentru că aceasta este o urgență medicală.
- Aplică o loțiune hidratantă ușoară pentru a calma pielea cu arsuri solare a copilului.
- Nu aplica soluții cu alcool pe pielea copilului, pentru că pot răci excesiv pielea.
- Nu folosi creme cu medicamente decât la indicațiile medicului pediatru.
- Ține copilul complet departe de soare până când arsurile solare se vindecă.
Reguli generale de protecție împotriva arsurilor solare
Atunci când este foarte cald afară sau pleci în vacanță, este important ca tu, precum și toți membrii familiei tale, să urmați câteva reguli de protecție împotriva arsurilor solare.
- Poartă îmbrăcăminte de protecție – pălării, haine vaporoase din materiale de calitate, cu mâneci lungi, astfel încât să acoperi cât mai bine pielea și să eviți arsurile solare.
- Acoperă zonele care sunt adesea omise, cum ar fi scalpul și urechile. Și ele pot suferi arsuri solare.
- Evită complet mersul la plajă și orice activitate sub soarele dogoritor la orele de vârf, când razele ultraviolete sunt foarte puternice (11:00 -15:00).
- Dacă faci plajă, folosește o cremă cu protecție solară cu spectru larg UVA/UVB, rezistentă la apă, cu SPF 30 sau chiar 50 (de preferat).
- Aplic-o cu 15 minute înainte de a ieși afară. La plajă, reaplică respectiva cremă la fiecare două ore. Același sfat și pentru copilul tău.
- Poartă ochelari de soare cu protecție UV, pe cât posibil, în orice moment în care te afli în natură și soarele este puternic.
Pentru a te asigura că pielea ta este sănătoasă și arsurile solare nu au produs deteriorări semnificative, specialiști dr. Leventer Centre îți recomandă să mergi periodic la o vizită de rutină la dermatolog. Fă-ți o programare!