arsuri solare

Arsuri solare – apar de obicei în sezonul estival, dar pot apărea și în vacanțele la ski de la munte pe timp de iarnă. Deși temperaturile exterioare sunt scăzute, chiar și în zilele înnorate, la altitudine, razele ultraviolete pătrund prin pânza de nori și pot arde pielea expusă. 

De ce ne arde soarele iarna când mergem la ski? 

La altitudinile mari, cum ar fi în vârf de munte, aerul este rarefiat și incapabil să filtreze razele ultraviolete (UV) dăunătoare. Cu cât urcați mai sus, cu atât mai puternice vor fi razele UV. Cu fiecare 1000 m de creștere a altitudinii, suntem cu 10 – 12% mai expuși la radiații. 

Zăpada reflectă lumina și, într-o zi însorită, aceasta poate reflecta până la 85% din radiațiile UV înapoi către noi. În alte cuvinte, razele UV vă pot ataca atât direct, de la soare, cât și indirect de la reflexia pârtiei. 

Radiația UV nu poate fi văzută sau simțită direct, dar este foarte dăunătoare pentru piele. Cu acest gând în minte, este important să ne luăm precauțiile necesare atunci când plecăm în vacanță: 

  1. Evitați soarele atunci când este cel mai puternic. Este un fapt bine cunoscut că razele solare sunt cele mai puternice în miezul zilei, atunci când soarele bate perpendicular pe noi. Purtarea unei căști de ski și a ochelarilor de protecție pot acoperi zone expuse. Însă, chiar și cu acest echipament nu sunteți în întregime protejat de arsuri solare
  2. Folosiți cremă cu protecție solară. Crema cu protecție solară SPF trebuie folosită atunci când avem contact cu razele soarelui. Această cremă cu protecție ar trebui aplicată în fiecare zi în sezonul de vară, dar și în sezonul rece, mai ales la ski. Este recomandată aplicarea cu cel puțin 30 de minute înainte să porniți spre pârtie. Asigurați-vă că fața, gâtul și urechile sunt protejate. Deoarece radiațiile UV se reflectă din zăpadă, puteți să aveți parte de arsuri solare în locuri neobișnuite precum zona bărbiei, gâtului, sau nasului. De asemenea, pielea buzelor este foarte sensibilă la condițiile meteo precum frig sau vânt. Aplicați un balsam de buze cu protecție SPF, iar în cazul în care nu aveți unul la îndemână, puteți folosi și cremă protectoare.

Arsuri solare – cum le recunoaștem?

Efectele dăunătoare ale radiațiilor UV sunt ușor de recunoscut: senzație exagerată de căldură și usturime, cojirea primului strat de piele, sau durere la atingere. Nu uitați că pielea este organul cel mai extins al corpului și funcționează ca o barieră contra mediului exterior. Pielea este prima linie de apărare a sistemului nostru imunitar. Atunci când acesta este compromis, abilitatea de a lupta cu bacteriile sau virușii este compromisă. Razele UV dăunează integrității pielii și implicit, a sistemului imunitar, prin îmbătrânirea pielii sau apariția ridurilor și modificărilor de culoare.

Leziunile repetate ale celulelor pielii, precum în cazul arsurilor solare, pot crește dramatic riscul pentru cancerul de piele. 80% dintre cancerele de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere. În România sunt estimate 45.000 de cazuri noi de carcinom cutanat anual. 

Orice schimbare a pielii observată, indiferent de severitatea sa, trebuie adresată unui medic dermatolog. În cadrul Dr. Leventer Centre veți regăsi ajutorul de care aveți nevoie în cazul oricărui tip de arsuri solare, a consecințelor acestora sau alte probleme dermatologice pe care le observați. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online