Soarele are un efect benefic asupra organismului, oferind o stare generală de bine și stimulând circulația sângelui. În cazul unei perioade de auto-izolare, precum cea pe care o traversăm acum, accesul la lumina naturală a soarelui este limitat. În acest context, principalul pericol pentru piele constă în lipsa de vitamina D, dacă nu ieșim la lumină câteva zile la rând.
Cum avem grijă de piele în autoizolare?
Igiena personală este cea mai eficientă metodă de sănătate pentru piele, și nu numai, în această perioadă de distanțare socială. Pe lângă dușurile zilnice, spălatul mâinilor frecvent cu apă și săpun rămâne principala măsură de prevenție împotriva noului coronavirus. Însă, există și un aspect negativ în urma frecvenței spălatului pe mâini: uscarea pielii mâinilor sau chiar inflamarea ei. Acest lucru se poate întâmpla pentru că apa și săpunul îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, care formează bariera de protecție a acesteia.
Soluțiile pentru a evita un astfel de efect sunt:
1. Folosirea unui săpun anti-microbian
2. Uscarea mâinilor după spălare
3. Hidratarea pielii mâinilor cu o cremă emolientă
4. Folosirea mănușilor de protecție când ieșim afară, pentru a evita contactul direct cu orice suprafață străină
Efectele lipsei de lumină asupra pielii în autoizolare
Razele de soarele sunt esențiale corpului uman pentru că stimulează producția de vitamina D.
Aceasta are un rol important în procesul de absorbție a calciului și fosforului din mâncare, dar și în sănătatea sistemului osos, în sistemul imunitar și formarea celulelor de sânge. Prin urmare, lipsa expunerii la lumină naturală duce la reducerea sintezei de vitamina D în organism, cu impact negativ asupra imunității și sănătății pielii. Pielea ajunge treptat la culoarea naturală pentru că pierde bronzul captat în sezonul anterior.
Lipsa vitaminei D se poate corecta ușor, luând suplimente care conțin vitamina D sau ieșind la o plimbare de câteva minute la lumina zilei. Vestea bună în acest context este că sunt suficiente chiar și 5-10 minute de expunere zilnică, pentru ca organismul să-și ia doza necesară de soare și pentru ca nivelul de vitamina D din corp să rămână în parametrii normali.
Boli de piele cu tratament bazat pe lumină
Unele boli de piele au nevoie de tratament cu lumină și de aceea se folosesc aparate care emit UVA, UVB separate sau asociate. Este vorba de psoriazis, dermatita atopică, diverse forme de eczemă, vitiligo. În aceste cazuri, tratamentul cu lumină are efect imunosupresor și se face cu doze calculate pe suprafața corporală și pe perioade limitate de timp pentru a nu crește riscul apariției cancerului de piele pe suprafețele expuse. Nu se recomandă utilizarea acasă a aparatelor cu UV deoarece nu poate fi controlată energia luminoasă emisă. Pentru acești pacienți, în situația în care nu pot ajunge la clinică pentru un tratament controlat, dermatologii preferă tratamentele locale cu creme specifice fiecărei afecțiuni în parte.
Recomandările medicului dermatolog Mihaela Leventer
În perioada izolării la domiciliu din motive de Covid 19, recomandăm menținerea igienei personale curente, adică duș zilnic cu apă și săpun și aplicarea unui emolient.
Cei care își petrec acum mai mult timp în casă, sunt tentați să stea în pijama toată ziua, în îmbrăcăminte comodă. Hainele de casă ar trebui să fie comode, largi, confecționate din țesături moi. Indiferent de ținuta pe care o alegeți, este important să o schimbați zilnic. Igiena zilnică nu numai că este recomandată ci chiar impusă de regulile de protecție sanitară.
Dacă ieșiți la plimbare sau la cumpărături, hainele de stradă ar trebui lăsate la intrare, spălate des sau aerisite la soare! Pantofii de stradă ar trebui descălțați pe o cârpă îmbibată în soluție de clor și schimbați cu unii curați.
Apoi trebuie făcut rapid un duș cu apă și săpun și îmbrăcate hainele curate de casă. În felul acesta separăm circuitele și ferim contaminarea locuinței cu microparticule virale. Pielea sensibilă nu suportă bine spălarea frecventă și de aceea emolierea cu un lapte de corp este absolut necesară. Cât timp îi acorzi câteva minute pe zi pielii, când ieși la plimbare sau la cumpărături, sau doar petrecând timp pe balconul și terasa ta și îți hidratezi pielea mâinilor după spălare, pielea nu va suferi de pe urma izolării.
Important este să menținem la minim riscul de infectare și răspândire al noului coronavirus prin autoizolare și igienă personală.