Biopsie cutanată, laborator anatomopatologie

 „Biopsia cutanată” provoacă adesea un frison, deși este o investigație de rutină, foarte des folosită în afecțiunile pielii. Singura procedură care furnizează un diagnostic de certitudine, este crucială în diagnosticul dermatologic și în special în cancerul de piele. Este o manevră simplă, ușor de efectuat și fără riscuri pentru pacient, iar abordarea terapiei necesită această procedură.

De fapt, ce este biopsia cutanată?

Biopsia cutanată este o metodă prin care se recoltează un fragment mic de țesut, pentru a fi examinat în laborator, la microscop, în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine.

În dermatologie, manifestările clinice ale diferitelor afecțiuni sunt de multe ori asemănătoare. Există mai multe forme clinice de leziuni pentru mii de afecțiuni distincte. Examenul clinic sugerează un diagnostic, dar biopsia îl certifică. Examenul clinic nu este întotdeauna suficient, de aceea medicul dermatolog recurge la biopsia cutanată pentru a face distincție între afecțiunile asemănătoare, prin studiul structurii pielii la microscop. Chiar și în cazul afecțiunilor cu diagnostic clinic cert, biopsia de piele furnizează dovada științifică a bolii pe care un pacient o are. Prin urmare, recoltarea unei biopsii cutanate nu se face doar atunci când există suspiciunea unei tumori, ci în orice situație clinică nediagnosticată. Pe baza biopsiei de piele se poate stabili conduita terapeutică optimă.

În situația tumorilor maligne, biopsia furnizează date despre agresivitatea tumorii și permite o abordare ulterioară în consecință. De exemplu, în cazul melanomului, biopsia cutanată indică marginea de siguranță adițională care trebuie excizată, sau dacă se impun alte manevre diagnostice și terapeutice (biopsia ganglionului santinelă, analize de laborator și imagistice detaliate, recurgerea la tratament oncologic, etc.).

În comparație cu riscurile generate de biopsierea unui organ intern, explorarea afecțiunilor pielii prin biopsie cutanată nu determină efecte secundare importante (cel mai des, este vorba de o sutură după prelevarea probei).

Biopsia cutanată este de cele mai multe ori o manevră simplă, minim invazivă, care poate fi executată cu ușurință în cabinetul medicului dermatolog. Există mai multe căi prin care se poate efectua o biopsie cutanată, tipul de biopsie fiind selectat în funcție de localizarea, dimensiunea și caracteristicile leziunii (tumoră, erupție, etc)

Biopsia “shave” (prin “răzuire”)

Este cea mai puțin invazivă dintre toate tehnicile. Sunt înlăturate numai straturile superficiale ale pielii și defectul nu necesită fire de sutură.

Biopsia “punch” (prin “perforare”)

Este folosită pentru evaluarea proceselor patologice cu localizare mai profundă. Pentru această metodă medicul folosește un instrument ascuțit, tubular, denumit preducea, prin care îndepărtează un fragment rotund de piele. În funcție de dimensiunea defectului, acesta poate fi închis cu un fir de sutură.

Biopsia excizională

Se folosește pentru a îndepărta în totalitate leziunea-țintă, care urmează a fi examinată la microscop. În cazul tumorilor mai voluminoase sau în alte afecțiuni, se poate recurge inițial la o incizie, prin care este îndepărtată numai o parte a leziunii, pentru a determina histopatologic întinderea formațiunii, astfel încât să se poată lua decizia terapeutică optimă.

Când este necesară biopsia cutanată?

Biopsia este instrumentul la care apelează medicul dermatolog atunci când dorește să se asigure ca anumite modificări prezente pe piele sunt de natură benignă (de exemplu, alunițe cu aspect mai neobișnuit) sau pentru a evalua erupții cutanate care necesită diagnostic de certitudine ori tratamente agresive, sistemice.

O biopsie cutanată este necesara pentru:

  • obținerea unui diagnostic sigur
  • excluderea unui diagnostic posibil, dar incert
  • stabilirea conduitei terapeutice adecvate
  • monitorizarea evoluției unei afecțiuni dermatologice
  • determinarea mărimii sau nivelului de invazie al unei tumori
  • evaluarea eficienței unui tratament
  • stabilirea naturii unei afecțiuni care se repetă sau recidivează
  • diagnosticul unei afecțiuni interne cu manifestări cutanate
  • documentarea sau evidențierea științifică a afecțiunii.

Cum te pregătești pentru o biopsie de piele?

Înainte de recoltare, se face o evaluare, în care este important să anunțați medicul dacă suferiți și de o altă boală, dacă sunteți alergic la anestezic ori alte substanțe farmacologice. Deoarece în timpul procedurii poate exista o sângerare minimă, este necesar să anunțați din timp medicul dacă sunteți sub medicație anticoagulantă, pentru a se lua toate măsurile de precauție necesare. De obicei, trebuie semnat un consimțământ informat ca la orice intervenție chirurgicală.

Recoltarea unei biopsii de piele nu este dureroasă, pentru că se face în anestezie locală cu cremă sau cu soluție injectabilă, care asigură confortul pacientului pentru această intervenție. (Se recoltează cu instrumente sterile o mică parte dintr-o leziune (3-5mm) sau chiar leziunea integrală) În funcție de tipul biopsiei, locul recoltării poate fi lăsat să se vindece de la sine sau trebuie închis printr-o sutură cu fir și apoi pansat.

Fragmentul de țesut este evaluat imediat în laboratorul de histopatologie al cliniciisingurul laborator din țară dedicat exclusiv pielii. Aici, printr-o succesiune de manevre tehnice, piesa este preparată și secționată în laborator pentru a obține produsul finit, și anume lamele histologice.

Modificările anormale de la nivelul celulelor și țesuturilor sunt identificate de către medicul histopatolog la microscop, care furnizează un rezultat scris, ce include diagnosticul de certitudine și diferite date prognostice pe baza cărora vor fi luate deciziile terapeutice ulterioare. În anumite situații, pentru a ajunge la un diagnostic corect, sunt necesare teste suplimentare, precum colorații speciale sau imunohistochimie.

Oricare ar fi metoda de analiză histopatologică, este cert că veți primi informațiile legate de biopsia cutanată foarte repede și se va putea trece imediat la măsuri terapeutice. Pentru un diagnostic de certitudine, vă așteptăm la Dr. Leventer Centre. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online