boli autoimune

Boli autoimune cutanate sunt un grup de afecțiuni care apar atunci când sistemul imunitar atacă propriile țesuturi. Pielea este cel mai mare organ al corpului, și reprezintă 16% din greutatea totală. Pielea este formată dintr-un strat exterior (epiderm) care permite corpului să
interacționeze cu mediul înconjurător, prin mecanisme fizico-chimice și stimuli senzoriali. De asemenea, epidermul oferă protecție corpului cu ajutorul celulelor sistemului imunitar. Sistemul imunitar al organismului protejează corpul de bacterii și virusuri. Bolile autoimune cutanate implică însă modificări nu numai ale pielii, ci și a țesuturilor învecinate, produse prin activarea unor anticorpi specifici.

Ce înseamnă un mecanism autoimun?

Sistemul imunitar nu recunoaște unele celule sau țesuturi ca fiind proprii și produce anticorpi care atacă celulele sănătoase ale corpului. Unele boli autoimune țintesc doar un organ, iar altele pot produce efecte sistemice și afectează întregul organism.
Cauza exactă a reacției autoimune este necunoscută. Unele boli autoimune, precum scleroza multiplă sau lupusul, au cauze genetice. Alte boli autoimune sunt favorizate de etnie, sex sau vârstă, iar factorii de mediu au un efect semnificativ asupra dezvoltării acestor boli.

Cum diagnosticăm o boală autoimună pe piele?

Bolile autoimune de piele, sau cele care afectează și pielea, se pot manifesta printr-o varietate de modalități. Simptomele acestora pot fi strict cutanate ca leziuni asemănătoare eczemei, iritații ale pielii sub formă de bube, bășici, până la semne sistemice ca de exemplu oboseală, fotosensibilitate etc.
Boli precum dermatomiozita, psoriazisul sau lupusul sunt exemple de boli autoimune care dau primele semne pe piele.

Boli autoimune cu manifestări cutanate

Dermatomiozita

Este o boală autoimună a pielii și a mușchilor, cunoscută drept miopatie inflamatorie idiopatică (fără o cauză cunoscută). La unii pacienți, plămânii pot fi afectați, iar la alții, dermatomiozita poate fi un indicator al prezenței unui cancer. Această boală autoimună poate afecta pacienții la orice vârstă. Primele semne sunt eczeme violente și iritante care apar pe față, pe pielea expusă la soare, și în zona articulațiilor dar și o slăbiciune musculară.
La nivelul pielii din zona superioară a corpului apar zone aspre, rugoase, pete roșii-vineții în jurul ochilor sau benzi de piele roz-vineții pe fețele dorsale ale mâinilor. Deoarece boala afectează și mușchii, apar oboseala, impotența funcțională cu limitarea mișcării și insuficiență respiratorie.

Lupusul

Poate fi localizat doar la piele, ca lupus cronic eritomatos sau poate fi sistemic când afectează întregul organismul. Lupusul cutanat este tratat de către medicul dermatolog. Semne caracteristice sunt petele infiltrate roșii, uneori cu scuame localizate pe față, cu aspect de aripi de
fluture și care apar și se intensifică la expunerea la lumină. Uneori lupusul poate degenera în lupus sistemic, afectând articulații, sistemul cardiovascular, plămânii și creierul.

Psoriazisul

Este o boală autoimună cronică și se manifestă prin pete roșii acoperite de scuame albe de dimensiuni diferite și localizate în special la coate și genunchi. Psoriazisul este o afecțiune cronică cu un mecanism complex. Ea poate alterna perioade de erupții cu perioade de remisii.
Episoadele eruptive sunt adesea declanșate de infecții intercurente, traumatisme ale pielii, stres major sau consumul unor medicamente. Pacienții cu un sistem imunitar slăbit sau compromis, precum pacienții infectați cu HIV sau care urmează/au urmat tratament chimioterapeutic, prezintă un risc mai mare pentru atacuri severe de psoriazis.
Pentru majoritatea bolilor autoimune nu există un tratament curativ care să vindece boala, ci doar tratament care obține remisie. Dermatologul vă poate ajuta să controlați episoadele mai severe, indiferent de manifestare. În cazul apariției unei modificări la nivelul pielii, consultați medicul dermatolog.

Pielea este organul care ne „anunță” prezența unei condiții anormale în organism, iar depistarea precoce a unei afecțiuni sistemice poate ajuta în tratarea sau monitorizarea cu succes a acesteia, fără alte consecințe. Medicul dermatolog va recomanda și un consult de specialitate, în funcție de boala autoimună diagnosticată.

Pentru orice modificare survenită la nivelul pielii, vă așteptăm la un consult dermatologic la Dr. Leventer Centre.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online