Una din neplăcerile temperaturilor ridicate de peste vară o reprezintă miliaria sau bubițele de la căldură. Erupția cutanată care se poate manifesta în aproape orice zonă a corpului, în zilele caniculare, este nu doar inestetică, ci și cauzatoare de disconfort, pentru că poate provoca prurit intens. 

Cât persistă bubițele de la căldură, cum le tratăm și ce putem face pentru a le preveni? Vom răspunde la aceste întrebări în cele ce urmează, făcând, totodată, o recomandare pentru persoanele afectate de miliaria în formă severă: programați-vă la dermatolog, pentru a evita complicațiile! Experții în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre caută mereu cele mai bune soluții, personalizate, pentru bubițele de la căldură, urmărind să asigure o vindecare rapidă și fără urme.  

De ce apar bubițele de la căldură? 

Bubițele de la căldură sunt rezultatul acumulării transpirației sub piele, ca urmare a blocării glandelor sudoripare ecrine (glande mici, prezente pe toată suprafața pielii noastre). Neputând să se evapore, transpirația se adună și poate forma de la vezicule mici la umflături profunde, uneori însoțite de mâncărimi sau senzația de înțepături. 

Miliaria este frecventă în condiții de căldură excesivă și umiditate, o combinație care cauzează transpirația excesivă și duce la blocarea glandelor sudoripare. Afectează toate grupele de vârstă, de la sugari la adulți, și este favorizată de activitatea fizică intensă, de hainele strâmte, care nu lasă pielea să respire, de expunerea la soare și de folosirea produselor cosmetice care blochează porii. 

Cum recunoști iritația pielii cauzată de căldură? Tipuri de bubițe 

Cel mai frecvent, bubițele de la căldură sunt vezicule pline cu lichid clar, care nu dau mâncărimi, sau mici umflături asemănătoare unor bășici, roșiatice, care pot da prurit intens sau senzația de înțepături la locul inflamației. 

În cazurile mai severe, bubițele sunt profunde și pot conține, în loc de lichid clar, puroi. Iată cele patru tipuri de miliaria: 

Miliaria cristalină 

Este cea mai ușoară formă a bubițelor de la căldură. Miliaria cristalină e caracterizată de apariția unor vezicule mici, transparente, pline cu lichid clar la suprafața pielii. Ascestea nu dor și nu provoacă mâncărimi, se sparg ușor și trec repede. 

Miliaria rubra 

Transpirația este blocată un pic mai adânc în piele decât în cazul miliariei cristaline și duce la inflamarea zonei afectate. Bubițelede la căldură sunt, în acest caz, roșiatice și pot fi dureroase, însoțite de senzația de înțepătură sau prurit intens . 

Miliaria pustuloasă 

O formă mai rară a erupției cauzate de căldură se numește miliaria pustuloasă. Apare ca o complicație a miliariei rubra, când bubițele roșiatice, inflamate, se umplu cu puroi și cresc în dimensiuni. 

Miliaria profundă 

O formă chiar mai rară a bubițelor de la căldură este miliaria profundă. Aceasta afectează stratul cel mai profund al pielii (dermul), ducând la apariția unor umflături ferme, dureroase sau pruriginoase, care dau aspectul de piele de găină  regiunii afectate. 

În ce zone pot apărea bubele de la căldura 

Pe orice regiune a corpului expusă la căldură pot apărea astfel de bubițe, dar sunt afectate cu predilecție zonele unde există pliuri de piele și cele acoperite cu țesături care împiedică eliminarea transpirației.  

Pot apărea bubițe de la căldură pe abdomen, piept sau spate, pe față, pe mâini – mai ales în cazul persoanelor care folosesc mănuși (la curățenie, la grădinărit) – sau pe picioare (șosetele și încălțămintea blochează transpirația în piele). 

Bubițe de la căldură pe față 

Sunt, de regulă, rezultatul expunerii la soare și/sau a folosirii, pe caniculă, a cosmeticelor (creme, farduri) care blochează porii, nepermițând eliminarea transpirației. Bubițele de la căldură pe față pot îmbrăca toate formele miliariei, de la vezicule cu lichid clar la bubițe roșiatice, pruriginoase sau inflamații profunde, care fac necesară o programare la dermatologie

Bube de la căldură pe mâini 

Miliaria cristalină sau rubra sunt cele mai frecvente manifestări ale bubițelor de la căldură pe mâini. Apar, de obicei, între degete, cu predilecție la persoanele care poartă mănuși la lucru (personalul de la curățenie, angajații de pe șantiere) sau în timpul unor activități recreative (fitness, grădinărit). 

Bube de la căldură pe corp 

Hainele strâmte, din țesături sintetice, favorizează apariția bubițelor de la căldură pe corp, pentru că mențin căldura și umiditatea și împiedică eliminarea  transpirației. Erupția se manifestă pe zone destul de extinse, pe abdomen, piept sau spate, în special în forma miliaria rubra. 

Bube de la căldură pe picioare  

Și pe picioare, tot miliaria rubra apare cu predilecție. Bubițele de la căldură sunt favorizate în această zonă de purtarea șosetelor strâmte, groase sau din fibre sintetice și a încălțămintei neadecvate sezonului cald, care împiedică evaporarea transpirației. 

Miliaria la bebeluși și copii 

Bebelușii au glandele sudoripare incomplet formate și nu-și pot regla temperatura corporală, motiv pentru care , fac mai des decât adulții bubițe de la căldură. În cazul lor, miliaria apare cu predilecție pe față, gât și piept, dar se poate manifesta și la axile, în pliurile cotului și în zona inghinală. 

Predispoziția sugarilor pentru astfel de erupții f face necesară schimbarea frecventă a scutecului și a hainelor ude de transpirație, uscarea cu atenție a pielii după baie, alegerea hăinuțelor și așternuturilor din țesături naturale și evitarea celor care conțin plastic, evitarea expunerii copilului la temperaturi ridicate. 

Și copiii de peste un an pot face foarte ușor bubițe de la căldură, așa că nu trebuie îmbrăcați prea gros. Totodată, trebuie evitată emolierea pielii lor cu loțiuni care conțin uleiuri, deoarece se creează un film hidrolipidic care împiedică eliminarea transpirației. 

Miliaria la adulți 

Adulții dezvoltă, de obicei, bube de la căldură în pliurile pielii și în locurile unde hainele se freacă de piele. Zonele cel mai des afectate sunt axilele, spatele, zona de sub sâni (în cazul femeilor), pieptul, pliurile cotului, talia, zona inghinală și cea din spatele genunchilor. 

Spre deosebire de copii, adulții pot să-și dea seama ce anume favorizează apariția miliariei – o cremă prea grasă, o haină prea strâmtă – și să elimine factorul declanșator. 

Tratamentul bubițelor apărute din cauza căldurii 

Bubițele de la căldură trec, de regulă, de la sine, dar pot persista până la trei săptămâni. Pentru formele ușoare, miliaria cristalină și rubra, este recomandată răcorirea pielii pe zona afectată (băi, comprese reci) și evitarea căldurii până la vindecarea erupției. 

Pentru formele mai severe pot fi necesare tratamente pentru reducerea inflamației și a pruritului, motiv pentru care este recomandată vizita la dermatolog. Terapia uzuală în miliaria presupune folosirea unei loțiuni cu calamină și/sau a unei creme  cu corticosteroizi, plus administrarea orală de antihistaminice. În cazul în care  zona afectată de bubițe se infectează, devine necesară folosirea unei creme cu antibiotic. 

Ca măsuri profilactice, sunt recomandate, pe perioada verii : 

  • evitarea cremelor grase, uleioase și evitarea aplicării de farduri în exces, pentru că pot bloca porii ; 
  • purtarea hainelor lejere, din țesături naturale (bumbac, in); 
  • alegerea lenjeriei de pat după aceleași principii – țesături ușoare, răcoroase, din fibre naturale; 
  • limitarea activității fizice pe caniculă; 
  • folosirea aerului condiționat și a ventilatoarelor, pentru a evita supraîncălzirea și hiperhidroza; 
  • evitarea, pe cât posibil, a medicamentelor care favorizează transpirația (ex: clonidină, betablocante, opioide). 

Dacă bubițele de la căldură persistă, erupția se agravează și sunt semne de infecție, nu mai amâna vizita la dermatolog! La Dr. Leventer Centre beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în dermatologie, care îți pot recomanda tratamentul optim. Programează-te pentru consultație și lasă-ne să avem grijă de sănătatea pielii tale. 

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online