cancer-piele-metastaze

În cazul anumitor cancere de piele, celulele provenite din tumora iniţială, se dezvolta şi se pot răspândi la alte organe, prin invadarea vaselor de sânge sau a celor limfatice. Aceste celule ajunse în ganglionii limfatici din apropierea tumorii sau la nivelul organelor interne, formează noi tumori, denumite metastaze.

Cancer de piele – metastaze

Cancerul de piele este acel tip de tumoră care apare la nivelul pielii. Din punctul de vedere al frecvenţei în populaţie, cel mai întâlnit tip de cancer de piele este carcinomul bazocelular, urmat de carcinomul cu celule scuamoase şi de melanomul malign.

Unul dintre cancerele de piele care poate provoca metastaze este melanomul malign, cea mai gravă formă de cancer de piele, care poate conduce la decesul pacientului dacă nu este tratat corespunzător, într-o clinică specializată în dermato-oncologie, beneficiind de cele mai noi mijloace de tratament. Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, în urma unor mutaţii ale melanocitelor, celulele pielii care produc pigment, tumora având initial aspectul unei alunițe.

Cu toate că melanomul se întâlneşte mai rar în populaţie decât carcinomul bazocelular şi carcinomul cu celule scuamoase, el este cauza celor mai multe dintre decesele înregistrate ca urmare a potentialului sau de metastazare. Această mortalitate ridicata este dată şi de faptul că, nedepistat la timp, melanomul se extinde destul de rapid la ganglioni limfatici şi organe precum plămânii, oasele, creierul şi ficatul.

Carcinomul cu celule Merkel este o alta forma de cancer de piele cu potential de metastazare, extrem de agresiv, ale carui celule se pot raspandi rapid in alte parti ale corpului, dar acest tip de tumora este mult mai rar intalnit.

Cancer de piele: metastaze – când se produc?

Stadiul IV al melanomului malign reprezinta stadiul de melanom metastatic. În acest stadiu, celulele tumorale au ajuns în ţesuturile de la distanta, noduli limfatici, plămâni, ficat, oase, creier.

Principala cauza a aparitiei melanomului este expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete (provenind din lumina solară sau din aparate care produc radiaţii UV, precum solarul), care afectează, în mod direct, celulele care produc pigment, numite melanocite, si care încep să se dezvolte necontrolat.

Unele persoane au risc mai crescut de a face cancer de piele, cum sunt cele cu piele deschisă la culoare, cu păr şi ochi în culori deschise, persoanele cu multe aluniţe pe corp care au aspect neregulat, cele care au în familie cazuri de cancer de piele.

Pot fi prevenite metastazele?

Cea mai importanta metoda de preventie a  cancerului de piele este evitarea expunerii prelungite si neprotejate la lumină solară prea puternică. Acest lucru se poate face prin evitarea ieşirii în aer liber în timpul verii, în orele de maximă lumină solară, prin purtarea unor accesorii şi a unor haine de protecţie (ochelari de soare, pălării, şepci, pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi etc.).

De asemenea, înainte de a ieşi din casă, este recomandat să se folosească un balsam de buze şi o cremă de protecţie solară cu factor de protecţie ridicat (SPF50+), aplicată peste toată suprafața pielii expuse la lumină.

Timpul in diagnosticul melanomului este foarte important,  față de alte forme de cancer de piele. Cu cât afecțiunea este depistată mai rapid, cu atât șansele de supraviețuire cresc. 

Depisarea precoce este cea care garantează viața. Cu cât e mai avansată tumora, cu atât prognosticul este mai rău.

Este foarte important ca, în cazul unui cancer de piele în stadiu incipient, să faceţi examinări periodice ale pielii şi, după caz, să urmaţi tratamentul cât mai precoce, într-o clinică specializată în dermato-oncologie, pentru a monitoriza evoluţia bolii şi pentru a observa dacă un cancer de piele dezvoltă metastaze.

Melanomul poate reapărea după tratament. De asemenea, metastazele de melanom pot apărea la intervale de timp de luni și ani de la tratamentul tumorii inițiale.

Din aceste motive, după diagnosticul și tratamentul unui melanom trebuie să continui să faci controale medicale regulate, pentru a depista cât mai devreme și a trata prompt posibilele recidive sau metastaze. Aceste controale constituie monitorizarea după tratament.

Protocol medical pentru cancer de piele și metastaze

În cazul în care este vorba despre un cancer de piele de tip melanom cu metastaze, pot apărea simptome precum noduli măriţi sub piele, ganglioni limfatici dureroşi, dificultăţi în respiraţie, o tuse supărătoare, pierderea poftei de mâncare, dureri osoase, dureri de cap, slăbiciune generalizată, oboseală accentuată, scădere în greutate. 

Este necesar ca, în cazul apariţiei acestor simptome, pacientul să se prezinte de urgenţă la medicul curant.

Este foarte important să se respecte protocolul medical stabilit împreună cu medicii specialişti, dermatologi si oncologi, protocol care să conducă la stoparea evoluţiei cancerului în zonele în care au apărut metastazele (prin extirparea metastazelor, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie), evitarea răspândirii către alte organe şi ţesuturi, dar şi atenuarea simptomelor care îl deranjează pe pacient în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii sale.  

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online