„Credeam că este doar o aluniță și că o să treacă, nu îmi făceam griji. Dar un prieten bun m-a sfătuit să merg la spital, ceea ce m-a pus pe gânduri. Așa a început totul”. Constantin, pacient diagnosticat cu melanom la Dr. Leventer Centre.
Ce s-a întâmplat
La 20 de ani, Constantin avea cu totul alte planuri. Visul lui de a începe o carieră ca însoțitor de bord și de a călători în jurul lumii a fost deturnat de o problemă de sănătate pe care nimeni nu și-ar dori-o drept obstacol.
Inițial, Constantin nu s-a îngrijorat de apariția semnului închis la culoare de pe picior, nici chiar atunci când leziunea a crescut într-un ritm alarmant. Abia atunci când un prieten i-a atras atenția că semnul respectiv ar putea să indice o afecțiune gravă, a început să își pună întrebări.
Constantin a fost receptiv și a căutat ajutor. A ajuns la Dr. Leventer Centre, cu o tumoră care, în urma examinării dermatoscopice și a biopsierii în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine, s-a dovedit a fi melanom malign, cu risc de mortalitate.
Protocolul pentru melanom malign la Dr. Leventer Centre
Din cauza gravității diagnosticului, Constantin a fost preluat de către Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, care coordonează echipa de medici specialiști ce s-a ocupat de acest caz.
„În mod normal, când cineva vine cu o tumoră așa mare precum cea a lui Constantin, ne așteptăm la ce este mai rău, ne așteptăm să găsim celule canceroase și în ganglion. Îmi pare rău că a trebuit să pun un astfel de diagnostic unui tânăr care nu a fost diagnosticat la timp.” Dr. Mihaela Leventer.
Protocolul de melanom malign înseamnă:
- biopsia tumorii, care dă stadiul de tumoră; în funcție de rezultatul histopatologic, se trece la următoarele două etape:
- analiza / biopsierea ganglionului santinelă, intervenție ce trebuie efectuată în maximum 6 săptămâni de la biopsie; aceasta are ca scop observarea migrării celulelor tumorale în organism și ajungerea lor la prima barieră de protecție, ganglionul santinelă;
- evaluarea imagistică a organelor interne, cu scopul de a vedea apariția metastazelor la distanță, în organele interne;
- consult oncologic, care stabilește stadiul de boală și planul de tratament în funcție de rezultatele din primii trei pași
- monitorizarea sănătății pielii
Acest protocol, efectuat de o echipă de medici competentă, asigură o șansă mult mai mare de supraviețuire.
Însă autoexaminarea, controlul periodic al pielii și diagnosticul rapid sunt cele mai importante când vine vorba de sănătatea pielii.
Melanomul malign poate fi depistat precoce
„Nu este ușor să trăiești cu un melanom. Teama de diseminare tumorală și recidivă este copleșitoare. Cercetarea oncologică a progresat mult și dă o șansă chiar și pacientului cu metastaze. Controlul periodic și depistarea precoce sunt cheia succesului. Până la urmă, melanomul se dezvoltă la vedere, iar dermatologul îți poate salva viața.” Dr. Mihaela Leventer.
Cazul lui Constantin este doar unul dintre multele cazuri de melanom malign care ajung, de prea multe ori, în stadii avansate, la Dr. Leventer Centre.
Ar mai trebui să știi și că:
- În lume, în fiecare oră, o persoană moare din cauza melanomului.
- Numărul de cazuri noi de melanom a crescut în ultimii 40 ani cu peste 300%.
- Sunt înregistrate în jur de 132.000 de cazuri de melanom, în fiecare an, la nivel mondial, potrivit datelor Organziației Mondiale a Sănătății.
- În România, peste 1500 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom. O treime dintre pacienți nu supraviețuiește bolii.
De multe ori, în cazurile de cancer, și o lună este prea mult. Nu amâna.
Un control periodic al pielii și prezentarea la dermatolog, chiar de la primele semne, îți pot salva viața. Depistat la timp, melanomul malign are o rată de supraviețuire de 99%.