Ce este carcinomul pe piele, Dr. Leventer Centre

Un carcinom de piele (cutanat) este un tip de cancer de piele integrat în categoria non-melanom și care poate fi de două feluri: carcinom bazocelular și carcinom spinocelular sau cu celule scuamoase. În anul 2017, Organizația Mondială a Sănătății estima că sunt între 2 și 3 milioane de oameni la nivel mondial diagnosticați cu cancer de piele non-melanom. Carcinomul nu este la fel de periculos pentru viață ca și melanomul, dar este mult mai frecvent. Cu cât este depistat mai din timp, cu atât sunt șanse mai mari să fie vindecat.  

Ce este carcinomul pe piele și când apare?

Carcinomul cutanat (carcinom pe piele) este o tumoră malignă care se formează în celulele epiteliale. În cele mai multe cazuri, este provocat de expunerea excesivă la razele UV, care provoacă mutații la nivel celular, determinând apariția unor celule noi, anormale, cancerigene, care se înmulțesc într-un ritm rapid, necontrolat și alarmant. 

Un carcinom se dezvoltă pe piele cu precădere în zonele expuse în exces la soare, dar există și cazuri în care un astfel de cancer de piele se dezvoltă în zone nevăzute de soare. În astfel de situații, poate să aibă o cauză genetică sau să apară în urma expunerii la radiații sau radioterapie. 

Orice leziune sau excrescență care apare subit pe piele, crește în dimensiuni și persistă, trebuie evaluată de medicul dermatolog.

Tipuri de carcinom pe piele

Carcinomul bazocelular

Este o formă de cancer de piele care se dezvoltă la nivelul celulelor bazale din partea inferioară a epidermului. Odată ce apare, tumora se extinde lent în zona afectată formând un țesut cu aspect anormal. Metoda de diagnostic pentru acest tip de carcinom de piele este dermatoscopia, urmată de o biopsie a leziunii suspecte

“În acest moment, 80% dintre cazurile de cancer de piele depistate la nivel mondial sunt cazuri de carcinom bazocelular, iar numărul pacienților diagnosticați cu această afecțiune este în continuă creștere”, Dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatologie în cadrul Dr. Leventer Centre.

Carcinomul spinocelular sau cu celule scuamoase

Este o formă de cancer de piele care se dezvoltă în celulele scuamoase din straturile mijlocii și superioare ale epidermului. Dacă nu este tratat la timp, acest tip de carcinom pe piele poate determina apariția unor leziuni foarte mari care pot metastaza. Diagnosticul se pune în urma unei biopsii shave și poate avea nevoie și de teste de imunohistochimie. 

“Carcinomul spinocelular este al doilea cancer ca incidență dintre cancerele de piele și, este totodată, foarte răspândit pe pielea albă expusă factorilor de risc.” – Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatologie și fondatorul Dr. Leventer Centre.

Tratament pentru carcinomul pe piele prin microchirurgia Mohs

Cel mai important pas în tratarea unui cancer de piele este timpul. Deși carcinomul nu are o “viteză” de metastazare la fel de mare ca și melanomul, tratamentul trebuie efectuat din timp, pentru a nu permite leziunilor să crească și să invadeze structuri profunde ale pielii. 

La Dr. Leventer Centre am implementat microchirurgia Mohs ca metodă de tratament pentru carcinomul de piele, în ambele sale forme. 

Ce este microchirugia Mohs?

Mohs este un tip de chirurgie care permite excizarea tumorii canceroase și verificarea țesuturilor din jurul ei în același timp. În timpul operației, chirurgul dermatolog îndepărtează leziunea împreună cu o margine de siguranță de țesut de 1 milimetru din jurul ei. Probele sunt examinate în laboratorul de anatomie patologică unde medicul dermatopatolog verifică dacă în marginea de siguranță mai sunt sau nu prezente celule canceroase. Dacă mai sunt prezente, procedura se repetă până când țesutul de siguranță este evaluat ca fiind necanceros. 

Microchirurgia Mohs are o rată de succes de 99% iar la Dr. Leventer Centre este folosită de peste 10 ani ca metodă de a vindeca pacienții cu carcinom de piele. 

În funcție de poziția leziunii canceroase de pe corp, unele cazuri de carcinom nu pot fi tratate prin microchirurgia Mohs. Acestea sunt tratate prin excizie directă urmată sau nu de radioterapie în cazul carcinomului scuamos și excizie cu margine largă de siguranță, în cazul celui bazocelular. 

Dacă observi cea mai mică modificare sau apariția unei noi leziuni la nivelul pielii, vino la un control dermatologic la Centrul Dr. Leventer. 

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online
Programare online