“O să trăiesc dacă am un cancer de piele?” este cea mai frecventă întrebare pusă de pacienții aflați în situația unui diagnostic de cancer de piele. De fapt, pacienții și familiile lor, sunt interesați de prognosticul cancerului de piele și de șansele de supraviețuire post tratament. Prognosticul este diferit în funcție de tipul de cancer de piele, de subtipul histologic, de stadiul de boală, dacă tumora este recentă sau veche, dacă este primară, adică netratată sau din contră, recurentă în urma unui tratament incomplet.
Unele tipuri de cancer de piele au un prognostic mai bun, precum carcinomul bazocelular. El poate evolua ani lungi fără durere sau alte simptome, de obicei nu metastazează, dar poate produce mutilare. Carcinomul spinocelular (de exemplu cancerul de buză) poate metastaza, și în evoluție poate să producă deces. Melanomul malign, în schimb, evoluează mai rapid și grav, putând provoca decesul prin metastaze interne, dacă este nu este tratat la timp.
Ce este cancerul de piele?
Cancerul de piele este tipul de cancer care se dezvoltă în celulele pielii: în celulele bazale (carcinom bazocelular), scuamoase (carcinomul spinocelular sau scuamocelular) sau în celulele care produc pigmentul (melanomul malign). Primele două tipuri, deși mai frecvente, sunt rareori mortale dacă sunt tratate. Marea problemă o constituie însă melanomul, care poate ucide dacă nu este tratat la timp.
“Se vorbește despre riscul crescut de a dezvolta un melanom malign în cazul pacienților cu alunițe congenitale (din naștere) de dimensiuni mari, de câțiva zeci de centimetri pătrați, dar și la pacienții cu un număr mare de alunițe sau la pacienți cu alunițe active, displazice. Astfel, în cazul alunițelor de peste 10 cmp prezente de la naștere, riscul de melanom este de cca. 450 ori mai mare față de populația generală”, Dr. Tiberiu Tebeică, medic anatomopatolog în cadrul Dr. Leventer Centre.
Cât de periculos este cancerul de piele?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, între 2 și 3 milioane de oameni sunt diagnosticați cu o formă de cancer de piele în fiecare an și în jur de 132.000 cu melanom.
Cel mai de temut cancer de piele este melanomul. În fazele lui de debut, melanomul este foarte asemănător cu alunițele existente deja pe piele, de aceea există riscul să nu fie observat sau recunoscut ca o tumoră malignă.
Cât trăiești cu cancer de piele?
În momentul în care este depistată o leziune suspectă de cancer de piele, următorul pas este identificarea tipului de tumoră și stadiul exact de boală. Aceasta presupune efectuarea unei biopsii care ne oferă un diagnostic de certitudine și uneori stadiul în care se află tumora. În funcție de aceste date se iau deciziile terapeutice cele mai potrivite.
Cu cât cancerul de piele este depistat mai din timp, într-un stadiu incipient, și tratat corect, cu atât șansa de supraviețuire crește. Astfel melanomul în stadiul 0 se vindecă prin operație. Cu cât melanomul este mai avansat, șansele de vindecare se reduc, dar grație tratamentelor moderne imunologice și targhetate, prognosticul s-a îmbunătățit față de cel înainte de aceste terapii. În cazurile de cancer de piele non-melanom, cum sunt carcinoamele, evoluția este lungă, uneori de zeci de ani. În cazul carcinomului bazocelular, tumora evoluează lent și nedureros, dar distructiv, local putând ajunge până la os. Indicat este să fie tratat înainte de a ajunge în stadiul cel mai grav.
Pentru că fiecare caz este diferit, prognosticul de supraviețuire diferă la fiecare pacient în parte.
Timpul – cel mai important aliat în melanomul malign
În cazul melanomului malign, între biopsie și excizia marginii de siguranță oncologică și investigarea ganglionului santinela, ghidurile terapeutice internaționale recomandă maxim 6 săptămâni, deci operațiile trebuie să se facă într-un ritm rapid. Uneori sunt necesare și investigații imagistice și teste genetice în acest interval, astfel încât la sfârșitul acestei perioade pacientul să poată primi terapia potrivită în funcție de stadiul de boală al cancerului de piele. Accesul către terapiile noi, inovatoare, se face doar respectând acești pași. Pacienții cu melanom au un prognostic mai bun datorită terapiilor noi, imunologice sau targhetate.
Dacă aveți o suspiciune de cancer de piele sau o formațiune de pe piele vă îngrijorează, veniți la un control de specialitate la Dr. Leventer Centre. În cazul cancerului de piele, mai ales în formă de melanom, prevenția salvează vieți!