Fitofotodermatoza sau dermatita de iarbă la Dr. Leventer Centre

Riscurile expunerii îndelungate la soare sunt deja bine cunoscute. Dar, atunci când la razele UV se adaugă și dermatita de contact la diverse plante, vacanța ta riscă să fie stricată. Află ce este fitofotodermatoza și cum te poate afecta, dar mai ales cum să o recunoști și să o tratezi corect cu ajutorul medicului dermatolog.

Ce este fitofotodermatoza?

Fitofotodermatoza, cunoscută și ca dermatita de pajiște, este o alergie de piele care se manifestă printr-o erupție inflamatorie cutanată fototoxică. Apare la contactul pielii cu anumite plante sau fructe care conțin substanțe fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare.

Erupția poate avea o formă bizară, arătând ca o vânătaie sau poate dezvolta bășici. În general, apare în maxim 24 de ore de la expunere și se manifestă cel mai profund la 48-72 de ore de la expunere. În această fază, faza acută, apar leziuni eritematoase liniare dureroase și pruriginoase. Ulterior, după ce a trecut apogeul, se instalează faza tardivă, în care leziunile devin hiperpigmentate, având caracter post-inflamator și pot dura câteva săptămâni sau luni. În cazurile mai puțin severe, singura manifestare a fitofotodermatozei o reprezintă apariția unor pete hiperpigmentate.

Ce provoacă fitofotodermatoza?

Fitofotodermatoza nu este o formă comună de dermatită de contact, dar pe timpul sezonului cald are o incidență mai mare. În cazurile în care pielea este umedă și se produce contactul cu anumite plante, concomitent cu expunerea la soare, se produc condițiile optime pentru apariția fitofotodermatozei. Afecțiunea de piele poate fi provocată și de contactul cu iarba.

Apare cel mai frecvent primăvara și vara, iar persoanele predispuse sunt cele care își desfășoară activitatea în aer liber, în grădină, sau lucrează în domeniul agriculturii. Însă, fitofotodermatoza poate afecta orice persoană care iese în natură, chiar și la un picnic sau o plimbare în parc, în timp ce este expusă la soare.

Combinația de lumină, dată de soare, piele și plante care conțin substanța furocumarină poate determina o reacție cutanată. Plantele care pot provoca acest tip de reacție sunt:

  1. Pătrunjelul
  2. Păstârnacul
  3. Țelina
  4. Morcovul
  5. Mărarul
  6. Smochinul
  7. Iedera otrăvitoare

Pentru că apare în urma contactului cu plantele, fitofotodermatoza se instalează în special pe membrele inferioare sau superioare și pe față.

 Cum este diagnosticată și tratată fitofotodermatoza?

Dacă în urma unei ieșiri în natură, unde este prezentă o vegetație bogată, ți-a apărut o reacție alergică pe piele, este indicată vizita la cabinetul medicului dermatolog. Acesta poate să recunoască fitofotodermatoza în funcție de modul de manifestare, dar și pe baza examenului clinic corelat cu o anamneză. Consultul dermatologic este important și pentru că fitofotodermatoza poate fi înșelătoare, mimând simptomele altor afecțiuni ale pielii provocate de expunerea la soare, precum porfiria cutanată tardivă sau erupția polimorfă la lumină.

Majoritatea pacienților confundă fitofotodermatoza cu o simplă urticarie. Dacă îți apare o reacție cutanată pe piele și nu ai acces imediat la medicul dermatolog, poți să faci următoarele acțiuni până ajungi la medic:

  1. Spală imediat suprafața afectată cu apă rece sau aplică cereale îmbibate în apă
  2. Aplică o compresă rece pe zona unde a apărut urticaria, de mai multe ori pe zi, pentru a calma durerea și senzația de prurit
  3. Aplică o cremă anti-prurit
  4. Aplică o cremă cu protecție solară

Este indicată vizita de urgență la medicul dermatolog dacă se instalează febra, zona cu urticare, fața sau gâtul se umflă, se creează o rană deschisă sau ai probleme de respirație.

Tratamentul dermatologic se bazează pe corticosteroizi topici sau sistematici, iar dacă urticaria provoacă și apariția bulelor, se poate impune un tratament similar cu cel prescris în cazul arsurilor. Medicul dermatolog este singurul în măsură să evalueze cazul tău de fitofotodermatoză, gravitatea lui și tratamentul necesar.

Nu lăsa o afecțiune a pielii să-ți strice vacanța sau voia bună. Fitofotodermatoza poate lăsa urme adânci pe piele dacă nu este tratată corespunzător. Vino la o consultație dermatologică dacă ți-a apărut ceva pe piele, sau la consultul anual de rutină și întreabă-ți medicul cum să-ți protejezi mai bine pielea.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online