bubițe-pe-corp

Publicul larg definește orice leziune apărută pe piele sub denumirea de bubă sau bubiță în funcție de dimensiune. Chiar și loviturile care provoacă semne sunt cunoscute din fragedă copilărie sub denumirea de “bubă”! Cum pielea este cel mai mare organ al corpului, prezența unor bubițe pe corp este ușor de observat și adesea provoacă neliniște chiar dacă sunt asimptomatice. Problema care se ridică este cât de gravă este o erupție pe piele și când trebuie să ajungă pacientul la medic.

Când apar bubițe pe corp?

Sunt multe circumstanțe care pot produce bubițe pe corp. Trebuie să știți că medicul dermatolog este antrenat să diagnosticheze peste 3000 de afecțiuni de piele manifestate prin “bube și bubițe pe corp”!
Întrebările pe care vi adresează de obicei medicul sunt:

● Când au apărut?

● De unde au început, cum au evoluat?

● Dacă mai are cineva leziuni asemănătoare în anturaj?

● O altă întrebare este legată de alte semne care însoțesc erupția ca mâncărimea (denumită medical prurit ) sau senzația de usturime, când se accentuează, de exemplu, la căldură, la transpirație sau dacă mâncărimea este mai intensă noaptea.

● Ne mai interesează prezența sau absența temperaturii, mărirea sau nu a ganglionilor din zonele învecinate, așezarea leziunilor, simetria sau asimetria topografiei, aspectul uniform, monomorf sau variabil cu leziuni care diferă ca aspect și dimensiune. Un alt aspect important este densitatea lor. Toate aceste întrebări sunt importante pentru diagnostic.

Cele mai frecvente cauze de erupții pe piele

Trebuie să știți că pentru unele boli aspectul “bubițelor” este atât de caracteristic încât se poate da un tratament doar pe baza examenului clinic. În alte situații sunt necesare investigații suplimentare.

Cauzele cele mai comune pentru erupții cutanate sau bubițe pe corp sunt de obicei cauze infecțioase (scarlatina, rujeola, rubeola, varicela și altele), parazitare ( scabie), alergice, urticariene (la alimente, paraziți intestinali, unele medicamente etc), atopia (keratoza foliculară), virală (herpes, zona zoster), bacteriană (stafilococia cutanată), înțepătura de insectă și multe altele. Durerea locală poate semnifica un proces inflamator. Uneori, diagnosticăm boala dar nu putem explica perfect cauza apariției leziunilor cutanate.

Majoritatea pacienților denumesc “bubă” sau “bubițe pe corp” leziunile cutanate cu aspect de mică papulă roșie cu sau fără veziculație și acoperită sau nu de scoamă albicioasă sau crustă maronie.

Ce trebuie să faci când te confrunți cu o erupție cutanată sau bubițe pe corp?

1. Să observi în ce circumstanțe a apărut. De exemplu, după o ieșire la iarbă verde sau după o călătorie. E important pentru înțepătura de insectă.

2. Să observi evoluția erupției câteva zile, dacă are tendință la extindere sau la remisie spontană.

3. Să afli dacă mai sunt persoane din jur cu aceleași manifestări. E important pentru cauza infecțioasă, mai ales în comunitățile de copii, când apar bubițele.

4. Să spui medicului dacă ai mai avut astfel de erupții. E important pentru mecanismul alergic.

5. Să-ți măsori temperatura și să controlezi întreaga suprafață cutanată ca să știi zonele afectate și cele neafectate.

Când o erupție, fie ea și minoră nu poate fi corelată cu o cauză evidentă, ca de exemplu frecarea sau transpirația și nu are tendința la vindecare spontană, atunci e mai bine să vă vadă un medic specialist dermatolog. În fața medicului trebuie să răspundeți la întrebările de mai sus.

Dacă apar bubițe pe corp sau orice tip de leziune cutanată, contactați medicul dermatolog. Vă așteptăm la Dr. Leventer Centre, clinica de specialiști în afecțiunile pielii.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online