Tratament dermatită atopică, Dr. Leventer

Cunoscută şi sub numele de eczemă, dermatita atopică este o afecțiune care face ca pielea să devină roșie, uscată și să îi dea o stare de mâncărime. De obicei, afecțiunea este des întâlnită la copii, însă poate apărea la orice vârstă.

Care sunt simptomele dermatitei atopice?

Simptomele dermatitei atopice variază de la o persoană la alta și includ:

 • piele uscată;
 • mâncărime care poate fi severă, în special noaptea;
 • pete roșii ce pot deveni brun-cenușii, în special pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, gât, pieptul superior, pleoape, pe coate și genunchi, iar la sugari pe față și pe scalp;
 • umflături mici din care se poate scurge un lichid sau se pot rupe dacă sunt zgâriate;
 • piele ingroşată sau crăpată;
 • piele inelastică, sensibilă și umflată.

“Dermatita atopică este o afecţiune foarte supărătoare prin intensitatea disconfortului pe care îl resimte pacientul. Medicul dermatolog trebuie să descopere cauzele declanşatoare ale episodului eruptiv şi să recomande tratamentul potrivit. Spălatul excesiv şi detergenţii amplifică dermatita atopică.” – Dr. Leventer

Care sunt cauzele și factorii de risc ai apariției dermatitei atopice?

Pielea sănătoasă ajută la menținerea umidității și vă protejează de bacterii și alergeni. Eczema, însă, este legată de o variație a genei care afectează capacitatea pielii de a oferi această protecție. Acest lucru permite pielii dumneavoastră să fie afectată de factorii de mediu, de cei iritanți și de alergeni.

Principalul factor de risc pentru dermatita atopică este un istoric personal sau familial de eczeme, alergii, febra fânului sau astm.

Care sunt complicațiile dermatitei atopice?

Printre complicațiile dermatitei atopice se numără:

 • astmul și febra fânului;
 • mâncărimea cronică urmată de o cicatrizare a zonei afectate;
 • infecții cutanate;
 • dermatită iritantă de mână – afectează în special persoanele care au în permanență mâinile ude și expuse la săpunuri dure, detergenți și dezinfectanți;
 • dermatită alergică de contact;
 • probleme legate de somn.

Cum poate fi tratată dermatita atopică?

Dermatita atopică poate fi persistentă. Este posibil să trebuiască să încercați diverse tratamente pe parcursul a câtorva luni sau ani pentru a o controla. Și chiar dacă tratamentul este reușit, semnele și simptomele pot reveni.

Este important să recunoașteți starea timpurie a afecțiunii pentru a putea începe tratamentul. Dacă măsurile de emoliere regulate și alte măsuri de auto-îngrijire nu ajută, medicul dermatolog vă poate sugera unul sau mai multe tratamente.

“Tratamentul dermatitei atopice porneşte de la maniera în care este spălată şi îngrijită pielea până la tratamente medicamentoase sau UV care reduc simptomele. În ultimii 2 ani se discută intens în presa de specialitate de introducerea unor linii noi de tratament, atât topice, cât şi virale cu medicaţie biologică”Dr. Leventer

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online