transpiratie excesiva in zona subrat la barbat

Transpirația excesivă diurnă se observă mai ales pe palme, axile, tălpi, dar și la nivelul feței sau trunchiului. Se știe că 5 % din populație suferă de hiperhidroză (transpirație în cantitate mare).

Ce este transpirația excesivă?

Unele persoane transpiră abundent ziua, în timpul activității, altele noaptea, în perioada de repaus. Transpirația în timpul nopții este normală, mai ales în sezonul cald sau dacă așternuturile de pe pat sunt prea groase pentru anotimpul în care ne aflăm. Totuși, unii pacienți raportează episoade repetate de transpirație excesivă severă, suficient de puternice încât să producă disconfort sau să îi trezească din somn, chiar dacă încăperea în care dorm este rece.

Pentru pacienții care se trezesc din somn cu hainele și așternuturile îmbibate în sudoare este important de știut că acest fenomen de transpirație excesivă poate fi cauzat de o mulțime de factori, printre care se numără unele afecțiuni sau efectele secundare ale unor medicamente.

Posibilele cauze ale transpirației excesive

În cazul femeilor cu vârste de peste 50 de ani, menopauza este principalul suspect dacă se confruntă cu episoade de transpirație nocturnă. Bufeurile care însoțesc menopauza pot provoca transpirații abundente. Același lucru este valabil și pentru femeile cu perioade menstruale neregulate sau absente.

Medicamente care pot cauza transpirații nocturne

  1. Medicamentele antidepresive – între 8% și 22% dintre pacienții care se află sub tratament cu astfel de medicamente se confruntă cu transpirații nocturne;
  2. Medicamentele folosite pentru a bloca acțiunea hormonilor;
  3. Medicamentele folosite în tratarea diabetului;
  4. Medicamentele pentru scăderea febrei, precum aspirina, pot cauza transpirații abundente.

Boli care pot cauza transpirații accentuate, episodice sau permanente

INFECȚIILE

Infecțiile bacteriene, precum bruceloza, endocardita, osteomielita sau abcesele pot cauza transpirații. În plus, tuberculoza este infecția cel mai des asociată cu transpirațiile nocturne.

TULBURĂRILE ENDOCRINE

Transpirația abundentă e simptom în tulburări endocrine precum hipertiroidismul, hipogonadism, menopauză, feocromocitomul (o tumoră rară la nivelul glandelor suprarenale), sindromul carcinoid (tumoră neuroendocrină) și acromegalie.

Corelarea transpirației abundente cu o tulburare hormonală este făcută în cadrul consultului de endocrinologie, pe care îl poți solicita tot la Dr. Leventer Centre. Prin tratarea bolii care a generat-o, este foarte posibil ca transpirația abundentă să dispară.

CANCERUL

Transpirațiile nocturne pot fi simptomele timpurii ale mai multor tipuri de cancer, cel mai des ale limfomului și leucemiei. Totuși, persoanele care suferă de cancer se confruntă și cu alte simptome precum febră sau pierderi în greutate inexplicabile.

DIABETUL

Nu doar medicamentele folosite pentru tratarea diabetului pot cauza transpirații excesive nocturne. Glicemia scăzută în sine poate avea același efect.

HIV/SIDA

Transpirațiile nocturne sunt des întâlnite în cazurile avansate de infecție cu virusul HIV, mai ales dacă afecțiunea nu este tratată. Deși virusul HIV nu produce aceste transpirații, ele sunt de multe ori simptomele unei boli asociate.

TULBURĂRILE DE SOMN

Un studiu desfășurat de organizația Oklahoma Physicians Resource/Research Network a concluzionat că 34% dintre pacienții cu tulburări de somn sufereau și de transpirații nocturne abundente.

Printre tulburările de somn asociate cu transpirațiile nocturne se numără apneea în somn, mioclonia nocturnă (tulburarea de mișcare periodică a membrelor) și coșmarurile.

BOLILE AUTOIMUNE

Sistemul imunitar afectat de boli autoimune identifică celule sănătoase ca fiind o amenințare pentru organism și le atacă. Transpirațiile nocturne sunt un efect comun al organismului care luptă cu o infecție și sunt des întâlnite în rândul pacienților cu boli autoimune.

BOLILE CARDIOVASCULARE

Transpirațiile nocturne pot indica prezența unei boli cardiovasculare. Pomparea sângelui prin artere îngustate necesită un efort mai mare din partea inimii, iar organismul produce mai multă sudoare pentru a menține temperatura scăzută. Printre afecțiunile cardiovasculare asociate cu transpirațiile nocturne se numără atacul de cord, accidentul vascular cerebral și boala coronariană.

HIPERHIDROZA IDIOPATICĂ ( fără o cauză agravantă )

Hiperhidroza idiopatică este o afecțiune care provoacă producția unei cantități mai mare de sudoare decât este necesar pentru răcorirea organismului. Hiperhidroza idiopatică este de origine necunoscuta si este determinata de functia excesiva a nervului simpatic care coordoneaza functia glandei sudoripare in timpul activitatii zilnice. Persoanele care sufera de hiperhidroza transpira excesiv in zona axilelor, palmelor, talpilor, dar si pe frunte sau alte zone. Hiperhidroza este corelata in special cu emotiile.

Alte cauze ale transpirației nocturne

  1. Consumul de alcool sau droguri;
  2. Anxietatea;
  3. Afecțiunile neurologice;
  4. Neuropatia autonomă;
  5. Hipertiroidia.

Când trebuie consultat medicul?

Având în vedere numărul mare de cauze care pot provoca transpirații în exces, este dificil de spus care dintre ele sunt inofensive și care pot fi semnele unor afecțiuni. În general, pacienții ar trebui să consulte medicul în cazul în care transpirațiile îndeplinesc următoarele criterii:

  1. se repetă în mod regulat;
  2. întrerup somnul sau fac activitățile dificile;
  3. sunt însoțite de febră, pierderi în greutate, dureri locale, tuse, diaree sau alte simptome îngrijorătoare;
  4. apar după ce simptomele menopauzei au fost absente timp de câteva luni sau ani;
  5. debitul este mare și pătează hainele.

În cazul în care transpirațiile excesive se pot încadra în diagnosticul de hiperhidroza idiopatică, Dr. Leventer Centre poate reduce cantitatea de sudoare produsă prin două proceduri moderne:

  • tratamentul chirurgical al transpirației axilare (chiuretarea și aspirarea glandelor sudoripare aflate sub piele, în zona subrațelor);
  • injecțiile cu toxină botulinică (blochează funcția glandelor sudoripare din zona injectată).

Transpirația abundentă este tratabilă, nu o lăsa să-ți afecteze viața! La Dr. Leventer Centre, medicul dermatolog și medicul endocrinolog te pot ajuta să înțelegi mai bine cauzele acestei afecțiuni, ce schimbări în stilul de viață pot ameliora simptomele și ce tratamente dau rezultate în cazul tău. Programează-ți un consult la unul dintre medicii Dr. Leventer Centre.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online