Cearcăne sau pungi sub ochi, tratament

Frecvente atât la bărbați, cât și la femei, cearcănele reprezintă inflamarea pielii de sub pleoapele inferioare, manifestată deseori și prin hiperpigmentare, formarea de pungi de edem sau accentuarea șanțului lacrimal. Totodată, cearcănele oferă feței un aspect îmbătrânit.

În timp ce oboseala poate părea cea mai logică explicație a acestei afecțiuni, există cauze care pot contribui la apariția cearcănelor. În majoritatea cazurilor, ele nu constituie motive de îngrijorare și nu necesită îngrijiri medicale.

Care sunt cauzele apariției cearcănelor?

Cearcănele nu apar oricum, ci sunt cauzate de anumiți factori printre care:

OBOSEALA

Orele puține de somn sau chiar lipsa acestuia, oboseala extremă sau depășirea orei obișnuite de culcare pot duce la apariția cearcănelor. Lipsa somnului poate face ca pielea să devină palidă permițând astfel țesuturilor subcutanate și vaselor de sânge de sub aceasta să iasă în evidență.

VÂRSTA

Îmbătrânirea naturală este o altă cauză comună a cearcănelor. Pe măsura înaintării în vârstă, pielea devine din ce în ce mai subțire. De asemenea, grăsimea și colagenul necesare pentru menținerea elasticității pielii se pierd, astfel vasele de sânge de sub piele devenind mai vizibile, pielea se înnegrește, pachetele de grăsime din zona subpalpebrală se măresc și se reliefează accetuând aspectul de șanț ce pornește de la ochi spre obraz.

TENSIUNEA OCULARĂ

Uitatul la televizor sau la ecranul computerului poate provoca tulburări semnificative asupra ochilor, în sensul în care pot induce dilatarea vaselor de sânge din jurul ochilor. Drept urmare, pielea din acea zonă se poate învineți usor. Treptat, culoarea cenușie devine persistentă și se întinde în toată zona din jurul ochilor. Frecatul la ochi agravează problema.

ALERGIILE

Reacțiile alergice și uscarea ochilor pot declanșa apariția cearcănelor. În cazul unei reacții alergice, înroșirea periculară, dată de produse cosmetice de machiaj sau picături de ochi pentru lentile de contact, determină dilatarea vaselor de sânge urmată de spargerea unor capilare fine și depozitarea de pigment în piele.

Totodată, alergiile pot crește nevoia de a freca și de a scărpina zona din jurul ochilor. Aceste acțiuni pot agrava simptomele, provocând inflamații, umflături și spargerea vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la învinețirea zonei de sub ochi.

DESHIDRATAREA

Deshidratarea este o cauză obișnuită a cearcănelor sub ochi. Când corpul nu primește cantitatea potrivită de apă, pielea începe să arate obosită, ternă, iar ochii par a fi scufundați din cauza apropierii acestora de osul de bază.

SUPRAEXPUNEREA LA SOARE

Supraexpunerea la soare poate determina organismul să producă un exces de melanină, pigmentul care oferă culoare pielii. Prea mult soare – în special pentru ochi – poate provoca pigmentarea pe pielea înconjurătoare un aspect întunecat – negricios.

GENETICA

Istoricul familiei joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea cearcănelor. Poate fi o trăsătură moștenită, văzută la începutul copilăriei și agravată pe măsura îmbătrânirii. Predispozițiile la alte afecțiuni medicale, cum ar fi boala tiroidiană, pot avea ca rezultat și cearcănele.

Cum se pot trata cearcănele?

Tratamentul cearcănelor depinde de cauza care stă la baza dezvoltării acestora. Chiar și așa, există anumite lucruri care se pot face acasă pentru a le trata:

  • aplicarea unei comprese rece – reduce umflăturile și dilatarea vaselor de sânge;
  • dormitul mai mult decât în mod obișnuit – poate ajuta la reducerea aspectului cearcănelor;
  • aplicarea unor comprese cu ceai – cafeina și antioxidanții din acesta pot stimula circulația; sângelui, pot micșora vasele de sânge și pot reduce retenția lichidului de sub piele.

Totodată, există și tratamente medicale ce pot reduce cearcănele:

  • peeling-ul chimic reduce pigmentarea pielii din zonele afectate;
  • chirurgia cu laser pentru a repara pielea și pentru a spori strângerea pielii;
  • tratament cu laser vascular și Q Switched pentru decolorarea zonei;
  • tatuarea medicală a zonelor de sub ochi;
  • umplerea zonelor în care se formează cearcănele pentru a ascunde vasele de sânge si a corecta aspectul adâncit al șanțului lacrimal;
  • îndepărtarea excesului de grăsime (reducerea pungilor);
  • implanturi chirurgicale de grăsime sau materiale sintetice pe bază de acid hialuronic.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online