Condiloamele genitale sau negii genitali reprezintă o boală cu transmitere sexuală și se manifestă prin apariția unor mici excrescențe de culoarea pielii la nivelul labiei, vaginului, anusului (la femei) sau penisului, scrotului sau anusului (la bărbați).
Cauze de apariție pentru condiloame genitale
Condilomatoza genitală (condiloame genitale) apare în urma infectării cu virusul HPV (cu precădere tulpinile 6/11). Contractarea virusului se face prin contact piele la piele cu o persoană infectată, ceea ce include contactul sexual de orice tip, și în situații mai rare, prin mâini infectate sau transmitere prenatală sau perinatală la copil.
În cele mai multe cazuri, persoanele care au contactat tulpinile 6 sau 11 de HPV nu prezintă condiloame genitale vizibile, însă sunt contagioase. Condilomatoza genitală, în astfel de cazuri, poate fi observată și diagnosticată în timpul unui examen ginecologic sau dermatologic de rutină, cu atât mai mult cu cât condiloamele genitale pot să apară după săptămâni sau ani de când persoana a fost expusă virusului HPV.
Lipsa simptomatologiei imediate și evidente în cazul condilomatozei genitale este unul din motivele pentru care atunci când există suspiciunea unui contact sexual neprotejat, cu potențial de transmitere a unei boli, este necesar un control medical imediat. Chiar dacă HPV-ul nu poate fi tratat, condiloamele genitale sau acuminate pot fi. Iar cunoașterea unui diagnostic de condilomatoza genitală, deci prezența în organism a tulpinilor de HPV poate stopa transmiterea virusului la alte persoane.
Prevenție pentru condiloame genitale
Istoricul de sănătate al partenerului sexual
Evitarea unui contact sexual cu o persoană care este infectată cu HPV 6/11 poate fi dificilă, dacă aceasta nu este conștientă de diagnostic (nu manifestă condiloame genitale). Folosirea prezervativului nu asigură complet protecția împotriva apariției condiloamelor acuminate (HPV), astfel că metoda cea mai concretă de prevenție devine sinceritatea și deschiderea în comunicare față de partener.
În cazul în care suspectezi că ești purtător al virusului HPV, mai ales în prezența condiloamelor genitale, este recomandat un control medical pentru un diagnostic de certitudine.
Vaccin anti-HPV
Pentru prevenirea condiloamelor genitale sunt disponibile două vaccinuri: Gardasil (ajută la prevenirea infecției cu patru tipuri de HPV – 6, 11, 16 și 18-) și Gardasil-9 (pe lângă cele patru tipuri enumerate, ajută la prevenirea infecției cu tulpinile 31, 33, 45, 52 si 58, care sunt cancerigene).
Este important de menționat că vaccinul anti-HPV nu tratează o infecție HPV sau condiloame genitale apărute deja. Vaccinul funcționează preventiv, înainte de posibilitatea de a contracta virusul. Ambele oferă o protecție anti-virală împotriva apariției condiloamelor genitale.
Dacă observi apariția condiloamelor genitale, medicii de la Dr. Leventer Centre pot oferi un diagnostic de certitudine, sfaturi și informații, dar și un tratament pentru ele. Te așteptăm la o programare.