Despre cancerul de piele

Cancerul de piele este un diagnostic sever, depistarea lui la timp depinzând de prognosticul medical, de aceea e important ca periodic să ne programăm vizite la dermatolog. Din păcate, la momentul actual, cancerele de piele sunt tot mai răspândite, iar depistarea lor tardivă reprezintă o cauză semnificativă de mortalitate, la nivel global.
La Dr. Leventer Centre, în București, specialiștii în sănătatea pielii îți oferă informații valororase, care te vor ajuta să recunoști din timp semnele unui cancer de piele, prin observare, auto-examinare și stabilirea unui program de vizite preventive la specialist.

Cancer de piele: ce este și care sunt factorii de risc?

Un cancer de piele apare atunci când celulele sănătoase suferă modificări și încep să se înmulțească necontrolat, formând tumori. Tumorile pot să fie canceroase sau benigne. O tumoră canceroasă sau malignă metastazează, adică se poate răspândi și la alte organe din corp, în timp ce o tumoră benignă poate să crească, însă nu se răspândește.

În dermatologie, cancerul de piele este împărțit în două mari categorii: cancerul de tip melanom care reprezintă și cea mai gravă formă de cancer de piele, și cancerele de tip non-melanom.

cancer de piele, infografic | Dr. Leventer Centre

Între 2-3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom și în jur de 132000 de cazuri de melanom sunt înregistrate anual, la nivel global, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit specialiștilor în sănătatea pielii, cancerele de piele apar mai frecvent în cazul populației caucaziene, factori de risc fiind:
• Pielea deschisă la culoare: persoanele cu cel mai puțin pigment (melanină) în piele au risc mai ridicat de cancere cutanate. Este important, totuși, să știi că, indiferent de culoare pielii, cancerul tot poate să apară, chiar dacă mai rar la persoanele cu o piele mai închisă.
• Părul blond sau roșcat, ochii verzi sau albaștri: persoanele cu aceste trăsături au, de asemenea, un risc mai sporit, dat fiind că acestea se asociază, în general, cu pielea mai deschisă la culoare.
Expunerea excesivă la soare: radiațiile UV în exces și la ore de vârf sunt nocive pentru piele, mai ales în absența unei protecții adecvate.
Istoric de arsuri solare: cancerele de piele pot să apară, mai des, la persoanele care au experimentat arsuri solare repetate, fie în copilărie, în adolescență, sau în alt moment al vieții.
• Utilizarea lămpilor de bronzare artificială: specifice saloanelor de bronzat, metodele de bronzare artificială ar trebui evitate în totalitate, la recomandările dermatologilor, dacă vrei să te protejezi de apariția unui cancer de piele.

Cancer de piele de tip melanom

Această formă de cancer de piele se dezvoltă în celulele pielii numite melanocite. Acestea se regăsesc în epiderm (stratul superior al pielii), precum și în alunițe, și produc pigmentul pielii. Expunerea îndelungată și neprotejată la radiațiile UV provoacă melanocitele să producă mai multă melanină. Un cancer de piele de tip melanom poate să se producă în momentul în care, pe fondul expunerii la soare, apar unele mutații la nivelul melanocitelor, acestea începând să se înmulțească necontrolat.

Cel mai adesea, un cancer de piele de tip melanom apare pe zonele mai expuse la lumina soarelui, precum pielea de pe picioare, spate, gât, brațe, față, însă nu exclusiv. Există și situații în care melanomul apare pe zone neexpuse direct la soare, precum palmele și tălpile, dar asta se întâmplă, de regulă, în cazul raselor cu pielea mai închisă la culoare.
Melanomul poate să apară la orice vârstă, însă este întâlnit mai des după 50 de ani.

Un melanom poate să fie de de patru feluri:
• melanomul superficial: apare la persoanele mai tinere, are margini neregulate, prezintă zone pigmentate de la alb, maro, negru, roșu sau chiar albastru, apare la suprafața pielii, apoi se dezvoltă în profunzime;
• melanomul nodular: are aspectul unei umflături, fie neagră, albastră, gri, roșie, maro, și este mai agresiv;
melanomul lentigos: apare, cel mai adesea, sub forma unor pete maronii, pe zonele expuse la soare, cu precădere față, urechi, brațe;
• melanomul lentigos acral: poate să apară, ca niște pete maronii sau negre, în regiunea unghiilor, a tălpilor, a palmelor.

Cancer de piele, tratament pentru melanom

În depistarea precoce a melanomului, auto-examinarea pielii are un rol crucial. Totodată, sunt esențiale vizitele la dermatolog, precum și utilizarea cremelor cu SPF 50+, când te expui la soare.

Posibile semne ale melanomului ar fi:
• o aluniță sau nev, sau un semn ciudat apărut pe piele, după vârsta de 30 de ani;
• modificări de aspect și dimensiune ale unei alunițe de pe corp;
• alunițe cu margini neregulate, atipice, sau o aglomerare de alunițe în același loc.

În examinarea pielii și în depistarea unui cancer de piele, orice persoană ar trebui să țină cont de anumite variabile, precum: asimetriile, bordurile inegale, culoare negricioasă, maronie, roșiatică și chiar albastră, diametru și evoluția unei alunițe – este important să verifici dacă o aluniță crește și dacă își schimbă forma.

Melanomul malign este o tumoră care poate să ucidă pentru că, dacă evoluează și nu este oprit la timp, un astfel de cancer de piele, fără tratament, poate ajunge la organele interne, unde dezvoltă metastaze. Factorul timp are, așadar, un rol de bază în abordarea unui cancer de piele melanom.

Vizitele anuale la dermatolog sunt foarte importante în prevenția melanomului și în depistarea precoce a bolii. Dat fiind că melanomul malign are cinci stadii principale de dezvoltare, identificarea stadiului unei tumori este esențială, în stabilirea protocoalelor de tratament pentru acest tip de cancer de piele.

Stadiul de tumoră, stabilit prin diagnostic histopatologic, alături de diagnosticul ganglionului santinelă, ajută în stabilirea stadiului de boală (ST= 0, 1, 2, 3, 4) potrivit clasificării detaliate aici.

Pentru un diagnostic de certitudine, un pacient este supus prelevării unei biopsii de piele care apoi este trimisă la laboratorul de histopatologie, unde este analizată de către medicul specialist anatomopatolog.

Ulterior, în funcție de stadiul tumorii, se recomandă analizarea ganglionului santinelă, urmat de o operație prin care este scos ganglionul prin care a trecut limfa care a venit de la tumoră, ca metodă de completare a diagnosticului.

În funcție de rezultatele obținute, prin aceste proceduri, se stabilește diagnosticul oncologic de certitudine.

Există stadii de melanom în care nu sunt necesare, încă, tratamentele medicamentoase, dar există și stadii mai avansate, în care se impune terapia. Pacientul va primi ghidaj spre investigații de tip CT sau RMN, înaintea de începerea administrării tratamentului medicamentos.

Tratamentul melanomului pornește de la excizarea marginii de siguranță și, după caz, dacă este vorba despre metastaze, se continuă cu terapie imunologică și terapia țintită.

Cancerele de piele de tip non-melanom

Un cancer de piele non-melanom este, așa cum reiese din clasificare, orice formă de cancer de piele care nu este diagnosticată drept melanom. Cancerele non-melanom apar frecvent pe părți ale corpului cu o expunere mai mare la soare – față, urechi, gât, antebrațe.

Cele mai răspândite tipuri de cancer de piele care intră în această categorie sunt carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase (spinocelular).
Un carcinom cutanat reprezintă o tumoră de tip malign care apare în celulele epiteliale, ca urmare a expunerii excesive la radiațiile UV.

În ceea ce privește un cancer de piele de tipul carcinomului bazocelular, este important să știi că acesta se dezvoltă la nivelul celulelor bazale din partea inferioară a epidermului, apoi se extinde și ia forma unui țesut cu aspect anormal. Acest tip de cancer de piele apare, cel mai adesea, pe față, scalp sau decolteu, însă poate să apară oriunde pe piele. Carcinomul bazocelular evoluează încet și doar rar se răspândește la alte organe ale corpului.

Carcinomul spinocelular sau cu celule scuamoase – acest tip de cancer de piele apare în celulele scuamoase din straturile mijlocii și superioare ale epidermului. Acest carcinom poate să apară oriunde pe piele, ca urmare a expunerii la soare, sau poate să apară, totodată, și pe pielea care a fost arsă, expusă la radiații sau afectată de diferite substanțe chimice.

Mai există și alte tipuri mai rare de cancer de piele, precum carcinomul cu celule Merkel (un cancer agresiv, greu de tratat, mai frecvent la bărbații de peste 50 de ani), limfoamele cutanate cu celule B sau cu celule T (forme rare de tumori, cu o evoluție lentă, apărute ca urmare a degenerării limfocitelor), angiosarcomul pielii (apare, cu precădere, în zona pielii capului sau a gâtului) și altele.

Carcinom: diagnostic și tratament

Anumite pete roșiatice sau zone roșiatice care nu se vindecă, anumite leziuni asemănătoare unor cicatrici, albe sau gălbui, sau unele excrescențe roz, ori răni care sângerează, se închid și se redeschid, ar putea să fie semnele unui carcinom bazocelular.
Mai mult decât atât, ai putea să suferi de carcinom spinocelular dacă prezinți, de exemplu, un nodul roșu, ferm, sau o rană cu o crustă roșie, o crustă solzoasă pe o buză, care poate să evolueze într-o rană deschisă.

La fel cum se întâmplă și în cazul melanomului, pentru un cancer de piele de tip carcinom, tratamentul are mai multe șanse de reușită, dacă afecțiunea este diagnosticată la timp. Chiar dacă un cancer de piele carcinom nu are o viteză de metastazare la fel de mare precum melanomul, factorul „timp” rămâne fundamental.

Dermatoscopia este o metodă prin care se obține o acuratețe mai mare în diagnosticul cancerelor de piele de tip carcinom, dar și în cazul melanomului. De aceea, pe lângă auto-examinarea pielii, dacă suspectezi posibile semne de carcinom, este important să mergi la dermatolog.

Dermatoscopia utilizează dermatoscopul, un instrument care poate examina în profunzime straturile pielii, în vederea depistării alunițelor suspecte și a semnelor unui cancer de piele.
Lentila dermatoscopului poate să mărească de până la 10 ori alunița sau leziunea analizată.

Specialistul va apela la dermatoscopie atunci când un pacient prezintă alunițe multe pe corp, cu dimensiuni mari, în cazul în care acestea își modifică aspectul sau dimensiunea, dacă pacientul are un istoric de cancer de piele și a mai fost diagnosticat cu un cancer de piele, dacă frecventează saloanele de bronzat sau dacă a suferit arsuri solare.

Dermatoscopia este benefică pentru că:
• ajută în prevenirea cancerului de piele
• crește acuratețea și precizia diagnosticului, în cazul leziunilor cutanate
• poate detecta un cancer de piele chiar din stadiile incipiente ale bolii
• amână efectuarea biopsiei până când aceasta este realmente necesară
• ajută în depistarea precisă a marginilor tumorilor

În ceea ce privește tratamentul pentru carcinom, una dintre cele mai eficiente metode de tratament este microchirurgia Mohs. Prin acest tip de chirurgie, se realizează excizia tumorii canceroase, precum și verificarea simultană a țesuturilor din jurul ei. Microchirurgia Mohs are o rată de succes de 99% și, la Dr. Leventer Centre, aceasta este o metodă folosită deja de 10 ani, pentru pacienții cu carcinom cutanat.

Există, din păcate, și unele situații în care un carcinom nu poate să fie tratat prin microchirurgie Mohs. Astfel, pentru aceste cazuri de cancer de piele, tratamentul recomandat este de excizie directă, urmată sau nu de radioterapie, dacă este vorba despre carcinom scuamos, și excizie cu margine largă de siguranță, în cazul carcinomului bazocelular.

Prevenția unui cancer de piele

Înainte să ajungi la medicul dermatolog, cel puțin o dată pe an, pentru controale de rutină ale pielii, este nevoie să știi că un cancer de piele poate să fie prevenit prin adoptarea unui stil de viață care să reducă, pe cât posibil, expunerea neprotejată la soare.

Sfaturi pentru prevenția cancerului de piele:
• Nu te expune la soare între orele 10 a.m. – 16 p.m., mai ales dacă ai pielea deschisă la culoare. Dacă o faci, poartă haine lejere, acoperă-ți capul cu o pălărie și folosește ochelari de soare de calitate, care te protejează de radiațiile UV.
• Folosește cremă de protecție solară, pe toată perioada anului, atât pe față cât și pe zonele expuse la soare. Vara, factorul de protecție UV ar trebui să fie 50+.
• Evită frecventarea saloanelor de bronzat, obiceiul de a merge la solar este extrem de dăunător pentru piele și crește considerabil riscul de cancer de piele.

La Dr. Leventer Centre, screening-ul cancerului de piele se realizează și cu ajutorul serviciului Fotofinder. Acesta este un aparat pe care specialistul dermatolog îl folosește pentru realizarea unei hărți computerizate a alunițelor de pe corp. Totodată, cu ajutorul dermatoscopiei digitale, care este inclusă în aparat, se măresc leziunile suspecte de zece ori, astfel încât evaluarea acestora este extrem de precisă.
Aparatul Fotofinder este o metodă modernă de screening și permite păstrarea fotografiilor, iar la următoarea vizită dermatologică, poate compara imagini vechi, cu imagini noi.

În cazurile de suspiciune de cancer de piele, pentru tratament, dar și diagnostic de certitudine, faceți o programare la Dr. Leventer Centre.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online