Despre cancerul de piele

Cancerul de piele este un diagnostic sever, care necesită intervenție rapidă și corectă pentru șanse reale de vindecare și supraviețuire. Îți vom explica, în cele ce urmează, ce este cancerul de piele, cum îl recunoști pentru a-l putea diagnostica timpuriu, cum se tratează, dar și cum poate fi prevenit. 

Credem că o mai bună cunoaștere sporește șansele de izbândă în fața unei boli cu o incidență în creștere, extrem de îngrijorătoare, la nivel global. La Dr. Leventer Centre milităm pentru informare corectă și ne implicăm activ în păstrarea sănătății pielii prin prevenție continuă. De aceea, îți recomandăm consultația de dermatologie, chiar și în lipsa simptomelor. Screeningul de piele anual este cel mai bun instrument în evaluarea sănătății pielii și depistarea cancerului de la primele semne.

Ce este cancerul de piele

Când celulele sănătoase ale pielii suferă mutații și încep să se înmulțească necontrolat apar tumorile cutanate sau cancerul de piele. În primul stadiu, acest tip de cancer poate fi depistat, de regulă, doar de medicul dermatolog, în cadrul screeningului de rutină. Pentru pacient, tumoarea poate trece foarte ușor drept o aluniță inofensivă, o pată căreia nu îi acordă importanță sau o leziune care, cel mai probabil, îl va face să se întrebe când și unde s-a rănit. Pe măsură ce cancerul avansează, celulele tumorale invadează țesuturile învecinate, apoi se răspândesc, pe cale limfatică, la alte organe din corp, creând metastaze. 

Cancerul de piele este împărțit în două mari categorii: 

  • melanom, care este cea mai agresivă formă; 

Cancerele de piele de tip non-melanom au o dezvoltare mai lentă și sunt mai puțin letale, însă din cauza prevalenței ridicate, sunt responsabile pentru un număr mai mare de decese. Conform unui studiu prezentat la Congresul Academiei Europene de Dermato-Venerologie din 2023, în anul 2020 s-au înregistrat aproape 1,2 milioane de cazuri de carcinoame la nivel global și 63.700 de decese cauzate de acestea, comparativ cu puțin sub 325.000 de cazuri de melanom, care au dus la 57.000 de decese. 

Simptomele cancerului de piele

În stadiile inițiale, simptomele cancerului de piele se limitează la modificări la nivel cutanat, iar în cele avansate, care presupun metastaze la organele interne, se adaugă manifestări în funcție de regiunea afectată. 

În depistarea timpurie sunt foarte importante cunoașterea simptomelor și autoexaminarea periodică. Ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă și să te determine să programezi urgent o consultație de dermatologie: 

  • apariția unei/unor alunițe noi (mai ales după 30 de ani); 
  • alunițe care și-au modificat dimensiunea, forma, culoarea, au margini neregulate, sângerează; 
  • apariția unor zone depigmentate sau hiperpigmentate; 
  • apariția unor excrescențe pe piele; 
  • leziuni care nu se vindecă; 
  • inflamații care nu trec; 
  • zone umflate, înroșite în jurul alunițelor; 
  • o senzație de mâncărime sau de durere permanentă ori recurentă. 

Cancerele de piele se dezvoltă de cele mai multe ori pe zonele expuse la soare – față, buze, urechi, gât, piept, brațe, mâini, picioare (mai ales în cazul femeilor) sau scalp, dar pot să apară formațiuni tumorale și în zone mai puțin sau deloc expuse: palme, tălpi, subunghial sau zona genitală. De aceea, nicio zonă nu trebuie omisă la autoexaminare. 

Punctual, iată manifestările celor cele mai frecvente tipuri de cancer de piele – melanomul și carcinomul cu subtipurile sale. 

  • Carcinomul bazocelular: o umflătură care arată ca un coș sau ca o tumoretă lucioasă, perlată și care nu se vindecă, o leziune de culoarea pielii care uneori sângerează. Aceste formațiuni apar, cel mai frecvent, pe față, scalp, gât sau decolteu. 
  • Carcinomul spinocelular, scuamos sau cu celule scuamoase: un nodul de culoare roșie, de cele mai multe ori ulcerat sau  o formațiune asemănătoare unui neg. Apare cel mai frecvent pe zonele expuse la soare. 
  • Carcinomul cu celule Merkel: noduli lucioși, de culoare roșie, pe gât sau scalp. 
  • Carcinom sebaceu: noduli de culoare galbenă. 
  • Melanom: o aluniță care-și schimbă culoarea, forma și/sau mărimea sau care sângerează, o leziune cutanată de dimensiuni reduse, nedefinită, cu porțiuni de diverse culori (roșii, roz, albe, albastre sau negre) sau leziuni de culoare neagră pe palme, tălpi, degete sau sub unghii. 

Tipuri de cancer de piele și imagini cu acestea

Tipurile de cancer de piele sunt determinate de regiunea în care se dezvoltă celulele cancerigene. Cele mai frecvente sunt cancerele apărute în stratul exterior al pielii, epidermul, care conține trei tipuri principale de celule: bazale, scuamoase și melanocite. De aici, și denumirile de carcinom bazocelular, carcinom scuamos și melanom. Celelalte tipuri de cancer de piele sunt mai rare. 

Detaliem, în cele ce urmează, tipurile de cancer cutanat care formează majoritatea bolilor oncologice diagnosticate și tratate de medicii dermatologi. Alăturăm și poze cu aceste tipuri de cancer de piele, pentru ca fiecare pacient să-și poată face o idee despre forma cutanată pe care o iau aceste afecțiuni. 

Melanom 

Acest tip de cancer de piele se dezvoltă în melanocite, celule ale pielii aflate în epiderm și în alunițe, responsabile cu producția de melanină – pigmentul care dă culoarea pielii, părului și ochilor. Cel mai des este declanșat de supraexpunerea la soare, razele UV declanșând mutații la nivelul melanocitelor, care încep să se înmulțească necontrolat. 

Melanomul poate să apară la orice vârstă, însă este mai frecvent după 50 de ani. Există patru subtipuri de melanom: 

  • melanom extensiv in suprafata: se manifestă la suprafața pielii, apoi se dezvoltă în profunzime. Leziunile au margini neregulate și prezintă zone pigmentate – de la alb la maro, negru, roșu sau chiar albastru; 
  • melanom nodular: are aspectul unei umflături, de culoare neagră, albastră, gri, roșie sau maro, și este mai agresiv; 
  • lentigo maligna melanoma: apare, cel mai adesea, sub forma unor pete maronii, pe zonele expuse la soare, cu precădere pe față, urechi și brațe; 
  • melanom lentiginos acral: ia forma unor pete maronii sau negre, exprimate sub unghii, pe tălpi sau în palme. 

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat: de la nivelul pielii, se răspândește rapid către organele interne, pe cale limfatică. Raportat la numărul de cazuri înregistrat, melanomul generează cel mai ridicat număr de decese. Diagnosticarea timpurie înseamnă nu doar că tratamentul va fi mai ușor, ci poate face diferența între viață și moarte.  

Carcinom bazocelular 

Cel mai răspândit subtip de carcinom – reprezintă 80% din cazurile de carcinom diagnosticate la nivel global -, carcinomul bazocelular se dezvoltă la nivelul celulelor bazale din partea inferioară a epidermului. Cel mai frecvent apare pe față, scalp, gât sau decolteu (zone supraexpuse la soare) și evoluează lent, tumora formând nodozități, ulceratii sau capatand aspect de cicatrici care cresc în dimensiune de la an la an. 

Doar foarte rar se răspândește la alte organe, spre deosebire de celălalt subtip de carcinom frecvent întâlnit, cel spinocelular. 

Carcinom spinocelular sau scuamos 

Acest tip de cancer de piele apare în celulele scuamoase din straturile mijlocii și superioare ale epidermului. Cel mai frecvent, carcinomul scuamos cutanat afectează fața, urechile, gâtul și antebrațele, dar se poate manifesta oriunde pe piele (inclusiv în cavitatea bucală și în zona intimă), ca urmare a expunerii la radiații solare sau de alt tip (raze X, radiații ionizante) ori după expunerea vreme îndelungată la anumite substanțe chimice, fumat, infectii virale . 

În timp, carcinomul scuamos poate deveni agresiv, generând leziuni extinse, care pot duce la complicații serioase și metastaze în organele vitale. 

Cum diagnosticăm cancerul de piele la Dr. Leventer Centre

Diagnosticat la timp, cancerul de piele este cea mai tratabilă formă de cancer. Pentru a crește șansele de vindecare a pacienților noștri, la Dr. Leventer Centre, lider în dermato-oncologie, am creat toate condițiile pentru o diagnosticare corectă și rapidă, prin înființarea primului laborator dedicat patologiilor pielii, pe care l-am dotat cu tehnologie de ultimă oră, și conectarea tuturor specialiștilor în echipe multidisciplinare. 

Investigațiile de laborator necesare în diagnosticarea cancerelor cutanate sunt efectuate rapid, iar cazurile complicate sunt abordate în Tumor Board-ul format din experți în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică. 

Iată ce pași presupune diagnosticarea unui cancer de piele, la Dr. Leventer Centre: 

Examen clinic 

Consultația de dermatologie este primul pas în diagnosticarea oricărei afecțiuni cutanate, inclusiv a cancerului de piele. Dacă există o leziune suspectă sau o aluniță atipică, medicul o va examina cu atenție și va recomanda investigații ulterioare pentru clarificarea diagnosticului. 

Dermatoscopie 

Pentru acuratețea și precizia diagnosticului, medicul poate apela la dermatoscopie, o metodă de examinare în profunzime a țesutului cutanat, nedureroasă și noninvazivă. Cu ajutorul dermatoscopului, a cărui lentilă poate să mărească de până la 10 ori alunița sau leziunea analizată, cancerul de piele poate fi detectat încă din stadii incipiente. Tot astfel pot fi delimitate cu precizie marginile tumorilor. 

Biopsie 

Biopsia cutanată este singura investigație care poate confirma cu certitudine suspiciunea de cancer de piele ridicată de examinarea vizuală și cu ajutorul dermatoscopului și poate stabili, totodată, tipul de cancer, stadiul de evoluție a bolii și conduita terapeutică adecvată. Biopsia este o procedură chirurgicală minim-invazivă, efectuată sub anestezie locală, care presupune recoltarea unui fragment de țesut sau a întregului țesut presupus tumoral, pentru a fi examinat în laborator, la microscop. 

Există trei tipuri de biopsii: 

Biopsia shave 

Este o biopsie tangențială și este cel mai puțin invazivă dintre tehnici. În timpul acestei proceduri sunt prelevate doar straturile superficiale ale pielii. Lezarea țesutului fiind minoră, nu este necesară folosirea firelor de sutură. 

Biopsia „punch” 

Este o biopsie prin „perforare”, folosită pentru evaluarea proceselor patologice cu localizare profundă. Medicul folosește pentru recoltarea țesutului un instrument ascuțit, tubular, iar leziunea rezultată în urma procedurii este închisă cu fire de sutură, dacă este necesar. 

Biopsia excizională 

Este cea mai invazivă biopsie, care presupune îndepărtarea în totalitate a leziunii pentru a fi examinată la microscop. În cazul tumorilor de dimensiuni mari, medicul poate opta pentru o abordare graduală: o primă biopsie excizională, în care este îndepărtată doar o porțiune a tumorii, urmând ca după determinarea în laborator a întinderii formațiunii canceroase să fie efectuată o nouă excizie, pentru îndepărtarea întregii tumori, cu margine de siguranță, și închiderea leziunii cu fire de sutură. 

Dacă medicul consideră necesar, va efectua și biopsia ganglionului santinelă, pentru completarea diagnosticului și stabilirea cu certitudine a stadiului bolii. 

Importanța screening-ului în prevenția cancerului de piele

Folosit ca prim pas în stabilirea diagnosticului de cancer de piele, screeningul este totodată cel mai bun instrument de prevenție a acestei boli oncologice. Iar la Dr. Leventer Centre milităm pentru folosirea lui în scop profilactic. 

Screeningul presupune o evaluare amănunțită a pielii, examinarea în profunzime a alunițelor de către medicul dermatolog și folosirea tehnologiei FotoFinder pentru alcătuirea unui hărți computerizate a alunițelor de pe corp. În felul acesta, la următoarea vizită, poate fi ușor observată orice aluniță nou apărută și orice modificare a celor existente. 

Screeningul trebuie efectuat anual, dar medicul îl poate recomanda și mai des, dacă există alunițe atipice, care trebuie monitorizate. Iar noi te sfătuim să urmezi această recomandare. În cazul în care celulele din piele suferă mutații, prin screening putem depista cancerul de piele încă de la debut, când este perfect tratabil. 

Tratamentul cancerului de piele

La Dr. Leventer Centre am creat un centru integrat de dermato-chirurgie oncologică, unde fiecare pacient cu cancer de piele beneficiază de expertiza unei echipe multidisciplinare, formată din specialiști în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică, și de un coordonator de caz, care-l ghidează de-a lungul întregului flux de tratament. 

Abordarea terapeutică este completă și personalizată, cu intervenții chirurgicale, tratament post-chirurgical, terapii complementare și monitorizarea pacientului oncologic. Intervențiile chirurgicale necesare în cancerul de piele sunt efectuate de o echipă de cinci medici chirurgi cu experiență vastă, care cumulează 2.500 de ore petrecute în sala de operație într-un singur an. 

Tratamentul cancerului de piele diferă în funcție de tipul de cancer și de stadiul bolii. Iată cum tratăm melanomul și carcinomul, cele mai frecvente cancere cutanate, la Dr. Leventer Centre: 

Tratamentul cancerului de piele de tip carcinom 

De cele mai multe ori, carcinoamele beneficiaza de tratament chirurgical, in functie de dimensiune, localizare, subtip histopatologi, aceste tumori pot fi excizate chirurgical cu o margine de siguranta oncologica de 5 mm. In cazul leziunilor cu risc crescut, localizate pe zone speciale precum zona fetei, scalp, maini, picioare, fata anterioara a gambei sau zona genitala, cea mai eficienta metoda de tratament este microchirurgia Mohs.  Aceasta tehnica este folosită la Dr. Leventer Centre de peste 15 ani, cu o rată de succes (fără recidivă) de 99,7%. Tehnica microchirurgicală Mohs este un tip de intervenție de mare precizie, care presupune excizarea în etape a tumorii și a țesutului din jurul ei, până la eliminarea completă a celulelor canceroase. În fiecare etapă, țesutul este analizat în timp real de anatomopatolog. 

Există, din păcate, și unele situații în care carcinomul nu poate fi tratat chirurgical, iar pacientii pot primi recomandarea completarii tratamentului cu radioterapie sau tratamente oncologice- chimioterapie sau imunoterapie. 

Dr. Leventre Centre este singurul centru din Europa Centrală și de Est acreditat în microchirurgia Mohs și în trainingul medicilor în tehnica Mohs. Chirurgii noștri au la activ peste 3.600 de astfel de intervenții, care sunt mai precise decât cele clasice și reduc semnificativ riscul de recidivă. 

Tratamentul cancerului de piele de tip melanom 

În lupta cu melanomul malign, timpul joacă un rol extrem de important. Cea mai agresivă formă de cancer de piele, melanomul se poate răspândi repede de la nivelul pielii la organele interne, unde produce metastaze. Șansele de vindecare sunt ridicate când este diagnosticat timpuriu și scad pe măsură ce boala avansează fără a fi depistată și tratată. 

Tratamentul melanomului malign diferă în funcție de stadiul bolii. Protocolul terapeutic poate include: 

Intervenție chirurgicală 

Operația se desfășoară în două etape: prima presupune excizia tumorii primare și trimiterea ei către laborator pentru examenul histopatologic și stabilirea stadiului bolii, iar a doua, excizia marginilor de siguranță, în funcție de stadiul tumoral. În a doua etapă poate fi excizaț și ganglionul santinelă, dacă medicul consideră necesar. 

În tratamentul melanomului, experții Dr. Leventer Centre apelează la chirurgia clasică, însă există un caz aparte în care folosesc cu succes microchirurgia Mohs: lentigo maligna, un tip de melanom aflat în stadiu incipient, neinvaziv. 

Imunoterapie 

Recomandată adesea ca opțiune de primă linie, aceasta presupune administrarea unor agenți terapeutici care întăresc răspunsul sistemului imunitar în fața celulelor canceroase. Imunoterapia are capacitatea sa de a produce răspunsuri durabile, de ani de zile, în melanomul malign, lucru care permite controlul pe termen lung al bolii și îmbunătățește semnificativ rata de supraviețuire a pacienților.  

Terapie țintită 

Este o terapie prin care sunt blocate sau inhibate funcții-cheie pentru supraviețuirea și proliferarea celulelor canceroase. Sunt vizate elemente specifice din componența acestor celule, fără a fi afectate țesuturile sănătoase din jurul tumorii. 

Chimioterapie 

Chimioterapia presupune administrarea de citostatice, substanțe chimice care pot distruge celulele canceroase. Este o formă de terapie eficientă în reducerea dimensiunii tumorilor și pentru controlul bolii, în anumite cazuri de melanom, dar are efecte secundare. 

Radioterapie 

Radioterapia utilizează radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase și, la fel ca în cazul chimioterapiei, produce efecte secundare. Este o formă de terapie la care se apelează în special în cazurile neoperabile de melanom, pentru reducerea dimensiunii tumorii, gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. 

Prevenția cancerului de piele

Să previi cancerul de piele nu este nici complicat, nici costisitor, nici nu consumă mult timp. Trebuie doar să dai o mai mare atenție sănătății pielii tale, acordându-i câteva minute zilnic pentru a o pregăti pentru întâlnirea cu soarele, un sfert de oră lunar pentru autoexaminare și o oră pe an pentru screeningul efectuat de un medic dermatolog. 

Iată care sunt cele mai eficiente măsuri în prevenția cancerului cutanat: 

  • evită expunerea la soare. Contrat credinței populare, o piele bronzată nu este o piele sănătoasă; 
  • dacă vrei, totuși, să te bronzezi, fă-o responsabil: prin expunere treptată, la ore matinale (până în 10.00), și folosind o cremă cu factor de protecție 50+; 
  • evită expunerea la soare între orele 10.00 și 16.00, când soarele este cel mai puternic, iar razele UV, cele mai nocive; 
  • folosește o cremă cu factor de protecție 50+ de fiecare dată când ieși din casă, nu doar când faci plajă, și chiar și în zilele înnorate – razele UV pot penetra plafonul norilor; 
  • folosește ochelari de soare cu lentile polarizate pentru a-ți proteja ochii și pălării sau șepci pentru a proteja pielea capului –  cancerul poate apărea inclusiv pe scalp! 
  • evită saloanele de bronzat. Bronzul artificial se obține tot prin acțiunea razelor UV și este la fel de nociv precum cel natural; 
  • fă-ți un obicei din a-ți autoexamina pielea și mergi la dermatolog imediat ce observi o aluniță nouă sau o leziune suspectă; 
  • fă-ți anual un screening de piele. 

Te așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru a preveni împreună cancerul de piele. Iar dacă ai o leziune suspectă, programează fără întârziere o consultație la unul din experții noștri. În centrul integrat de dermato-chirurgie oncologică din clinica noastră, beneficiezi de diagnosticare rapidă și corectă și de inițierea imediată a tratamentului adecvat. Timpul face diferența în cancerul cutanat. La fel, echipa noastră multidisciplinară. Programează-te acum pentru screening. 

Cele mai frecvente întrebări despre cancerul de piele

Cât trăiești cu cancer de piele?

Depinde de tipul de cancer și de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Șansele de supraviețuire sunt mai ridicate în cazul cancerelor de tip non-melanom, însă chiar și în cazul melanomului care a dezvoltat metastaze, tratamentele imunologice de ultimă oră oferă un prognostic mai bun. 

Cât de periculos este cancerul de piele?

Foarte periculos, dacă nu este depistat devreme și tratat eficient. În timp, cancerul de piele se răspândește de la nivel cutanat la organele interne, pe cale limfatică, punând viața în pericol. 

Cancerul de piele poate fi vindecat?

Da, dacă este depistat timpuriu și diagnosticat corect, iar tratamentul este inițiat fără întârziere. Cancerul de piele este cea mai tratabilă formă de cancer. 

Cancerul de piele se transmite?

10% din persoanele care suferă de cancer de piele au o rudă apropiată care a primit același diagnostic. Deci, da, acest tip de cancer se poate transmite în familie, are o componentă ereditară. Dacă vorbim despre transmitere de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, prin contact, răspunsul este nu, cancerul de piele – orice tip de cancer, de altfel – nu este contagios. 

În cazurile de suspiciune de cancer de piele, pentru tratament, dar și diagnostic de certitudine, faceți o programare la Dr. Leventer Centre.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online