Ce este clavusul plantar?

Clavusul plantar sau bătătura piciorului este o zonă de piele îngroșată, inestetica și cel mai adesea dureroasă, apărută pe zonele de maximă presiune de la nivelul tălpilor sau în zonele de fricțiune de la suprafața degetelor. Această îngroșare a pielii are un rol protector împotriva apariției unor leziuni cu lipsa de substanță, o formă de răspuns a organismului împotriva acțiunii forțelor de frecare și de presiune.

Clavusurile se pot clasifica astfel:
i. Profunde sau superficiale
ii. Cu rădăcină (bătătura „cui”) sau fără rădăcină (bătătura „ciupercă”)
iii. Moi sau dure (solide)
Apariția clavusurilor se datorează atât factorilor externi, cât și factorilor intrinseci (ce țin de particularitățile organismului în cauză). De asemenea, se remarcă faptul că apariția clavusurilor solide are loc pe suprafața plantară la nivelul articulației metatarso-falanfiene și la nivel calcanean, sau la nivelul feței dorsale a piciorului în zonele articulațiilor interfalangiene, pe când cele moi se dezvoltă interdigital, în zonele de hipersudorație plantară.

Factori externi:
• Purtarea de încălțăminte incomodă (prea strâmtă-presiune; prea largă-frecare)
• Mersul în picioarele goale
• Purtarea pantofilor cu toc (mai ales clavusuri plantare la nivelul capetelor metatarsienelor)
• Activitate fizică intensă (alergat, fotbal)
• Purtarea de încălțăminte specifică unei activități sau a unor meserii (patinaj, balet, armată)

Factori intrinseci
• Anomalii arhitecturale ale scheletului piciorului
1. Platfus
2. Degete „în ciocan”
3. Halux valgus
• Tulburări de mers (cauză neurologică)
• Boli cronice – diabetul zaharat

Diagnostic diferențial
În cazul clavusurilor solide se face diagnosticul diferențial cu papiloamele și diversele alte excrescențe cornoase la nivelul pielii. În ceea ce privește clavusurile moi, diagnosticul diferențial se face cu verucile , motiv pentru care recomandăm o consultație dermatologică.

Clavus plantar, tratament

Clavusul plantar poate fi eliminat prin tratament local conservator sau chirugical, fără să afecteze țesuturile sănătoase din jur, totodată fiind necesară și încetarea factorilor externi ce l-au produs.
În urma unei consult dermatologic, medicul poate recomanda o serie de tratamente pentru eliminarea clavusului plantar: folosirea unor creme, înmuierea piciorului în apă caldă, toaletarea pielii cu pile abrazive. Însă dacă este vorba despre un clavus solid superficial tip „ciupercă” este necesară toaletarea chirurgicală de suprafață, iar în cazul celui solid profund, cu rădăcina tip „cui”, este necesară o debridare excizională cu extragerea rădăcinii, cu o plaga ce se închide și cicatrizează per secundam (para sutură).
Indiferent de tratamentul recomandat, corecția clavusurilor este necesară pentru a nu produce în timp modificări de mers (în scop antalgic) și dureri de tip osteo-tendinos, asociate cu acestea.
Nu lăsa un clavus plantar să te împiedice să mergi corect. La Dr. Leventer Centre, abordăm tratamentul bătăturilor integrat și îți recomandăm atât cea mai bună rută de eliminare a clavusului, cât și măsurile pe care le poți lua pentru ca acesta să nu reapară. Programează-te la un consult.

tratament clavus plantar la nivelul talpii

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online