Ce este dermatita?

Dermatita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice în rândul pacienților care se prezintă la Dr. Leventer Centre. Specialiștii noștri îți vin în ajutor cu cele mai utile informații și sfaturi, pentru ca pielea ta să nu sufere prea mult de pe urma acestei afecțiuni cutanate.

Iată ce ar trebui să știi despre dermatită, care sunt simptomele bolii și care ar fi recomandările noastre.

Cauze și simptome

Dermatita este un termen umbrelă, care reprezintă mai multe forme de afecțiuni inflamatorii ale pielii, de la forma atopică (eczemă), la dermatita de contact și dermatita seboreică Acest tip de afecțiune cutanată determină erupție și înroșire la nivelul pielii și mâncărimi deranjante.

Poate să apară pe diferite zone ale corpului și, în funcție de tipul bolii, poate fi caracterizată și de alte simptome precum:

•senzație de arsură
•uscarea pielii
•ulcerații dureroase
•sângerări și scurgeri lichide
•bășici și umflături
•scuame cu aspect albicios, uleios sau uscat
•îngroșarea sau întărirea pielii.

Dermatitele pot să aibă la bază mai multe cauze, fie genetice, fie reacții imunitare, infecții, alergii, substanțe iritante și altele. Simptomele pot varia, de la blânde la severe, în funcție de cauză:

•De exemplu, dacă ai dermatita atopică, sistemul tău imunitar reacționază la alergeni sau factori iritanți aparent nesemnificativi, aceștia determinând inflamație.

•Totodată, dacă cineva din familia ta suferă de dermatită, există mai multe șanse să te confrunți și tu cu această problemă.

•Expunerea la anumiți factori de mediu, precum tutun, fum, agenți poluanți, ba chiar la parfumurile din unele produse de îngrijire a pielii ori din săpun, poate să determine o dermatită.

Din fericire, dermatita nu este o afecțiune contagioasă și nu cauzează alte probleme serioase în organism. Manifestările bolii pot fi ameliorate doar cu ajutorul unui medic specialist dermatolog, deoarece există tratamente care o țin sub control.

Tipuri de dermatită

Există mai multe tipuri de dermatită cu care te poți confrunta:

Dermatita atopică (eczemă)

Din câte s-a observat, acest tip de afecțiune apare mai des la persoanele care au un istoric personal sau familial de astm, alergii la factori de mediu sau alergii alimentare. Primele semne ale semne ale dermatitei atopice sunt înroșirea pielii și mâncărimile. Boala poate să apară oriunde la nivelul pielii, însoțită de scuame, umflături și de alte simptome dintre cele menționate anterior în articol.
Această problemă de sănătate a pielii îți poate afecta destul de mult calitatea vieții. În plus, specialiștii arată că eczema poate însoți alte probleme precum depresia, anxietatea, privarea de somn.

Este important să mergi la dermatolog, atunci când experimentezi semnele dermatitei atopice

Dermatita de contact

O reacție alergică sau iritantă determină apariția dermatitei de contact, afecțiune care poate fi inconfortabilă, dar nu și contagioasă. Inflamația apare cu durere, mâncărime și erupție cutanată, în urma contactului cu un alergen, de exemplu - edera otrăvitoare, sau cu o substanță iritantă - precum o substanță chimică. Poți experimenta dermatita de contact în special dacă ai o piele sensibilă și probleme cronice ale pielii precum dermatita atopică.

Totodată, dacă ești expus frecvent, pe fondul profesiei, la anumite substanțe iritante, ai mai multe șanse să faci dermatită de contact. Apare frecvent la persoane care lucrează în domeniul sănătății, în spitale, în domeniul coafurii, al construcțiilor, precum și la mecanici, instalatori, artiști.

Dermatita seboreică

Acest tip de dermatită este necontagios, foarte răspândit și ușor de gestionat. Afecțiunea determină apariția unor cruste și a unor cojițe albe, la nivelul scalpului, uneori și în alte regiuni ale corpului, acolo unde are loc o activitate mai intensă a glandelor sebacee. Alte simptome ale bolii mai pot fi: înroșirea pielii scalpului, înroșirea pielii în zona genitală, la subraț, sub sâni, inflamarea foliculilor firelor de păr, blefarită.

Problema poate să apară și să dispară, cu tratamentul potrivit, dar, de multe ori, revine. Poate fi stimulată de factori de stres, temperatură scăzută, umezeală, piele grasă, utilizarea unor loțiuni pe bază de alcool, istoric de alte afecțiuni cutanate precum acnee, rozacee, psoriazis

Recomandări de îngrijire

Tratamentul dermatitei poate fi dificil, uneori, dat fiind că unii factori genetici, de exemplu, nu pot fi controlați.
Poți lua câteva măsuri chiar tu, pentru a reduce simptomele și disconfortul, precum:
•folosește un umidificator, dacă aerul din cameră îți usucă pielea;
•hidratează-ți pielea cu ajutorul unei creme recomandate de dermatologul tău;
•spală-te cu apă călduță, nu fierbinte;
•optează pentru produse de curățare și de îngrijire a pielii fără parfum, hipoalergenice și special create pentru piele sensibilă;
•este o idee bună să incluzi în rutina de îngrijire produse dermato-cosmetice cu ceramide;
•urmează un tratament cu medicamente, doar în urma unei vizite la dermatolog.

Te așteptăm la Dr. Leventer Centre, pentru o consultație de specialitate pentru a determina tipul de dermatită de care suferi și pentru a oferi tratamentul adecvat ție.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online