De ce să alegi Dr. Leventer Centre

Lider în dermato-chirurgie oncologică

200.000 de pacienți. 60.000 de biopsii, venite inclusiv prin intermediul celor 400 de medici parteneri activi. 12.000 de diagnostice oncologice.

Echipă multidisciplinară

Tumor board format din specialiști în dermatologie, anatomo-patologie, oncologie, chirurgie oncologică și plastică.

Abordare terapeutică 360°

Plan de tratament complet. Intervenții chirurgicale în cancerul cutanat și terapii complementare.

Diagnostic de certitudine

Primul laborator dedicat patologiilor pielii, dotat cu tehnologie de ultimă oră.

Timp de răspuns scurt

Timp de răspuns scurt în cazul în care este necesară biopsia.

Acreditare și training Mohs

Singurul centru din Europa Centrală și de Est acreditat în microchirurgia Mohs și în trainingul medicilor în tehnica Mohs.

Ce este foliculita 

Foliculita este o afecțiune a pielii des întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, care se poate manifesta pe orice zonă a corpului unde există păr. Aceasta se poate dezvolta în forme ușoare sau severe, de aceea, în ambele situații, componenta estetică este prima care ne trimite la medicul dermatolog pentru consultație. 

Foliculita poate semăna cu acneea, iar când apare pe față sau pe alte zone expuse, de regulă, în sezonul cald – brațe, picioare -, are impact psihosocial și poate duce la autoizolare. Tratamentul adecvat este esențial pentru recăpătarea stimei de sine. 

Această afecțiune apare în urma infectării sau inflamării foliculilor piloși, formatiuni anatomice in forma de sac care înconjoară rădăcinile firelor de păr. Aspectul pielii în zona afectată se poate modifica – de la mici coșuri formate în jurul firelor de păr, la leziuni nodulare pline cu sebum sau puroi,  însoțite de prurit sau durere. 

Simptomele foliculitei

Simptomele foliculitei pot varia în funcție de severitatea și localizarea acesteia, dar pot include:: 

  • Leziuni acneiforme în jurul foliculilor de păr; 
  • Leziuni pline cu puroi si dureroase 
  • Prurit și/sau senzația de arsură; 

 Este important să consulți un medic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat în cazul în care prezinți unul dintre aceste simptome. Astfel te asiguri că primești tratamentul adecvat și nu te confrunți cu o altă afecțiune medicală 

infografic cu riscurile filiculitei netratata

Cauzele inflamației foliculilor de păr

Inflamația foliculilor piloși poate fi determinată de bacterii, fungi sau virusuri, dar și de excesul de sebum sau de hiperhidroză (transpirația excesivă). Cel mai des se face vinovată de apariția ei stafilococul auriu. 

Factori favorizanți importanți ai acestei afecțiuni dermatologice sunt bărbieritul și epilarea, care lezează foliculii piloși, facilitând infectarea sau inflamarea acestora. Este motivul pentru care afecțiunea se manifestă la bărbați cu predilecție pe față, iar la femei, pe picioare. 

Tratamentul foliculitei la Dr. Leventer Centre

Tratamentul foliculitei diferă în funcție de natura afecțiunii: infecțioasă sau neinfecțioasă. 

La Dr. Leventer Centre din București, echipa de experți în sănătatea pielii folosește cele mai eficiente metode terapeutice, adaptate fiecărui pacient, luând în calcul și componenta profilactică. Pentru că este o boală de piele care poate recidiva, pacientul va primi recomandări pentru a preveni reapariția foliculitei. 

Tratamentul medicamentos

În funcție de severitate, inflamația foliculilor de păr este tratată cu: 

  • soluții (creme, loțiuni sau șampoane, dacă este localizată pe scalp) antifungice sau cu antibiotic aplicate local; 
  • antibiotice orale  

În paralel, medicii dermatologi recomandă adoptarea unei rutine de îngrijire care să includă produse cosmetice delicate cu pielea și care presupune evitarea factorilor predispozanți. 

Tratamentul chirurgical

Tratamentul foliculitei pe cale chirurgicală este recomandat dacă infecția se agravează și vorbim, de exemplu, despre un furuncul. Intervenția este minoră, de microchirurgie, și presupune o incizie de mici dimensiuni care să permită drenarea puroiului. Efectuat de un medic dermatolog cu experiență, această intervenție nu se va solda cu cicatrici. 

Tratament laser sau IPL

Un tratament eficient al foliculitei este epilarea definitivă, pentru că eliminarea părului duce la dispariția sursei inflamației. Experții în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre recomandă această procedură mai ales în cazurile severe sau atunci când foliculita recidivează des, în ciuda tratamentelor. 

Se poate opta pentru epilarea cu IPL, care elimină 75% din părul nedorit până la finalul tratamentului, sau epilarea laser, o variantă mai scumpă, dar mai eficientă. 

Pentru ambele variante, la Dr. Leventer Centre și la Dr. Leventer Dermato-Estetica beneficiezi de plan de tratament validat de medicul dermatolog și proceduri efectuate cu tehnologie de ultimă oră, cum este laserul Alexandrite. 

În plus, până la 31 martie, poți beneficia de 45% reducere la pachetul de epilare cu cel mai performant laser. Cu oferta Dr. Leventer Dermato-Estetica, epilarea full-body costă acum 4.985 lei, în loc de 9.000 de lei. 

Când se recomandă vizita la medic

Când foliculita este extinsă și nu dispare în una-două săptămâni, este recomandat consultul dermatologic. Dacă zona afectată prezintă semne de infecție (inflamație puternică, roșeață, durere), consultul devine o urgență. Infecția locală netratată se poate generaliza, manifestându-se prin febră, frisoane și o stare generală de rău.  

Zonele în care poate apărea inflamația foliculilor de păr

Foliculita se poate manifesta pe orice zonă a corpului unde este păr. Cel mai des apare însă pe față, scalp, picioare și în zona inghinală. 

Foliculita facială

Este întâlnită cu predilecție la bărbați și apare în urma folosirii frecvente a aparatului de bărbierit. Foliculii piloși lezați se infectează ușor, iar pe piele apar coșuri. Recomandarea medicilor dermatologi pentru bărbații care se confuntă cu inflamația foliculilor de pe față este să-și lase barbă concomitent cu tratamente locale/sistemice.  

Foliculita inghinală

Apare, ca și în cazul foliculitei faciale, din cauza folosirii aparatului de ras, a celui de epilat sau a epilării cu ceară, dar și ca urmare a purtării de lenjerie intimă sau haine incomode, care se freacă de piele și lezează foliculii piloși. Cel mai eficient tratament pentru foliculita inghinală este epilarea laser. 

Foliculita pe scalp

Foliculita localizată pe scalp este, de regulă, de natură bacteriană (cel mai des, stafilococul auriu se face vinovat), dar poate fi cauzată și de ciuperci (în special Malassezia) sau acarieni (Demodex folliculorum). Tratamentul presupune aplicații locale cu solutii antibacteriene sau antifungice și folosirea unui șampon cu agenți antifungici (ketoconazol, ciclopirox). 

Foliculita pe picioare

Apare după epilare și afectează în special femeile. Din cauza recurenței, este recomandată renunțarea la epilarea clasică și optarea pentru epilarea laser, pentru îndepărtareea definitivă a sursei inflamației. 

Care sunt tipurile de foliculită

În funcție de cauză, foliculita poate fi infecțioasă și neinfecțioasă, iar după simptomatologie – superficială, profunda sau severă. 

Foliculita superficială

Este foliculita care afectează partea superioară a foliculului pilos și se manifestă cutanat pe o zonă redusă, prin inflamații minore. Este forma cel mai ușor de tratat, cu topice aplicate local și o rutină de îngrijire adaptată.  

Foliculita profundă

Este o inflamație în profunzime a foliculului pilos, care poate duce la formarea de pustule pline cu puroi. Acest tip poate necesita tratament medicamentos și chirurgical. 

Forme severe ale foliculitei

Când inflamația foliculilor piloși este foarte extinsă, cu inflamații profunde și dureroase, pustule și noduli,  vorbim de o formă severă a foliculitei, care necesită urgent intervenția unui medic dermatolog, pentru evitarea complicațiilor. 

Complicații ale foliculitei

Netratată, foliculita poate duce la: 

  • agravarea afecțiunii și formarea de furunculi; 
  • cicatrici, hiperpigmentare; 
  • apariția intertrigo, o altă afecțiune cutanată; 
  • distrugerea foliculilor piloși și pierderea părului – în cazul foliculitei localizate pe scalp. 

Este important să ne prezentăm la medicul dermatolog din timp

Specialiștii dermatologi recomandă consultația și instituirea tratamentului înainte de agravarea afecțiunii și apariția riscului de complicații. 

Foliculita este o afecțiune ușor de tratat în forma sa superficiala, de aceea, este important să ne prezentăm la medicul dermatolog din timp. Nu recomand tratamentul după ureche, pentru că avem nevoie întâi de un diagnostic de certitudine, trebuie să știm sigur că vorbim despre foliculită. Apoi, chiar și tratamentele locale, dacă nu sunt prescrise de medic, pot face mai mult rău decât bine. La clinică, avem toate instrumentele necesare pentru un diagnostic fără dubiu și aplicăm cele mai eficiente terapii, pentru un tratament personalizat

Dacă suferi de foliculită sau bănuiești acest diagnostic, te așteptăm pentru investigații și stabilirea tratamentului optim la Dr. Leventer Centre din București. Lasă-ți sănătatea și frumusețea pielii în mâinile experților în dermatologie, programează-te pentru o consultație. 

Părerile pacienților noștri

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

0374 415 744 Programare online