
Herpes
Herpes – ce este și cum se manifestă?
Virusul herpes simplex (HSV) este un membru al familiei herpesviridae. Recunoscut din vremurile antice grecești, virusul infectează oamenii, provocând o serie de boli, de la cazurile ușoare până la cele care pun viața în pericol. În ultimele decenii, noi descoperiri ale oamenilor de știință au adus o mai bună înțelegere a modului în care această boală apare și se manifestă.
Herpesviridae este numele unei familii de virusuri din care fac parte herpesul simplex 1 (HSV-1) și herpesul simplex 2 (HVS-2), considerați cei mai răspândiți patogeni ai acestei familii. HSV-1 este asociat, în mod obișnuit, cu infecțiile orofaciale și encefalită, în timp ce HSV-2 cauzează de obicei infecții ale organelor genitale și poate fi transmis de la mamele infectate la nou-născuți.
Ambele virusuri reprezintă sursa unor infecții latente în neuronii senzoriali și, la reactivare, provoacă leziuni la punctul de intrare în corp. Această latență crește patogenitatea virusurilor herpetice și va permite ca aceștia să fie utilizați ca instrumente terapeutice.
Odată infectată, o persoană va avea virusul herpes simplex pentru tot restul vieții sale. Când este inactiv, virusul rămâne latent într-un grup de celule nervoase. În timp ce unii oameni nu dezvoltă niciodată simptome de la virus, alții vor avea episoade periodice de reactivare.
Cum se transmite herpes simplex?
Acești viruși sunt răspândiți la nivel mondial, nu au variații sezoniere și, în mod natural, infectează numai ființele umane. Infecția cu virusurile herpetice este rareori fatală.
Majoritatea ființelor umane (aproximativ 90% din populație) a fost infectată, și din această categorie, unele persoane sunt asimptomatice și găzduiesc virusul în stadiul latent, iar altele dezvoltă infecție simptomatică, cu recurențe frecvente. Prin urmare, există un vast rezervor pentru transmiterea virusului către indivizii sensibili, aceasta putându-se realiza atât de la indivizii simptomatici, cât și asimptomatici.
Atunci când vorbim despre herpes bucal, cauzat de HSV-1, știm că este transmis în principal prin contactul direct cu leziunile herpetice sau saliva persoanelor infectate și mai rar prin contact oro-genital. HSV-1 poate fi transmis de pe suprafețele mucoase sau cutanate care par normale și atunci când nu există simptome prezente, cum se întâmplă în cazul purtătorilor asimptomatici de Herpse simplex 1. Cu toate acestea, cel mai mare risc de transmitere este atunci când există leziuni herpetice active sau răni deschise.
Infecția cu herpes simplex 2 este răspândită în întreaga lume și afectează mai ales regiunea genitală, principalele căi de transmisie fiind contactul sexual sau în timpul nașterii de la mamă la nou-născut. Deși HSV-2 este principala cauză a herpesului genital, acesta poate fi produs și de HSV-1 în 20% din cazuri. În timpul contactului sexual, virusul se poate transmite prin contactul direct cu leziunile herpetice de la nivelul pielii sau mucoaselor, prin intermediul secrețiilor, și la fel ca în cazul HSV-1, și acesta poate fi transmis și de la persoanele asimptomatice, care nu prezintă leziuni herpetice, însă rata de infectare este mai mică în această situație. Odată pătruns în organism, HSV-2 rămâne pe tot parcursul vieții.
Tipuri de herpes
Herpes simplex face parte dintr-o familie de virusuri contagioase care pot cauza o gamă largă de simptome. Printre cele mai comune virusuri herpetice se numără: virusul herpes simplex 1 (HSV1) care duce la apariția herpesului oral și virusul herpes simplex 2 (HSV 2) care este asociat cu apariția herpesului genital.
a) Herpesul genital
Herpesul genital este o infecție contagioasă cu transmitere sexuală. Persoanele cu herpes genital dezvoltă vezicule dureroase care se transformă ulterior în răni/ulcerații pe organele genitale, în interiorul anusului sau chiar pe pielea din vecinătate. Durata infecției este în medie de 7-14 zile, ulterior virusul herpetic va persista în stare de latență în ganglionii nervoși și se poate reactiva periodic producând recurențele herpetice. Acestea sunt declanșate de raporturi sexuale, oboseală, stres, scăderea imunității, menstruație, anumite medicamente, etc.
b) Herpes bucal
Herpesul bucal se manifestă cu apariția unor vezicule pe o bază roșie, care se vor sparge în 1-2 zile și vor lăsa o rană/ eroziune acoperită de cruste hematice, afectând preponderent buzele și pielea din jurul acestora, mai rar mucoasa bucală. Durata unui astfel de episod este de 7-10 zile, perioadă după care leziunile cutanate se vor vindeca complet, însă virusul va persista în stare de latență în ganglionii nervoși și poate produce infecții recurente. Perioada de infecție activă, atunci când sunt prezente leziuni pe piele, în special în faza de vezicule, este perioada de contagiozitate maximă, deoarece virusul este conținut în lichidul acestora, și poate fi răspândit ușor prin contactul cu acestea, precum în timpul sărutului.
Simptome ale herpesului
Infecția cu herpes oral este, în mare parte, asimptomatică, iar majoritatea persoanelor (aprox 80% din populație) este purtătoare a acestui virus, fără să știe acest lucru. Infecția simptomatică, întâlnită la 10-20% din populație, se manifestă inițial cu o senzație de furnicătură, mâncărime sau arsuri în locul în care vor apărea ulterior leziunile de herpes. Acestea constau în vezicule care se vor sparge și vor forma răni superficiale/eroziuni care se vor vindeca în 7-10 zile fără cicatrici. Frecvența recurențelor variază de la o persoană la alta și este precipitată de infecții generale, tulburări digestive, traumatisme, oboseală, stres, scăderea imunității, etc.
Herpesul genital cauzat de herpes simplex 1 poate fi asimptomatic sau poate avea simptome ușoare care nu sunt recunoscute. Când este produs de Herpes simplex 2, prima infecție poate fi mai “zgomotoasă”, mai ales la femei, manifestându-se cu vezicule, eroziuni dureroase pe piele și mucoasă vulvo-vaginală sau chiar febră și alterarea stării generale. Dacă infecția afectează mucoasa anală, pot apărea dureri, sângerări, constipație. Recidivele sunt mai puțin agresive, însă sunt mai frecvente în cazul infecției cu HSV-2.
Simptomele care ar trebui să vă atragă atenția și să vă determine să apelați la un specialist sunt:
•Roșeață, umflături, dureri sau mâncărimi în jurul buzelor
•Vezicule dureroase, umplute cu lichid
•Spargerea veziculelor și scurgerea lichidului din interior
•Formarea unei cruste peste veziculele sparte
•Dureri la urinare
Cât de periculoasă este infecția cu herpes simplex?
În cazul persoanelor imunocompromise, cum ar fi cele care prezintă un caz de infecție HIV avansată, herpes simplex poate avea simptome mai severe și recidive mai frecvente. Rareori, infecția cu HSV-1 poate duce, de asemenea, la complicații mai severe, cum ar fi encefalita (infecția creierului) sau cheratita (infecția ochilor).
HSV-2 și HIV se influențează reciproc. Infecția cu HSV-2 crește riscul de a dobândi o nouă infecție cu HIV de aproximativ trei ori. În plus, persoanele care au infecția cu HIV, cât și cu infecția cu HSV-2 sunt mai predispuse să răspândească HIV către alte persoane. HSV-2 este printre cele mai frecvente infecții la persoanele care trăiesc cu HIV, apărând la 60-90% dintre persoanele infectate cu HIV.
Simptomele recurente ale herpesului oral pot fi inconfortabile și pot duce la o anumită stigmatizare socială și stres psihologic. În ceea ce privește herpesul genital, acești factori pot avea un impact important asupra calității vieții și a relațiilor sexuale. Cu toate acestea, în timp, majoritatea persoanelor cu oricare tip de herpes se adaptează vieții cu aceste tipuri de infecție.
În ceea ce privește herpesul genital, complicațiile implică:
•Alte infecții cu transmitere sexuală. A avea răni genitale crește riscul de a transmite sau de a contracta alte infecții cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA.
•Infecții la naștere. Bebelușii născuți de mame infectate pot fi expuși la virus în timpul nașterii. Acest lucru poate duce la leziuni ale creierului, orbire sau moarte pentru nou-născuți.
•Probleme ale vezicii urinare. În unele cazuri, rănile asociate cu herpesul genital pot provoca inflamații în jurul tubului care transportă urina din vezica urinară.
•Meningita. În unele cazuri rare, herpesul poate duce la inflamarea membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării.
Când să mergeți la medicul dermatolog?
Este o idee bună să vă consultați medicul ori de câte ori aveți o problemă a pielii care nu dispare. Identificarea corectă este primul pas spre a trata și ține sub control orice problemă de natură medicală. Medicul dumneavoastră de familie vă poate îndruma la un dermatolog pentru expertiza necesară.
Dacă aveți o problemă a pielii la nivelul organelor genitale sau în alte părți ale corpului vă poate face să vă simțiți inconfortabil. În acest caz este recomandat să rețineți că medicii văd deseori condiții ca acestea. De asemenea, ei vă pot ajuta să identificați corect ceea ce vă afectează și să vă prescrie un tratament pentru a vă ajuta să vă gestionați simptomele, mai ales dacă acestea se aseamănă cu cele descrise în acest articol.
Dacă sunteți activ sexual și nu ați fost examinat recent pentru bolile cu transmitere sexuală, stabiliți un consult cu medicul dumneavoastră. De asemenea, asigurați-vă că împărtășiți orice informații despre herpes sau orice alt diagnostic legat de bolile cu transmitere sexuală cu oricare potențial partener sexual.
Prevenție herpes
Persoanele cu simptome active de herpes oral ar trebui să evite contactul oral cu alte persoane. La fel de important, aceste persoane trebuie, de asemenea, să evite să folosească împreună cu alte persoane obiecte care au contact cu saliva lor, de exemplu paiele de băut. De asemenea, ar trebui să se abțină de la sex oral, pentru a evita transmiterea herpesului la organele genitale ale unui partener sexual. Persoanele cu simptome de herpes genital ar trebui să se abțină de la activitatea sexuală în timp ce experimentează oricare dintre simptome.
Dacă aflați că aveți herpes, încercați să nu vă speriați. Există câteva modalități prin care îl puteți împiedica să se răspândească la partenerii dumneavoastră sau către alte părți ale corpului:
•Folosiți prezervativul în timpul actului sexual
•Folosiți medicația prescrisă de către specialiști
•Evitați contactul sexual în timpul perioadelor în care simptomele herpesului sunt vizibile
•Nu vă atingeți veziculele, așteptați ca acestea să se usuce
•Nu folosiți saliva pentru a vă umezi lentilele de contact
•Nu ascundeți detaliile despre bolile cu transmitere sexuală de partenerii dumneavoastră.
Diagnostic și tratament
Specialiștii pot diagnostica cazurile de herpes în urma unui consult fizic și pe baza unor analize de laborator care cuprind:
•Culturi virale. Acest test implică prelevarea unei probe de țesut sau răzuirea rănilor pentru examinare în laborator.
•Teste ale reacției în lanț a polimerazei (PCR). Acest test este utilizat pentru a copia ADN-ul dintr-o probă de sânge, țesut sau lichid spinal. ADN-ul poate fi apoi testat pentru a stabili prezența virusurile herpetice și, dacă aceasta este confirmată, tipul acestora.
•Teste de sânge. Acest test analizează o mostră de sânge pentru prezența anticorpilor herpesului simplex pentru a detecta o infecție cu herpes ascunsă.
Din nefericire nu există un tratament pentru cele două tipuri de herpes, iar medicația și indicațiile oferite de medici au rolul de a:
•Ajuta la vindecarea leziunilor
Reduce severitatea și durata simptomelor recurente
•Reduce frecvența acestor simptome
•Reduce șansele de a transmite virusul.
•Dacă aveți o infecție cu herpes, specialiștii în sănătatea pielii de la Dr. Leventer Centre, sunt pregătiți să vă ajute.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Dr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programare
Dr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programare
Dr. Florin-Teodor Bobircă
Medic primar in chirurgie generala, supraspecializare chirurgie oncologica
Fă o programare
Dr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programare
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea

marți 19 septembrie 2023
Hemoroizii interni: ce sunt și cum se tratează?
Hemoroizii interni sunt vase de sânge dilatate care se formează în partea inferioară a rectului, spre deosebire de hemoroizii externi, care se dezvoltă...
Dermatopatologie

joi 14 septembrie 2023
Pink Week: săptămâna reducerilor la Dr. Leventer Dermato-Estetică
Bucură-te acum de Pink Week, săptămâna reducerilor la Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică! Beneficiază de 20% reducere la oricare dintre procedurile de dermato-cosmetică injectabilă,...
Aparitii Media

miercuri 30 august 2023
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic....
Dermatologie clinică

joi 24 august 2023
Coșurile sub piele: de ce apar și cum se tratează?
Coșurile apărute sub piele nu sunt doar inestetice, ci și dureroase, provocând inflamație. Tratamentul coșurilor de sub piele poate include aplicarea consecventă de...
Dermatopatologie

joi 20 iulie 2023
Psoriazis scalp, cauze, simptome și tratament
Se estimează că 2% din populația globului suferă de psoriazis, iar dintre cei afectați aproximativ 80% prezintă psoriazisul pe scalp, arată specialiștii. Află...
Dermatopatologie

joi 20 iulie 2023
Psoriazis vulgar: cauze și tratament
Psoriazisul vulgar, cunoscut și sub denumirea de psoriazis în plăci, este cea mai frecventă manifestare clinică a psoriazisului, afectând circa 80-90% dintre pacienți....
Dermatopatologie

luni 17 iulie 2023
Leventer Medical Group se extinde la nivel național prin infrastructura de formare și supra-specializare în dermato-chirurgie și dermato-oncologie
București, 17 iulie, 2023: Leventer Medical Group își consolidează prezența la nivel național ca centru de competență și formare la standarde internaționale prin...
Aparitii Media

miercuri 5 iulie 2023
Veruca plantară: ce este și cum o diagnosticăm și tratăm?
Veruca plantară este o mică excrescență (denumită popular neg în talpă) care apare la nivelul piciorului atunci când pielea este infectată de un...
Dermatopatologie