
Molluscum contagiosum
Ce este molluscum contagiosum?
Molluscum contagiosum este o infecție virală de piele, cauzată de virusul care dă și denumirea afecțiunii. Infecția se manifestă prin apariția unor excrescențe la nivelul pielii, care nu produc durere, sunt rotunde și tari, de dimensiuni relativ mici (în jur de 5 mm), de culoare roz, roșu sau bej, care au în centru un punct galben, plin de particule virale. Dacă excrescența este ruptă, materialul viral se răspândește și în alte zone ale pielii, fiind contagios.
Molluscum contagiosum se poate manifesta la orice vârstă, însă apare mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 10 ani.
Factori de risc pentru molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum se transmite prin contact fizic direct (prin atingerea punctelor infectate de pe pielea unei persoane cu molluscum contagiosum) sau prin folosirea în comun a unor obiecte (lenjerii de pat, prosoape, obiecte casnice sau cosmetice) cu o persoană infectată cu virusul.
Deși nu este considerată o afecțiune periculoasă, în unele cazuri, molluscum contagiosum poate avea complicații. Excrescențele virale se pot inflama, iar dacă sunt rupte în urma unui episod de prurit, pot infecta zone ale corpului precum ochii, provocând conjunctivită.
Atât pentru copii, cât și pentru adulți, există o serie de factori de risc sau situații extreme, în care infectarea cu virusul molluscum contagiosum este mai ușoară:
Molluscum contagiosum la copii
Răspândirea virusului molluscum contagiosum la copii este rapidă și ușoară. Afecțiunea este considerată comună în rândul celor mici, precum varicela, făcând parte din grupa de “boli ale copilăriei”. Virusul molluscum contagiosum produce o serie de substanțe care blochează formarea unui răspuns imun al gazdei, iar copiii, neavând un sistem imunitar complet dezvoltat, sunt mai vulnerabili decât adulții în cazul unui asemenea atac viral.
Cu atât mai mult, copiii care suferă de dermatită atopică, afecțiune care deteriorează structura pielii și bariera sa de protecție, sunt și mai predispuși la contactarea virusului molluscum contagiosum.

Molluscum contagiosum la adulți
În cazul adulților, deși mai rară, infecția cu molluscum contagiosum este facilitată de un sistem imunitar slăbit, mai ales în cazuri de diagnostic HIV pozitiv sau de tratament oncologic.
În cazul adulților, virusul molluscum contagiosum poate fi transmis și pe cale sexuală, în cazul contactului sexual cu o persoană infectată, caz în care este considerată o boală cu transmitere sexuală.
Simptome de molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum se manifestă prin apariția unor bubițe pe piele sau excrescențe, cu următoarele particularități:
•Denivelări rotunde, de culoarea pielii, înalte de cel mult 5 mm
•Excrescențe cu o protuberanță evidentă în mijloc, unde se află rezervorul viral
•Sunt de culoare roz
•Produc mâncarime
•La copii, apar frecvent pe față, trunchi, brațe sau picioare.
Diagnostic și tratament pentru molluscum contagiosum
În cadrul Centrului Dr. Leventer, medicii dermatologi pot diagnostica molluscum contagiosum doar în urma unui examen clinic, datorită particularităților excrescențelor.
În ceea ce privește tratamentul, atunci când bubițele nu dispar de la sine sau există complicații, medicul poate prescrie o serie de metode de tratament, precum:
•Tratament medicamentos pe bază de acid retinoic sau peroxid de benzoil
•Soluții care conțin cantaridină
•Chiuretaj prin răzuirea excrescenței
•Terapie cu laser ablativ
•Crioterapie.
Un anumit tip de tratament pentru molluscum contagiosum poate fi recomandat mai ales în cazul pacienților care:
•Suferă de o afecțiune cronică de piele, precum eczema
•Molluscum contagiosum se manifestă în zona genitală
•Excrescențele provoacă un disconfort major
•Au un sistem imunitar slăbit.
Dacă observați la dumneavoastră sau la copii apariția unor bubițe care au în mijloc un punct galben, un semn specific de molluscum contagiosum, vă vă recomandăm o consultație la Dr. Leventer Centre pentru un diagnostic de certitudine.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Dr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programare
Dr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programare
Dr. Florin-Teodor Bobircă
Medic primar in chirurgie generala, supraspecializare chirurgie oncologica
Fă o programare
Dr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programare
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea

joi 16 noiembrie 2023
Ce afecțiuni ascunde pielea uscată
Sunt mulți factori care pot duce la piele uscată, care „se cojește” și mănâncă: expunere la frig, la soare, folosirea unor săpunuri dure...
Dermatoestetică

joi 16 noiembrie 2023
Cuperoza. Cum o tratăm ca să evităm complicațiile
Cuperoza este faza inițială a rozaceei, o boală inflamatorie a pielii care afectează fața și care, netratată, poate duce la modificări cutanate semnificative. ...
Dermatoestetică

vineri 20 octombrie 2023
Pink Week: săptămâna reducerilor la Dr. Leventer Dermato-Estetică
Bucură-te acum de Pink Week, săptămâna reducerilor la Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică! Beneficiază de 20% reducere la oricare dintre procedurile de dermato-cosmetică injectabilă,...
Aparitii Media

marți 17 octombrie 2023
Hemoroizii externi: cum se manifestă și cum îi poți trata?
Hemoroizii externi se simt și arată precum niște mici umflături în afara anusului. Aceștia provoacă disconfort, sângerare și mâncărimi. Află de la specialiștii...
Dermatopatologie

marți 10 octombrie 2023
Tipuri de alopecie și tratament
Alopecia este un termen umbrelă care desemnează afecțiuni caracterizate prin căderea părului. Alopecia nu este o boală contagioasă, însă poate fi extrem de...
Endocrinologie

marți 26 septembrie 2023
Hirsutismul: de ce apare și cum se tratează
Hirsutismul este o afecțiune care poate să apară la femei, caracterizată de creșterea excesivă a părului aspru, închis la culoare, în zonele în...
Dermatopatologie

marți 19 septembrie 2023
Hemoroizii interni: ce sunt și cum se tratează?
Hemoroizii interni sunt vase de sânge dilatate care se formează în partea inferioară a rectului, spre deosebire de hemoroizii externi, care se dezvoltă...
Dermatopatologie

miercuri 30 august 2023
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic....
Dermatologie clinică