Ce este molluscum contagiosum?

Molluscum contagiosum este o infecție virală de piele, cauzată de virusul care dă și denumirea afecțiunii. Infecția se manifestă prin apariția unor excrescențe la nivelul pielii, care nu produc durere, sunt rotunde și tari, de dimensiuni relativ mici (în jur de 5 mm), de culoare roz, roșu sau bej, care au în centru un punct galben, plin de particule virale. Dacă excrescența este ruptă, materialul viral se răspândește și în alte zone ale pielii, fiind contagios.

Molluscum contagiosum se poate manifesta la orice vârstă, însă apare mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 10 ani.

Factori de risc pentru molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum se transmite prin contact fizic direct (prin atingerea punctelor infectate de pe pielea unei persoane cu molluscum contagiosum) sau prin folosirea în comun a unor obiecte (lenjerii de pat, prosoape, obiecte casnice sau cosmetice) cu o persoană infectată cu virusul.

Deși nu este considerată o afecțiune periculoasă, în unele cazuri, molluscum contagiosum poate avea complicații. Excrescențele virale se pot inflama, iar dacă sunt rupte în urma unui episod de prurit, pot infecta zone ale corpului precum ochii, provocând conjunctivită.

Atât pentru copii, cât și pentru adulți, există o serie de factori de risc sau situații extreme, în care infectarea cu virusul molluscum contagiosum este mai ușoară:

Molluscum contagiosum la copii

Răspândirea virusului molluscum contagiosum la copii este rapidă și ușoară. Afecțiunea este considerată comună în rândul celor mici, precum varicela, făcând parte din grupa de “boli ale copilăriei”. Virusul molluscum contagiosum produce o serie de substanțe care blochează formarea unui răspuns imun al gazdei, iar copiii, neavând un sistem imunitar complet dezvoltat, sunt mai vulnerabili decât adulții în cazul unui asemenea atac viral.

Cu atât mai mult, copiii care suferă de dermatită atopică, afecțiune care deteriorează structura pielii și bariera sa de protecție, sunt și mai predispuși la contactarea virusului molluscum contagiosum.

Moluscum copii poze

Molluscum contagiosum la adulți

În cazul adulților, deși mai rară, infecția cu molluscum contagiosum este facilitată de un sistem imunitar slăbit, mai ales în cazuri de diagnostic HIV pozitiv sau de tratament oncologic.
În cazul adulților, virusul molluscum contagiosum poate fi transmis și pe cale sexuală, în cazul contactului sexual cu o persoană infectată, caz în care este considerată o boală cu transmitere sexuală.

Simptome de molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum se manifestă prin apariția unor bubițe pe piele sau excrescențe, cu următoarele particularități:
•Denivelări rotunde, de culoarea pielii, înalte de cel mult 5 mm
•Excrescențe cu o protuberanță evidentă în mijloc, unde se află rezervorul viral
•Sunt de culoare roz
Produc mâncarime
•La copii, apar frecvent pe față, trunchi, brațe sau picioare.

Diagnostic și tratament pentru molluscum contagiosum

În cadrul Centrului Dr. Leventer, medicii dermatologi pot diagnostica molluscum contagiosum doar în urma unui examen clinic, datorită particularităților excrescențelor.
În ceea ce privește tratamentul, atunci când bubițele nu dispar de la sine sau există complicații, medicul poate prescrie o serie de metode de tratament, precum:

•Tratament medicamentos pe bază de acid retinoic sau peroxid de benzoil
•Soluții care conțin cantaridină
•Chiuretaj prin răzuirea excrescenței
•Terapie cu laser ablativ
•Crioterapie.

Un anumit tip de tratament pentru molluscum contagiosum poate fi recomandat mai ales în cazul pacienților care:

•Suferă de o afecțiune cronică de piele, precum eczema
•Molluscum contagiosum se manifestă în zona genitală
•Excrescențele provoacă un disconfort major
•Au un sistem imunitar slăbit.

Dacă observați la dumneavoastră sau la copii apariția unor bubițe care au în mijloc un punct galben, un semn specific de molluscum contagiosum, vă vă recomandăm o consultație la Dr. Leventer Centre pentru un diagnostic de certitudine.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online