Ce este rozaceea?

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, necontagioasă, care poate fi tratată atunci când este diagnosticată corect. Afectează în principal zona centrală a feței, fiind una dintre cele mai întâlnite boli de piele, cu un impact psihologic major. Rozaceea se manifestă prin roșeață pe nas, obraji, bărbie sau frunte, provocată de dilatarea vaselor de sânge din piele. În lipsa unui tratament pentru rozacee, în timp, roșeața tinde să devină mai intensă și vizibilă și pot apărea coșuri pe față, asemănătoare cu cele din acneea inflamatorie.

Rozaceea este o afecțiune greu de diagnosticat, pentru că nu are simptome specifice și se caracterizează prin episoade de apariție subită și remisie. Medicul dermatolog este cel care poate pune un diagnostic de certitudine. Rozaceea se poate dezvolta în mai multe moduri și la orice vârstă, deși, în majoritatea cazurilor apare după vârsta de 30 de ani.

De ce apare rozaceea

Deși cauza rozaceei rămâne necunoscută, studii recente au scos în evidență că roșeața care apare în rozacee este probabil începutul unui continuum inflamator inițiat de o combinație de dereglare neurovasculară și a sistemul imunitar. Alte studii au găsit asocieri între rozacee și un risc crescut pentru un număr tot mai mare de boli sistemice sugerând că rozaceea poate fi un rezultat al inflamației sistemice. Cu atât mai mult, diagnosticul corect și începutul unui tratament cât mai precoce pentru rozacee sunt foarte importante.
Factorii de risc asociați cel mai frecvent cu rozaceea sunt:

•Moștenirea genetică
•Sistem imunitar dereglat
•Acarianul demodex.

Toți acești factori de risc au fost identificați în diferite proporții la persoanele diagnosticate cu rozacee. Astfel, dacă un membru de familie are rozacee, sunt șanse mai crescute să o manifești și tu. Demadex, acarianul care trăiește pe pielea tuturor, cu precădere pe nas și obraji, se regăsește într-un număr mare la persoanele cu rozacee. Cât despre catelicidină, proteina care protejează în mod normal pielea de infecții, aceasta poate juca un rol în apariția rozaceei, în funcție de cum este procesată de organism.

Cum recunoști semnele de rozacee

Rozaceea se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, iar simptomele se manifestă fie gradual, fie în mod incomplet. Pentru un diagnostic de rozacee, medicul dermatolog de la Dr. Leventer Centre trebuie să identifice cel puțin un semn specific de diagnostic pentru rozacee sau două simptome majore.

Tratament rozacee față, București

Semne specifice de rozacee

•Roșeața persistentă
•Îngroșarea pielii (în special în zona nasului).

În prezența unuia din aceste semne, medicul poate pune diagnosticul de rozacee.

Simptome majore de rozacee

•Apariția bubițelor și/sau coșurilor
•Vase de sânge vizibile
•Iritație oculară.

Simptome secundare de rozacee

•Senzație de arsură la nivelul feței
•Edem (umflătură)
•Piele uscată.

Cum te afectează rozaceea?

Rozaceea te poate afecta în mai multe feluri, nu numai la nivelul pielii. Fiindcă este o boală cronică (de lungă durată), rozaceea poate reduce calitatea vieții prin:

•Sentimente de frustrare și jenă
•Sentiment de îngrijorare
•Stimă de sine scăzută
•Minimizarea interacțiunii sociale
•Anxietate și depresie.

Tratament pentru rozacee la Dr. Leventer Centre

Deoarece semnele și simptomele rozaceei variază de la un pacient la altul, recomandăm un consult cu un specialist Dr. Leventer Centre pentru a stabili diagnosticul și a recomanda un tratament personalizat. Acesta poate consta atât în tratament medicamentos cât și în proceduri dermato-estetice cu aparate de ultimă generație. Tehnologia disponibilă pentru tratarea rozaceei oferă multiple opțiuni de tratament - de la intervenția cu laser vascular PDL, la tehnologia cu lumină pulsantă IPL, la ultimele inovații Sylfirm X sau Stellar Stellar M22.

În plus, recomandăm fiecărui pacient diagnosticat cu rozacee să urmeze câteva principii de îngrijire de bază:

•Identificarea și eliminarea factorilor de risc (expunerea la vânt puternic, alimente picante etc.)
•Folosirea unei creme cu factor SPF pe tot parcursul anului.

Preia controlul stării tale de bine și tratează-ți tenul la Centrul Dr. Leventer. Dacă manifești semne de rozacee, specialiștii noștri îți pot da un diagnostic cert și cea mai potrivită rută de tratament. Cere o programare.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online