tratament psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică care accelerează ciclul de viață al celulelor pielii. Această boală determină apariția unor leziuni roșii acoperite de scuame la nivelul pielii.

Psoriazisul poate fi vindecat?

Din nefericire, nu există un tratament pentru psoriazis care să trateze definitiv această afecțiune. Scopul remediilor și terapiilor recomandate este de a limita si controla simptomele psoriazisului.

Tratamente psoriazis

Pentru a limita și ameliora simptomele psoriazisului, medicul dermatolog poate prescrie o gamă largă de tratamente. Cu toate acestea, identificarea combinației care dă rezultate poate varia de la caz la caz. Opțiunile de tratament psoriazis pot include:

Tratament topic

Aceste forme de tratament pentru psoriazis sunt aplicate direct pe suprafața pielii și sunt, în general, prima opțiune de tratament pe care o prescriu dermatologii. Tratamentul topic este recomandat pentru formele ușoare și moderate de psoriazis și poate include:

Corticosteroizi

Sub formă de unguente, creme, loțiuni, geluri sau spray-uri, ce se aplică local ca substanța unică sau în combinație cu keratolitice, pe o perioadă determinată de timp.

Analogi de vitamina D

Inhibă proliferarea, diferențierea și inflamația la nivelul pielii. Pot fi utilizați în combinații cu alte substanței precum corticosteroizii topici.

Inhibitori ai calcineurinei

Au rolul de a preveni inflamația și formarea plăcilor la nivelul pielii. Utilizarea lor este recomandată mai ales in zonele în care pielea este subțire și folosirea altor tratamente poate determina efecte secundare (în jurul ochilor, de exemplu).

Șampoanele cu acid salicilic

Au rolul de a limita inflamația și scuamele de la nivelul scalpului.

Fototerapie

În cazuri severe, tratamentul psoriazis-ului poate include și fototerapie. Razele UVB încetinesc procesul de creștere a celulelor pielii. Intensitatea luminii, durata de expunere și numărul de tratamente necesare variază pentru fiecare pacient.

Tratamentul psoriazisului prin fototerapie poate include expunerea la lumina naturala sau la:

Radiații ultraviolete B cu bandă îngustă

Oferă rezultate mai bune decât radiațiile UVB cu bandă largă. În general, această terapie este folosită de 2-3 ori pe săptămână până când sunt obținute rezultatele dorite.

Medicamente orale sau injectabile

În cazurile moderate sau în care alte tratamente pentru psoriazis nu au oferit rezultatele așteptate, dermatologul poate prescrie medicamente care sunt administrate pe cale orală sau chiar injectabil. Aceste tratamente pot fi:

Retinoizi

Au rolul de a inhiba proliferarea și keratinizarea. Acest tratament determină uscarea pielii și mucoaselor și nu se administrează în timpul sarcinii sau înainte de aceasta, într-un interval de timp ce variază în funcție de produs.

Metotrexat

Este un agent chimioterapic și imunosupresor.  Necesită monitorizare lunară prin analize de sânge precum și administrarea de acid folic pentru a limita efectele adverse.

Ciclosporină

Este un imunosupresor și determină frecvent reacții adverse (HTA, nefrotoxicitate, neurotoxicitate și hepatotoxicitate).

Terapia biologica reprezintă un tratament modern, utilizat la pacienții cu forme severe de psoriazis și fără răspuns la terapia clasica. Se administrează injectabil, pe termen lung, si necesita vizite medicale regulate.

Stabilirea unui tratament pentru psoriazis potrivit are un efect benefic asupra calității vieții pacienților diagnosticați cu această boală cronică. Programează-ți un consult la Dr. Leventer Centre dacă suferi de psoriazis sau prezinți simptome specifice acestei afecțiuni.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online