Cum arată un hemangiom

Hemangiomul este un semn care apare după primele 2 săptămâni de la naștere și se manifestă printr-un nodul roșu format din vase de sânge suplimentare în piele. Hemangiomul este un ghemuleț de vase sanguine care debutează după naștere, crește rapid între lunile 2 – 4 de viață și apoi poate involua treptat. Totuși, sunt cazuri unde leziunea continuă să crească. Și la adult apar hemangioame care sunt rotunde, de câțiva mm și numeroase.

Care sunt simptomele unui hemangiom?

Un hemangiom apare mai des în primele luni de viață. Începe ca un semn roșu, oriunde pe corp, adesea pe față, pe scalp, pe piept sau pe spate. De obicei, un copil are doar un singur hemangiom, dar pot exista cazuri în care apar mai multe.

În timpul primului an, hemangiomul crește rapid și devine o masă spongioasă care iese din piele. Hemangiomul intră apoi într-o fază de odihnă și, în cele din urmă, începe să dispară lent.

Aproximativ jumătate dintre toate hemangioamele dispar până la vârsta de 5 ani. Deși culoarea semnului se estompează, poate rămâne o decolorare ușoară – dar permanentă – a pielii.

Important de precizat este faptul că există hemangioame și pe suprafața ficatului – hemangioame hepatice. Aceste hemangioame sunt considerate sensibile la estrogen. În timpul menopauzei, multor femei li se prescrie estrogen pentru a reduce simptomele cauzate de declinul nivelurilor lor naturale de estrogen. Această substanță în exces poate stimula creșterea hemangioamelor hepatice. În mod similar, pilulele de sarcină și, uneori, contraceptivele orale pot fi sursa măririi hemangioamelor hepatice.

Pe lângă piele și ficat, găsim hemangioame și la nivel de:

  • rinichi;
  • plămâni;
  • colon;
  • creier.

Sugarii cu hemangiom sunt ușor tratați câtă vreme hemangiomul este plan. Dacă leziunea este pe față, este mare și în creștere, uneori este nevoie de RMN pentru a vedea dacă nu există și o componentă internă.

Care sunt cauzele apariției hemangiomului?

Cauza clară care duce la formarea hemangiomului, a acestui grup anormal de vase de sânge suplimentare nu este clară, dar se presupune că ar fi vorba despre o componentă ereditară.

Hemangioamele apar mai des în cazul:

  • femeilor;
  • copiilor prematuri;
  • copiilor cu tenul deschis la culoare.

În ceea ce privește complicațiile, hemangiomul se poate ulcera, fapt ce duce la durere, sângerare, cicatrizare sau infecție. În funcție de locul în care se află hemangiomul, acesta poate interfera cu vederea, respirația, auzul copilului, dar acest lucru se întâmplă rar.

Cum se poate trata un  hemangiom?

Nou născuții care au un hemangiom beneficiază de tratament medicamentos pe bază de propranolol care împiedică dezvoltarea leziunii. Hemangioamele plane se tratează cu laserul vascular.

Pentru mai multe detalii și informații, dar și pentru un diagnostic și tratament corect pentru hemangiom, faceți o programare la Dr. Leventer Centre.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
Programare online