Sezonul estival a început și noi de abia așteptăm să ajungem la plajă. Însă, pentru o vacanță reușită și sănătoasă, este important să avem grijă de noi și de pielea noastră. Doamna Doctor Mihaela Leventer ne răspunde la cele mai importante întrebări privitoare la protecția solară și ne spune cum să ne protejăm corect de soare.
Soarele, aflat la 149 milioane de kilometri distanță de Pământ, emite unde electromagnetice care poartă numele generic de radiații solare. Stratul protector de ozon al Terrei oprește UVC, radiațiile gamma, X și alte radiații cosmice dar este străbătut de razele UVB și UVA precum și de radiațiile luminoase vizibile reprezentate de culorile curcubeului precum și de razele infraroșii. Deși invizibile, UVB și UVA scaldă suprafața pământului și în zilele de vară dar și în cele de iarnă. Trec ușor prin pânza de nori atât pe litoral, cât și la munte, pătrund prin luciul apei și sunt reflectate de obiectele din jur. UVA pătrunde prin sticla obișnuită. Dacă UVB este asociată mai ales cu arsura solară, UVA este asociată cu modificarea ADN-ului celular și creșterea potențialului de dezvoltare a cancerului de piele. Cele două radiații sunt prezente atât în lumina naturală cât și în cea artificială a aparatelor de bronzat.
Rolul pielii în protejarea sănătății
Pielea corpului uman, cel mai mare organ, de aproximativ 1,8 mp la un adult de 75 de kg, asigură integritatea organismului nostru și este o barieră impenetrabilă contra pătrunderii microbilor, poluanților sau lichidelor care o ating. Ne protejează împotriva radiațiilor luminoase prin bronzare și constituie în același timp o barieră imunologică. Prin vasele de sânge și glandele sudoripare, pielea asigură păstrarea temperaturii optime a organismului și prin stratul de grăsime de sub ea, asigură amortizarea loviturilor. Rezistența cutanată însă nu este nelimitată.
Dacă în primii 18 ani de viață consumăm cam 23% din rezistența la lumină, între 60-78 de ani am atins deja 100% din această rezistență, pielea devenind foarte vulnerabilă. Este vârsta la care în mod constant se plătesc daunele pentru expunerea excesivă la lumină, pielea se ridează intens, se patează, formează insule de vulnerabilitate pre-canceroasă și dezvoltă cancere de piele. Una din 5 persoane face un cancer de piele până la vârsta de 75 de ani. 90% din cancerele de piele sunt asociate cu expunerea la ultraviolete.
Când avem nevoie de protecție solară?
Pielea trebuie protejată pe tot parcursul anului, cu atenție sporită în sezonul cald sau când suntem la altitudine (nu uitați de tenul tăbăcit de bronz al alpiniștilor sau instructorilor de ski). Protecția nu se referă doar la momentul expunerii întregii suprafețe cutanate la plajă, ci și în timpul activității în aer liber, atât în mediu rural, cât și în mediu urban. Cele mai “uitate” zone de protecție sunt urechile, decolteul și lateralele gâtului, pielea din jurul ochilor și nasul. Aici apar cel mai frecvent carcinoamele cutanate. La bărbat se adaugă și zona cheliei.
Protecția solară ar trebui făcută la orele în care soarele arde, indiferent dacă suntem pe jos sau în mașină. Mai trebuie făcută riguros atunci și când o persoană a trecut prin experiența cancerului de piele sau când are numeroase alunițe. Se recomandă o protecție atentă și membrilor familiei pacientului cu cancer de piele, deoarece pe lângă agresiunea luminoasă între factorii predispozanți, găsim implicate și anumite gene.
De ce avem nevoie de protecție solară?
Răspunsul e simplu: pentru că vrem să avem cât mai mult timp posibil o piele netedă, cu aspect tânăr. Pentru că vrem să avem cât mai mult timp o piele sănătoasă și implicit un organism sănătos.
Cum facem fotoprotecție?
În primul rând, evităm expunerea la orele de insolație maximă, în cazul României, între 10-16. Evităm expunerea la plajă în zilele cu cod roșu de căldură.
Alegem umbra și răcoarea încăperilor, stăm cu măsură la plajă, fără să ne ardem, fără să exagerăm de la bun început. O expunere treptată este mai bună decât una prelungită. Alegem haine ușoare de vară care să acopere corpul. În magazine au apărut haine “ inteligente” care au fibre care protejează perfect pielea, se usucă rapid și sunt foarte răcoroase. Ne putem adăposti sub o umbrelă, putem purta o pălărie cu boruri largi și desigur, ochelari de soare cu lentile de fotoprotecție, pentru că altfel ne așteaptă cataracta la bătrânețe.
Cea mai importantă este fotoprotecția la vârsta copilăriei, de sănătatea copilului fiind responsabili părinții. Copilul sub 6 luni nu ar trebui dus pe plajă. Copilul trebuie protejat în același mod ca și adultul: hăinuțe, pălărie, umbrelă, umbră, orar potrivit. Pentru toată lumea, indiferent de vârstă, crema de fotoprotecție cu factor 50 plus este benefică.
Ce sunt cremele de fotoprotecție?
Sunt produse dermo-cosmetice care au în compoziție fie filtre minerale care reflectă lumina, fie filtre chimice organice și anorganice care absorb lumina. Legislația europeană obligă producătorii să atenueze aceste produse cu până la 50 plus deoarece s-a constatat că între 50 și 100% nu mai sunt diferențe semnificative de protecție. Aceste creme asigură o protecție înaltă împotriva UVB și una mai redusă pentru UVA. Atunci când protejează și împotriva UVA, pe etichetă trebuie să găsiți o ideogramă sub formă de cerc în care este inscripționat UVA. În farmacii se găsesc produse dermo-cosmetice care provin din laboratoare consacrate și au studii de toleranță și eficiență la bază. Există o ofertă largă pe categorii de vârstă, ocupație, tip de piele, zonă de piele care trebuie protejată, chiar și pentru anumite patologii generate de expunerea la lumină. Pe ambalaj veți găsi însemne pentru uz pediatric sau pentru activități sportive. Mai mult, unele produse asigură o rezistență la îmbăiere, putându-ne baza pe ele pentru un scăldat de maxim 40 de minute. Dermatologii din lumea întreagă încurajează utilizarea acestor creme cumpărate din farmacii și recomandă ca cel mai mic indice de fotoprotecție să fie 30. Utilizarea cremei de fotoprotecție ar trebui să intre în rutina zilnică așa cum este spălatul pe dinți.
Alte sfaturi privind fotoprotecția inteligentă:
Verificați pe prospectul medicamentelor pe care le luați dacă nu au un efect de fotosensibilitate. Multe din medicamentele pentru acnee, depresie și unele neuroleptice pot spori sensibilitatea la lumină. Dacă folosiți o cremă de fotoprotecție se reduce semnalul propriu de autolimitare la expunerea la radiațiile luminoase. Astfel, suntem tentați să stăm mai mult pentru că nu ne mai ardem. Autoprotecția înseamnă expunere cu măsură.
Chiar și sub crengile unui pom sau sub o umbrelă de soare obișnuită, radiațiile luminoase trec. Verificați dacă țesătura umbrelei asigură fotoprotecție.
10-30 minute pe zi de expunere a mâinilor, decolteului sau a feței sunt suficiente pentru necesarul de vitamină D. Dacă din anumite motive nu puteți sta zilnic la soare acest timp, atunci puteți lua suplimente care asigură necesarul de vitamina D.
Controlul periodic al sănătății pielii va asigura depistarea precoce a cancerului de piele, tumora care se vindecă fără urmări dacă este diagnosticată la timp.
Deoarece nimeni nu s-a plâns de prea multă protecție, un comportament inteligent înseamnă și controlul sănătății pielii cel puțin odată pe an.