Pielea este unul din cele mai sensibile organe ale corpului și unul dintre cele mai predispuse la afecțiuni, fiind atât de expus factorilor externi. Învață cum să ai grijă de pielea ta și care sunt factorii dăunători pentru a menține pentru o perioadă cât mai lungă sănătatea și frumusețea pielii tale.
Factori care dăunează pielii
Când ne gândim la poluare, cel mai adesea ne gândim la efectele negative pe care fenomenul îl are asupra mediului înconjurător. Însă, poluarea este la fel de dăunătoare și pentru fiecare dintre noi, mai ales la nivelul pielii. În viața noastră de zi cu zi există mulți factori „poluanți” pentru piele, de care nu suntem conștienți, precum:
Sodiul din sare
O cantitate prea mare de sodiu în corp deshidratează pielea.
Zahărul
Intervine asupra colagenului din piele, generând un aspect de piele lăsată și poate produce coșuri.
Sedentarismul
Mișcarea ajută la creșterea fluxului sangvin în corp, dar și la eliminarea deșeurilor toxice prin transpirație. Lipsa mișcării accentuează patologia vasculară.
Alcoolul
Consumul de alcool în exces sau frecvent deshidratează pielea și favorizează apariția ridurilor sau agravează în mod direct unele boli de piele (de exemplu, psoriazis).
Produsele de machiaj
Obturează porii și generează acneea cosmetică.
Fumatul
Modifică dramatic aspectul pielii, o îngălbenește și o face ternă.
Cum să ai grijă de pielea ta
Pielea este cel mai mare organ al corpului și de cele mai multe ori, și cel mai ignorat când vine vorba de menținerea sănătății. Ca să ai o piele sănătoasă și frumoasă trebuie să ai în vedere o serie de factori, printre care:
- Protejarea împotriva radiațiilor UV. Soarele poate deveni dăunător, mai ales în urma expunerilor excesive, dar și a celor ocazionale, dacă nu ne protejăm. Comportament preventiv anti-UV înseamnă nu numai cremă de fotoprotecție, ci și haine adecvate de protecție, ochelari de soare, umbrelă sau umbră.
- Nu fuma. Dacă nu ai avut niciodată această deprindere, cu atât mai bine. Dar dacă ești fumător, gândește-te dacă nu e timpul să te lași. Fumatul contribuie la formarea ridurilor și la îngustarea vaselor de sânge din stratul profund al pielii, ceea ce oferă pielii paloare. Totodată, fumatul scade cantitatea de oxigen și de nutrienți care ajung în celulele pielii. În cazul unei operaţii, fumătorul se vindecă mai greu şi dezvoltă mai uşor efecte secundare cum ar fi necroza, care întârzie vindecarea.
- Tratează-ți pielea cu atenție și blândețe:
- Nu sta mult la duș și setează apa la o temperatură medie. Apa foarte caldă elimină uleiurile naturale ale pielii.
- Evită folosirea unor săpunuri dure, care au același efect nociv ca și apa caldă asupra pielii.
- Epilează-te cu atenție, fără să răneşti pielea. După epilare nu merge imediat la plajă pentru că pielea se arde şi se pătează mult mai ușor.
- Dacă pielea ta este uscată, folosește zilnic o cremă pentru hidratare şi emoliere.
- Adoptă o dietă sănătoasă. Suntem ceea ce mâncăm, prin urmare o dietă bogată în fructe și legume și din care lipsesc alimentele procesate, va oferi un aspect de prospețime și tinerețe pielii.
- Hidratează-te! Bea cel puțin un litru de apă pe zi.
- Elimină stresul din viața ta. Stresul poate declanșa o serie de reacții la nivelul pielii ca înroşirea bruscă, transpiraţia excesivă sau accentuarea secreţiei de sebum. Coşurile şi cojile de pe scalp şi de pe faţă pot fi semn de stres.
Ce riști dacă îți neglijezi pielea
Pielea este oglinda stării de sănătate a organismului. Numeroase afecţiuni interne au şi semne cutanate care sunt descifrate în cadrul consultului medical dermatologic. Pielea însăşi poate dezvolta peste 3.000 de afecţiuni individuale. De aceea, dermatologia se studiază cinci ani până la dobândirea specialităţii. Medicul dermatolog este responsabil cu descoperirea şi interpretarea semnelor de alarmă. Tot el poate face tratamente medicale, chirurgicale şi estetice care să îmbunătăţească sănătatea pielii sau aspectul cosmetic. Dermatologul poate să corecteze semnele de deteriorare produse de-a lungul vremii.
Avem o singură piele pentru toată durata vieţii şi obligaţia să-i păstrăm sănătatea.
Dermatologul poate salva viaţa pacientului cu condiţia ca acesta să vină la consultație, şi poate îmbunătăţii calitatea vieţii ocupându-se de aspectul pielii tale.