Nu ne mai strângem în brațe, stăm la distanță unii de alții și ne spălăm des pe mâini, săpunind fiecare centimetru de piele minim 20 de secunde. Dincolo de toate aceste măsuri, cel mai periculos este să ducem mâna la față și astfel să transportăm virusul spre nas, gură și ochi.
Se spune că obișnuim să ne atingem fața de cel puțin 20 de ori pe oră, accidental sau din cauza obiceiurilor proaste. Uneori nu te poți abține pentru că, brusc, te mănâncă sau îți freci ochii sau îți rozi unghiile sau, mai rău, îți storci coșurile sau rupi cu unghiile cojițele care se formează pe ten.
S-a demonstrat că virusul nu străbate pielea, dar se așează pe ea și poate fi transportat în zona umedă a mucoaselor și astfel pătrunde în căile respiratorii de unde afectează în scurt timp plămânii. Mâinile pot fi contaminate de pe obiectele pe care le ating și pe care s-au așezat picăturile care conțin noul coronavirus. De aici și sfatul ca mâinile să fie spălate frecvent cu apă și săpun.
Cum păstrăm fața curată? Cum scădem riscul de îmbolnăvire? Cum facem să scăpăm de obiceiurile proaste?
- Nu vă sărutați până nu v-ați dezinfectat amândoi!
- Schimbați un tic cu altul. De exemplu, ca să nu ne roadem unghiile, le putem scurta, da cu ojă obișnuită care se distruge ușor la atingere. Vom avea, cu siguranță, mai multă grijă ca oja să rămână intactă pe unghii. Alt mijloc ar fi să avem tot timpul un obiect în mână. Un exemplu este șiragul de mărgele, obicei împrumutat din cultura arabă, sau bilele antistres, obicei chinezesc. Ideea este să mutăm atenția spre altceva, cum ar fi tricotatul, desenatul sau chiar jocurile pe tabletă sau telefon. Orice activitate manuală ajută.
- S-a constatat că femeile care poartă fond de ten și machiaj sunt mai atente să nu-l distrugă prin atingere. O soluție ar putea fi, deci, să purtați machiaj chiar și în casă.
- În loc de atingere accidentală, mai bine îngrijire compulsivă. Demachierea poate fi un exercițiu bun. Păstrați rutina zilnică de îngrijire chiar dacă nu ieșiți din casă. Apă micelară, apă, săpun, cremă. Faceți asta de trei ori pe zi – dimineața, la prânz și seara. Cu mențiunea că produsele pot diferi în funcție de momentul zilei.
- Țineți un jurnal de bune practici. Încercați să definiți care sunt punctele vulnerabile. De exemplu: stau cu mâna pe față când citesc sau învăț sau când mă uit la televizor. Este un jurnal asemănător celor de dietă și ajută la conștientizarea obiceiurilor proaste.
- Rugați-i pe cei din jur să vă atenționeze, fără să vă supărați.
- Amintiți-vă câte lucruri neplăcute faceți cu mâinile și câte lucruri minunate.
- Dezinfectați obiectele care ajung în contact cu fața și mâinile, cum ar fi telefonul sau ochelarii, pixul, mouse-ul.
- Hotărâți un premiu pe care să vi-l oferiți de câte ori reușiți să vă abțineți conștient din a vă atinge fața. Pentru că meritați.
- Purtați ochelari, vizetă și mască. În felul acesta nu uitați că nu e bine să vă atingeți fața și, totodată, o feriți de atingerea picăturilor virale.
Țineți cont de recomadările autorităților, stați acasă și aveți grijă de dumneavoastră și de apropiații dumneavoastră.