cum să scapi de coșuri

Cum să scapi de coșuri este întrebarea cea mai frecventă în cazul pacienților care suferă de acnee. Coșurile sau acneea vulgara reprezintă o problemă frecventă de piele, care poate să apară la vârsta pubertății, poate însoți adolescența și uneori se menține și la vârstă adultă. Între cauze apare cel mai frecvent intrarea în pubertate cu modificările hormonale care o însoțesc, modificari studiate și în endocrinologie. De asemenea, poate fi provocată și de utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite, ocluzive sau contactul pielii cu produse clorigene, expunerea excesiva la soare, dar si pe fond de stres sau ca și consecință a unui stil de viață nesănătos. În funcție de fiecare caz în parte, există mai multe metode dermatologice de a trata acneea. Tratamentul eficient începe cu un consult la medicul dermatolog, care face o evaluare corectă a cazului.

Ce sunt coșurile?

Coșurile sunt leziuni cutanate datorate acumulării de sebum la nivelul porilor. Denumite popular coșuri, aceste leziuni pot fi sub formă de comedoane închise (mici depozite gălbui în piele care nu au canal de scurgere) sau comedoane deschise, cunoscute și sub numele de puncte negre. Pot apărea și sub forma de papule și pustule, care sunt mici leziuni roșii centrate de o veziculă albicioasă. Uneori leziunile inflamatorii se măresc sub formă de noduli sau chiar iau forma unor furuncule. Acneea se localizează mai ales la nivelul feței, umerilor și decolteului, dar poate invada și zona cefei, scalpului sau chiar tot spatele.
Acneea este provocată în mare măsură de o dereglare hormonală. Din acest motiv, o mare parte dintre adolescenți se confruntă cu această problemă dermatologică. De asemenea, unele femei experimentează un episod de erupție acneică o data pe lună, înainte de menstruație sau în perioade în care se produc modificări hormonale, precum sarcina sau menopauza.

Sfatul medicului dermatolog în cazul coșurilor

“Acneea este o afecțiune perfect curabilă…dacă este tratată corect o perioadă suficientă de timp. Tratamentul trebuie condus cu grijă de la etapa cu medicamente, până la îngrijirea cosmetică. Echipa Dr. Leventer are experiența necesară pentru a obține vindecarea stabilă.” – Dr. Mihaela Leventer.

Chiar dacă sunt neplăcute și instinctul nostru este de a le face să dispară cât mai repede prin stoarcere, medicul dermatolog ne recomandă să nu apelăm la această metodă care traumatizează pielea. Pe lângă faptul că microbii de pe mâini pot infecta pielea, putem rămâne cu semne (cicatrici) în urma stoarcerii coșurilor.

Cum să scapi de coșuri?

Consult dermatologic

Consultul cu un medic dermatolog este necesar pentru a evalua severitatea acneei și pentru a stabili tipul de tratament care ți se potrivește. Medicul va face o analiză completă a pielii, dar se va pune la curent și cu stilul tău de viață și cu rutina ta de îngrijire estetică. Astfel, va avea imaginea completă a pielii tale și va ști care sunt pașii necesari în cazul tău. Tratamentul medicamentos cuprinde produse de aplicare locală care reduc inflamația, secreția de sebum și reîmprospătează suprafața pielii prin cojire. Tratamentul pe cale orală folosește fie antibiotice din grupa ciclinelor pe scheme precise, fie retinoizi, fie tratament hormonal atunci când este cazul. Tratamentul se întinde pe o perioada lungă de timp, de până la un an.

Terapia fotodinamică

Este o terapie non-invazivă de tratament dermatologic, care folosește o combinație de lumină vizibilă în spectru roșu sau albastru cu rol antisecretor și anti-inflamator.

Microdermabraziunea

Procedura constă în curățarea pielii, șlefuirea ei în locurile unde este afectată de acnee, în mod nechirurgical. Microdermabraziunea se realizează cu un aparat special, care are un cap diamantat și necesită soluții speciale de tratament.

Peeling chimic

Este o procedură care presupune aplicarea repetată a unui soluții chimice la nivelul feței. Soluția folosită poate fi acid salicilic, acid glicolic sau acid retinoic.

Terapie cu Laser Fraxel

Folosește un mănunchi de raze luminoase dintr-un fascicul fracționat care pătrunde prin piele și produce microzone de încălzire termică sub forma unor coloane fierbinți, asemănătoare unor ace virtuale extrem de fine. Țesutul neîncălzit din jurul zonei tratate se contractă instantaneu și celulele-stem cutanate sunt stimulate. Începe astfel un proces fiziologic de regenerare cutanată prin formarea de celule noi care repară punct cu punct țesătura cutanată deteriorată. Metoda este folosită pentru repararea tenului cu cicatrici de acnee.

Alte proceduri

Pentru cazurile mai severe, care se prezintă la cabinet cu cicatrici post-acneice, poate fi folosită injectarea cu acid hialuronic, pentru a umple sau a întinde pielea. De asemenea, poate fi realizată procedura de resurfacing cu laser, care ajută la regenerarea pielii și ameliorarea texturii, procedee cu lumină pulsatorie, microneedling sau, dacă este cazul, intervenții chirurgicale.

„Ceea ce părea improbabil de reparat cu ani în urmă, poate fi acum remediat semnificativ sau chiar total. Cicatricile de acnee sunt înțelese mai bine, pot fi prevenite prin tratamentul corect al acneei sau pot fi îmbunătățite printr-o multitudine de tratamente” – Dr. Leventer.

Dacă pielea ta suferă de acnee sau ai rămas cu cicatrici pe față post-acneice, vino la Dr. Leventer Centre, unde specialiștii în problemele de piele vor găsi soluția optimă pentru tine.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online