Razele soarelui sunt esentiale pentru sanatate, insa aduc si riscuri. Ultravioletele provenite de la radiatia solara pot cauza multe boli, insa acum avem la dispozitie o multime de metode pentru a le preveni Organizatia Mondiala a Sanatatii promoveaza sase reguli pentru a va proteja eficient de soare. Citiți în continuare pentru a afla cum să vă bucurați de soare și să fiți în siguranță.
1. Extraprotectie pentru copii
Copiii sunt in mod special vulnerabili la radiatia UV pentru ca, adesea, petrec mai mult timp in exterior, expusi la soare, decat adultii. Parintii ar trebui sa aiba grija sa ii protejeze de radiatii. Micutii sub 12 luni trebuie sa stea exclusiv la umbra.
2. Limitati timpul petrecut in soare
Nivelul cel mai ridicat al UV este intre orele 10.00 si 14.00. Limitati expunerea la soare in acest interval, in special, insa si pana la ora 16.00.
3. Stati la umbra inteligent
Cautati umbra cand razele UV sunt cele mai intense. Regula „Urmareste-ti umbra – daca e scurta, cauta umbra”, va poate fi de ajutor.
4. Folositi haine potrivite
O palarie cu boruri, hainele largi si ochelarii care au filtru de UVA si UVB nu ar trebui sa
va lipseasca din vestimentatie vara.
5. Folositi crema de protectie
Ar trebui reaplicata la fiecare doua ore sau dupa inot, joaca sau exercitii in soare. insa, nu va prelungiti sederea in soare doar pentru ca ati dat cu o crema de protectie.
6. Informati-va despre INDEX-ul UV
Acest index masoara nivelul radiatiilor. Cu cat este mai mare, cu atat riscul de afectare a pielii si a ochilor este mai mare. Planuiti activitatile în aer liber si în functie de nivelul UV. Daca depaseste nivelul de 3 ar trebui sa luati masuri.
Riscurile pe care le aduce supraexpunerea la soare includ:
– Arsuri solare si alte schimbari la nivelul pielii
– Cataracta
– Carcinom: cateva tipuri de tumori nemaligne sunt cauzate de radiatiile UV
– Melanom malign: acesta este un cancer foarte sever care se poate dezvolta mult timp dupa expunerea la soare.
Multe dintre riscurile expunerii la UV se acumuleaza în perioada copilariei, cand riscul arsurilor solare este cel mai ridicat. De aceea, protectia copiilor de radiatiile ultraviolete este extrem de importanta. Apelați la sfatul medicului despre cum să vă bucurați de soare și să fiți în siguranță.
Sursa: Doctorul zilei