Cancer este un cuvânt care sperie și pe bună dreptate. Dar, atunci când deținem informațiile corecte și complete despre cancerul de piele și despre cum putem să ne protejăm de el, nu ne mai dă fiori reci. Cancerul de piele poate fi tratat. Important este să fie depistat la timp și tu ești persoana care joacă cel mai important rol în această poveste. Pentru că tu îți cunoști pielea cel mai bine, învață cum se face corect autoexaminarea pielii și ce poți face la nivel de prevenție.
Ce înseamnă și cum arată o aluniță suspectă?
Dacă ai o aluniță nu înseamnă că ai cancer de piele. Însă, trebuie să fii în mod constant atent la ele și la eventualele modificări pe care le suportă. Pentru a face asta, trebuie să le monitorizezi frecvent și să știi să identifici orice schimbare suspectă. Poți face asta singur cu ajutorul oglinzilor, odată ce te-ai familiarizat cu locul și aspectul lor și le poți observa evoluția în timp. Este indicat să le numeri și să documentezi apariția unora noi.
Ce este ABCDE-ul unei alunițe sau pete?
Cancerul de piele poate fi greu de depistat și poate apărea în orice zonă a corpului. În cazul alunițelor sau petelor care pot fi periculoase, trebuie să ții cont de o serie de aspecte când faci autoexaminarea, pentru a știi dacă este cazul să mergi la dermatolog. Acestea sunt:
- A – Asimetrie. Când o jumătate sau o parte de aluniță este diferită de restul.
- B- Bordură. O margine este neregulată, scobită sau prost definită.
- C- Culoare. Alunița sau pata are mai multe nuanțe, care variază de la o zonă la alta. Nuanțele pot fi de maro, negru, roșu sau chiar alb.
- D- Diametru. Atunci când alunița sau pata își schimbă dimensiunea într-o perioadă scurtă de timp. Melanomul este de obicei mai mare de 6 mm.
- E- Evoluție. O aluniță sau o pată are un aspect atipic față de restul şi își schimbă mărimea, forma sau culoarea.
Cum se face corect autoexaminarea pielii?
Autoexaminarea pielii este o metodă de identificare precoce a unor alunițe sau leziuni suspecte, care pot fi cancerigene. Poți să faci autoexaminarea înainte sau după duș și durează în jur de 10 minute. Vei avea nevoie de o oglindă mare și una portabilă, care să te ajute să te uiți cu atenție pe toată suprafața corpului, inclusiv în zone precum degetele de la picioare, zona genitală sau scalpul (cu ajutorul unui feon). Dacă ai nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a vizualiza cu succes zone inaccesibile, nu ezita să îl ceri.
Fii atent la alunițe, dacă cele vechi au suferit vreo modificare în ABCDE sau au apărut altele noi, dar și la leziuni sau pete. Dacă o pată sau o aluniță arată diferit față de cum îți amintești, te mănâncă sau sângerează, programează o vizită la medicul dermatolog.
După ce te-ai dezbrăcat în fața oglinzii, autoexaminarea ar trebui să fie realizată în următorii pași:
- Verifică-ți cu atenție fața în oglindă, în special nasul, buzele, zona gurii și urechile.
- Inspectează-ți scalpul cu ajutorul unei feon și a oglinzii, sau roagă o persoană apropiată să facă asta pentru tine
- Examinează-ți corpul de la gât în jos și utilizează ambele oglinzi pentru laterale. Nu uita să te uiți cu atenție sub sâni și pe zona decolteului.
- Îndoaie coatele și examinează antebrațele, brațele și palmele, inclusiv spațiul dintre degete și sub unghii.
- Cu ajutorul ambelor oglinzi, examinează spatele gâtului, a umerilor și partea superioară a spatelui.
- În continuare, verifică partea lombară a spatelui, fesele și picioarele, pe față și pe spate.
- Verifică zona genitală, și stând jos, tălpile, gleznele și zona de sub unghiile de la picioare.
Ghidul de autoexaminare Dr Leventer Centre
Autoexaminarea este indicată lunar. Poți ține un jurnal al pielii în care să-ți notezi orice schimbare și în unele cazuri, poți să-ți fotografiezi o aluniță sau o leziune, pentru a-i putea urmări evoluția de la lună la lună. De asemenea, controlul dermatologic trebuie făcut anual, iar dacă ceva îți pare suspect pe piele, fă-ți o programare acum.
Prevenția începe cu tine. Prețuiește-ți pielea și menține-i sănătatea. Fii atent la cea mai mică schimbare de pe piele, învață să faci o autoexaminare corectă a pielii și mergi la un control dermatologic anual.