Verucile, numite popular negi, sunt mici excrescențe benigne care apar pe piele. Sunt contagioase, pot fi dureroase și pot apărea în aproape orice zonă pe corp, dar se manifestă cu predilecție pe gât, mâini, degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și în zona genitală.
Care sunt cauzele apariției verucilor?
Verucile sunt cauzate de infectarea cu Human Papilloma Virus (HPV) și apar la 2-6 luni după expunerea la virus. Leziunile cutanate favorizează transmiterea virusului.
HPV poate cauza cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer (orofaringian, penian), dar manifestarea cutanată a infectării cu acest virus nu prezintă un pericol pentru sănătate. Verucile sunt doar inestetice și generează disconfort.
De multe ori, verucile dispar de la sine. Alteori, se înmulțesc – în aceste cazuri, se impune un control de dermatologie și tratarea verucilor, pentru că pot afecta semnificativ aspectul pielii.
Cum arată verucile?
În funcție de tip și de stadiul evolutiv, acestea pot fi:
- formațiuni rotunde, lunguiețe sau cu aspect de conopidă;
- mai mici, la început, dar pot crește în dimensiuni;
- unice sau multiple și confluente;
- moi sau aspre și granulate (keratozice);
- de culoarea pielii, albe, roz sau cafenii;
- cu puncte negre sau roșiatice – acestea sunt, de fapt, vase de sânge foarte mici.
De câte tipuri sunt verucile?
Există șase tipuri de veruci. Sunt clasificate în funcție de formă, culoare și zona în care apar.
Veruci comune sau vulgare
Sunt verucile cel mai des întâlnite, de regulă localizate la nivelul mâinilor, inclusiv pe degete. Sunt rotunde și la început au culoarea pielii și sunt netede, pentru a evolua apoi în formațiuni hiperkeratozice – dure la atingere, cu aspect granular. Dacă se înmulțesc, pot deveni confluente.
Verucile plantare
Verucile plantare cresc pe tălpi. Sunt roz închis sau maronii, groase, hiperkeratozice și duc adesea la formarea unor calusuri dureroase. Când se înmulțesc și se unesc, negii plantari formează o „placă” rugoasă denumită verucă mozaic.
Persoanele care merg foarte mult desculțe sunt mai predispuse la a contracta HPV cu manifestare cutanată la nivelul tălpii. Piscinele și bazinele de înot prezintă risc ridicat pentru dezvoltarea de negi plantari.
Verucile plane
Verucile plane sunt niște papule roz, gălbui sau cafenii, de dimensiuni mici, plate și netede la atingere. Fața, gâtul, partea dorsală a mâinilor și picioarele sunt localizări obișnuite pentru verucile plane.
Verucile filiforme
Verucile filiforme cresc în jurul gurii sau nasului și uneori pe gât sau sub bărbie. Sunt subțiri, lunguiețe și atârnă și au, de obicei, culoarea pielii.
Verucile periunghiale
Verucile periunghiulare sau subunghiale cresc sub și în jurul unghiilor de la mâini si picioare. Acestea pot fi dureroase, sunt cele mai rezistente la tratament și pot afecta creșterea unghiilor (le deformează).
Verucile genitale
Acest tip de veruci se transmite, de regulă, prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată cu HPV. Verucile genitale se dezvoltă în jurul vaginului, penisului și anusului și pot fi moi sau dure la atingere, albe, roșiatice, de culoarea pielii sau mai închise decât pielea din jur. Când cresc în dimensiuni capătă aspectul unei conopide.
Sunt, de obicei, asimptomatice, dar în unele cazuri pot sângera, pot prezenta prurit sau pot fi dureroase.
Tratamentul verucilor la Dr. Leventer Centre
Experții în sănătatea și frumusețea pielii de la Dr. Leventer Centre folosesc mai multe tipuri de tratament pentru negi, alegând cea mai potrivită terapie în funcție de tipul de verucă prezent și adaptând tratamentul la pacient, pentru a obține cele mai bune rezultate.
La clinica noastră sunt disponibile tratamente pentru toate tipurile de veruci.
Cauterizare
Verucile sunt cauterizate cu ajutorul unui radiocauter cu frecvență înaltă. Incizia este fină, iar intervenția durează câteva minute și se face cu anestezie locală. După tratament, la locul excrescenței se formează o crustă care cade în 7-10 zile. Vindecarea este rapidă și fără cicatrici.
Crioterapie
Verucile sunt înghețate cu ajutorul azotului lichid și cad după câteva zile, fără a lăsa cicatrici. În cazul negilor plantari poate fi necesară repetarea tratamentului.
Chiuretare
Este o procedură minim-invazivă, prin care veruca este îndepărtată cu ajutorul unei chiurete, sub anestezie locală și cu afectarea minină a țesutului din jur. Locul se vindecă în câteva zile și, de regulă, nu rămân cicatrici.
Laser PDL
Prin laserul PDL (Pulsed Dye Laser) se reușește inactivarea virusului prin căldură, oprirea aportului de sânge și stimularea răspunsului imun în cadrul verucilor rezistente la alte tratamente, dar nu numai.
Tratament topic
Presupune aplicarea locală de creme, geluri sau loțiunile prescrise de medicul dermatolog, până la dispariția verucii sau verucilor. Unguentele pot conține acid salicilic, podofilină sau alte substanțe care acționează asupra verucilor, distrugându-le.
Dacă ai veruci, experții în sănătatea și frumusețea pielii de la Dr. Leventer Centre București te pot ajuta să scapi de ele. Folosim tratamente pentru veruci care dau rezultate rapide. Programează-te pentru o consultație.
Pentru verucile apărute pe față, gât sau în zona decolteului, poți accesa și pachetele de rejuvenare de la Dr. Levente Dermato-Estetică, pentru a profita de două servicii într-unul. Terapiile combinate folosite de experții clinicii pentru rejuvenarea acestor zone includ tratamentul laser pentru înlăturarea excrescențelor de pe piele, pentru obținerea unui aspect fin, fără imperfecțiuni, întinerit. Poți profita de ofertele la preț redus până la 31 decembrie 2024.