Verucile sau negii sunt mici excrescențe pe piele produse de o infecție virală cu HPV. Ele apar, adesea, pe degete sau pe mâini la copii, dar și la adulți. La atingere, verucile sunt dureroase. Boala este contagioasă.
Care sunt cauzele apariției verucilor?
Verucile apar din cauza unui virus și sunt transmise prin atingere. Acestea nu apar imediat după contactul infectant, ci între două și șase luni după ce pielea a fost expusă virusului.
De obicei, verucile sunt inofensive și, uneori, dispar de la sine. De multe ori se înmulțesc și devin inestetice. Când sunt localizate periunghial pot deforma unghia.
„La vârsta copilăriei, verucile sunt întâlnire frecvent și sunt sursa infecției în familie.” – Dr. Leventer
Care sunt simptomele verucilor?
Verucile apar, adesea, pe degete sau pe mâini și pot fi:
- leziuni mici, hemisferice și granulate, aspre;
- de culoarea pielii, albe, roz sau cafenii;
- dure la atingere;
- cu puncte negre ce sunt, de fapt, vase de sânge coagulate.
De câte tipuri sunt verucile?
VERUCI COMUNE SAU VULGARE
Verucile obișnuite cresc, de obicei, pe degetele de la mâini și de la picioare, dar pot apărea și în altă parte. Ele au un aspect dur, granular și un vârf rotunjit.
VERUCILE PLANTARE
Verucile plantare cresc pe talpa picioarelor. Spre deosebire de alte veruci, acestea se dezvoltă în pielea, nu deasupra ei, și sunt foarte dureroase.
VERUCILE PLANE
Verucile plane se dezvoltă pe față, pe partea superioară a mâinilor, pe coapse sau brațe. Acestea sunt mici, de culoarea pielii, plane – turtite, netede și nu pot fi observate imediat. Uneori, pot fi roz, maronii sau ușor gălbui.
VERUCILE FILIFORME
Verucile filiforme cresc în jurul gurii sau nasului și uneori pe gât sau sub bărbie. Ele sunt mici și au forma unei excrescențe lunguiețe care atârnă și au aceeași culoare cu pielea.
VERUCILE PERIUNGHIULARE
Verucile periunghiulare cresc sub și în jurul unghiilor de la mâini si picioare. Acestea pot fi dureroase și pot afecta creșterea unghiilor.
Cum pot fi tratate verucile?
În acest moment, în Centrul Dr Leventer dispunem de mai multe metode de tratament care duc la îndepărtarea verucilor.
Astfel putem folosi:
- cauterizarea electrică;
- tratamentul cu laser ablativ sau laser vascular;
- creme citostatice;
- tratamente imunomodulatoare;
- chiuretare.