Adesea credem că apariția a două-trei coșuri înainte de un eveniment important din viața noastră reprezintă un caz de acnee severă. Cu toate acestea, o acnee chistică se dovedește mult mai periculoasă. Din fericire, cu ajutorul unui specialist poți avea parte de tratamentul care oferă rezultatele dorite pentru imaginea și pielea ta.
Medicii dermatologi din cadrul Dr. Leventer Centre ne explică ce este acneea chistică, de ce apare și mai ales ce putem face pentru a o trata.
Ce este acneea chistică?
Acneea chistică este cea mai severă formă de acnee și poate duce la apariția unor erupții la nivelul feței, gâtului sau umerilor, cu precizarea că și alte zone ale corpului pot fi vizate. Formarea chisturilor acneice are la bază acumularea de bacterii, celule ale pielii moarte și sebum la nivelul porilor.
De obicei, acneea chistică se poate ameliora odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, erupțiile persistente și dureroase nu vor dispărea de la sine. Dacă crezi că ai acnee chistică, este indicat să apelezi la un dermatolog pentru a primi tratamentul de care ai nevoie pentru o piele sănătoasă.
Cum se manifestă?
Acneea chistică ia forma unor furuncule care se formează din interiorul pielii. Alte simptome asociate cu această problemă dermatologică pot include:
- Chisturile umplute cu puroi;
- Umflături albe și de mari dimensiuni;
- Roșeața zonelor afectate;
- Sensibilitatea sau chiar senzația de durere la nivelul coșurilor.
Chisturile acneice tind să atragă atenția celor din jur atunci când se formează la nivelul feței. Acneea chistică poate fi identificată pe piept, gât, spate, brațe, umeri sau chiar și în spatele urechilor.
Cum tratezi corect acneea chistică?
Pentru a trata și preveni apariția cicatricilor cauzate de acneea chistică este indicat să apelezi la un medic dermatolog. Consultul de specialitate va determina cât de extinse sunt erupțiile și care sunt opțiunile de tratament care pot fi recomandate.
Există posibilitatea ca primele tratamente prescrise să nu ofere rezultatele dorite. Astfel, păstrarea legăturii cu medicul dermatolog permite ajustarea dozelor sau înlocuirea tratamentului/terapiei atunci când este cazul.
Opțiunile de tratament pentru acnee chistică pot include:
Produse pe bază de peroxid de benzoil
Aceste produse au rolul de a elimina bacteriile care se află pe suprafața pielii și care pot duce la inflamarea porilor sau chiar la apariția chisturilor. Peroxidul de benzoil este prima formă de tratament recomandată în cazurile de acnee. Cu toate acestea, în funcție de tipul de piele pentru care este folosit, există riscul de uscare al acesteia.
Medicamente cu isotretinoin (derivat de vitamina A)
Aceste medicamente sunt o opțiune secundară de tratament, folosită abia după prescrierea produselor cu peroxid de benzoil sau antibiotice. Acest derivat de vitamina A are rolul de a limita producția de sebum, ceea ce duce la scăderea riscului formării unor noi chisturi.
Injecții cu steroizi
Administrarea injecțiilor cu steroizi are rolul de a preveni inflamarea chisturilor și apariția cicatricilor odată cu vindecare acestora.
Anticoncepționale
Tratamentele de lungă durată în cazul femeilor pentru acnee pot implica și folosirea medicamentelor anticoncepționale. Rolul acestora este de a reduce sau chiar opri producția de sebum, împiedicând în acest fel apariția unor coșuri sau chisturi noi.
În cazurile de acnee chistică, consultul dermatologic este primul pas pe care îl poți face pentru a trata această problemă. Specialiștii de la Dr. Leventer Centre îți stau la dispoziție cu sfaturile și tratamentele de care ai nevoie pentru a te simți bine în pielea ta. Programează-ți un consult.