Pielea are nevoie de hidratare pentru a-și menține prospețimea, sănătatea și aspectul tânăr. Dacă tenul tău dă semne de oboseală sau de îmbătrânire, un regim de viață echilibrat, compus dintr-o dietă sănătoasă și ritualuri de înfrumusețare de la care nu te abați, te va ajuta să-i redai și să-i menții elasticitatea.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronat, este un carbohidrat produs în mod natural de țesutul uman și cel animal. Este prezent în fiecare celulă, dar se găsește preponderent în cartilaje și în piele și ajută la transferul nutrienților din sânge către celule.
Deși corpul uman își produce singur cantitatea de acid hialuronic necesară, în jurul vârstei de 30 de ani începe să producă mai puțin decât consumă. Consecința directă și imediată este pierderea elasticității pielii și apariția ridurilor.
Ce rol joacă acidul hialuronic în organism?
Acidul hialuronic acționează ca un lubrifiant pentru articulații, funcționând ca o plasă de protecție pentru celule. Poate fi comparat cu rolul pe care îl joacă uleiul în motorul unei mașini. Mai mult decât atât, elimină toxinele din nutrienți și, pentru că depozitează o cantitate semnificativă de apă, este direct responsabil cu hidratarea și volumul pielii. Este considerat o substanță “inteligentă” pentru că își ajustează rata de absorbție în funcție de sezon sau de nivelul de umezeală la care este expus corpul.
Acid hialuronic: beneficii
În cabinetele dermatolgice și în clinicile de chirurgie plastică, acidul hialuronic este considerat de mult timp ingredientul minune. Principalul său beneficiu este hidratarea corespunzătoare a pielii, element crucial în terapia împotriva îmbătrânirii. Alte efecte benefice ale acidului hialuronic sunt:
- Estompează ridurile și crește nivelul de elasticitate a pielii, prin stimularea producției de colagen.
- Redă volumul pierdut de ţesutul cutanat îmbătrânit.
- Ajută la procesul de regenerare a pielii. În cazul în care pielea prezintă leziuni, acidul hialuronic calmează inflamația și accelerează procesul de cicatrizare.
- Oferă luminozitate și un aspect odihnit tenului.
- Ajută la protejarea pielii împotriva razelor UV.
Cum poate fi folosit acidul hialuronic?
Un gram de acid hialuronic poate depozita până la 1000 ml de apă. Când corpul nu mai poate asigura în mod natural cantitatea necesară de acid hialuronic, îl poți ajuta cu suplimente cosmetice. Sintetizat în laborator și folosit în scop medical ajută la tratatrea:
- Osteoporozei
- Afecțiunilor oculare
- Rănilor la nivelul pielii
- Problemelor respiratorii
Tratament injectabil pe bază de acid hialuronic
Ca și în cazul cremelor de față care conțin acid hialuronic, tratamentul cosmetic pe bază de injecții se pretează la orice tip de ten și se absoarbe în mod natural în piele.
Injecția aduce la nivelul dermului, sub formă de gel, cantitatea de acid hialuronic necesară pentru a da volum și strălucire pielii. Procedura este una rapidă și nu are nevoie de o perioadă de recuperare. Efectele sale pot dura între 6 și 12 luni, chiar 20 luni, în funcție de cantitatea de acid hialuronic injectată, de tipul de produs injectat, dar și caracteristicile pielii tale. Ajută la diminuarea sau dispariția următoarelor “linii” ale îmbătrânirii:
- Liniile de îngrijorare dintre sprâncene
- Liniile din jurul bărbiei
- Liniile de pe frunte
- Liniile de la colțul ochiului (laba gâștii)
- Liniile de la colțul gurii
- Liniile de pe gât
- Ridurile de îmbătrânire de pe obraji, gât, buze.
Injecțiile cu acid hialuronic pot fi folosite și pentru a combate semnele lăsate de acnee, pentru mărirea buzelor sau pentru estomparea unor leziuni la nivelul tenului.
Daca folosești deja produse cosmetice care conțin acid hialuronic, ești pe drumul cel bun pentru menținerea unui ten proaspăt. Serul sau crema acționează precum un burete care absoarbe apa la nivelul pielii și menține pielea hidratată. Dacă vrei să scapi de semnele îmbătrânirii tenului, vorbește cu medicul dermatolog despre tratamentul injectabil ciu acid hialuronic.
Un ten matur nu trebuie să fie și un ten îmbătrânit. Dacă te sperie cuvântul acid, mai ales la gândul de a-l folosi pe față, liniștește-te. Nu iți va produce arsuri. Din contră, este o moleculă “însetată”, care-ți hidrateză pielea și te face să fii tânăr indiferent de vârstă.
Dermatologic, utilizarea acidului hialuronic sub formă de tratament injectabil ajută la dispariția sau estomparea ridurilor, reface volumul pierdut al feţei și rehidratarea pielii.
Dacă te hotărăști să-ți ajuți tenul să-și redobândească strălucirea de altădată, fă-ți o programare la medicul dermatolog sau la chirurgul plastician, singurii specialiști care pot administra injecțiile în mod corespunzător.