Ca fumător, cu siguranță ai auzit de nenumărate ori că fumatul dăunează grav sănătății. Ca fumător, cu siguranță ai ignorat mesajul, fiind prea abstract în raport cu satisfacția și plăcerea pe care ți le oferă fumatul unei țigări. Însă, pentru cei peste 5 milioane de români care sunt fumători, efectele negative asupra sănătății în general și a sănătății pielii în special, sunt reale.
Ce înseamnă o țigară pentru piele
O singură țigară conține 4000 de substanțe chimice dintre care 250 periculoase și 69 cancerigene. Acestea se traduc în sute de posibile efecte secundare, care la rândul lor se transformă în afecțiuni, precum: cancer, boli cardio-vasculare, boli respiratorii grave. La nivelul pielii efectele negative produc îmbătrânirea prematură a pielii, întârzierea epitalizării plăgilor și agravarea unei serii întregi de boli dermatologice precum psoriazisul sau lupusul eritematos cutanat.
Odată inhalat, fumul de țigară determină o serie de procese chimice în organism care se vad și se simt la nivel tegumentar. Explicația medicală care susține efectele nocive ale tutunului asupra pielii constă în faptul că fumatul produce stres oxidativ la nivel celular. Mai exact, la nivelul țesuturilor ajunge o cantitate insuficientă de oxigen care determină producerea ischimiei și a ocluziei vasculare. Totodată, în cadrul procesului metabolic sunt generate metaloproteinaze și alte enzime care degradează colagenul. Altfel spus, procesul metabolic care are loc la nivel celular este afectat de miile de substanțe nocive conținute în tigări. În consecință, pielea este sufocată.
Ce riscă un fumător?
“Persoana care fumează este foarte ușor trădată de aspectul cutanat: ridurile sunt mai adânci și apar mai devreme, pielea se pătează mai ușor și se schimbă la culoare devenind de un cenușiu tern. Dinții fumătorului se îngălbenesc, iar piatra de pe ei capătă nuanțe negricioase. Să nu mai vorbim despre degetele afumate din cauza tutunului ars atât de aproape, căci ele sunt marca fumătorului înrăit. De aceea, putem spune cu certitudine că tutunul nu dăunează grav doar sănătății, ci și frumuseții.” Dr. Mihaela Leventer.
Un singur fum de tigară obligă organismul să reziste unei presiuni toxice uriașe alcătuite dintr-un amestec de substanțe ucigătoare:
- arsenic, folosit la otrăvirea rozătoarelor
- toluen, utilizat ca drog halucinogen cu efecte grave asupra sistemului nervos
- gudron
- metale toxice (briliu, cadmiu)
- elemente radioactive (poloniu, plutoniu)
Sună bine? Pentru piele, cu siguranță, nu. În momentul consumului de nicotină, corpul suplimentează cantitatea de vitamine, destinate să hrănească tegumentul, pentru a se proteja. Scăderea nivelului de Vitamina C afectează țesutul conjunctiv responsabil de producerea colagenului și elastinei, prin urmare, pielea îmbătrânește prematur și își fac apariția ridurile.
În același timp, fumatul întârzie procesul de vindecare a plăgilor, crește riscul de infectare a rănilor și favorizează apariția și dezvoltarea ulcerațiilor la nivelul piciorului.
Cum să scapi de efectele fumatului
Recomandarea medicilor dermatologi ar fi aceea de renunțare imediată la fumat. Efectele se fac vizibile la 6 săptămâni de la ultima țigară, când pielea dă semne de revitalizare. Nu mai puțin adevărat este că, odată intrat în stilul de viață al unei persoane, devine foarte dificilă renunțarea la nicotină. Există însă înlocuitori de nicotină, așa cum sunt guma de mestecat, plasturii, comprimatele sau țigările electronice. Însă, multe dintre aceste artificii sunt considerate, la rândul lor, dăunătoare.
Cea mai sănătoasă variantă rămâne aceea de a renunța la fumat. Ca fumător, nu-ți place să auzi asta, însă pielea ta îți spune altceva. Pune-ți sănătatea pe primul loc. Ai grijă de pielea ta.