Dermatita atopică la copii este una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice, afectând 1 din cinci copii, la nivel mondial. Pentru a evita complicațiile asociate cu această boală este indicată diagnosticarea și tratarea timpurie.
Ce este dermatita atopică?
Pielea copiilor poate fi afectată de dermatita atopică, o afecțiune cronică care cauzează uscarea excesivă, roșeață sau senzația de arsură. Adesea, aceste simptome sunt însoțite de o scădere a calității vieții și somnului.
Când și de ce apare dermatita atopică la copii
Majoritatea cazurilor de dermatită, aproximativ 90% dintre acestea, apar în primii cinci ani de viață. Distribuția zonelor afectate de uscare și iritații depinde de vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului.
Cauza exactă a dermatitei atopice este necunoscută. Studiile și observațiile clinice au dus la identificarea unor factori care au legătură cu apariția acestei afecțiuni:
- Moștenirea genetică. Genele care predispun către anumite afecțiuni dermatologice, printre care se numără și dermatita atopică, pot fi transmise de la părinți către copii.
- Sistemul imunitar. Un sistem imunitar slăbit sau care nu este complet dezvoltat oferă un grad de protecție mai mic în fața dermatitei atopice la copii.
- Factorii de mediu. Vremea rece sau prea caldă, apa fierbinte folosită la baie sau anumite ingrediente din produsele de îngrijire a pielii pot declanșa iritații cronice asociate cu dermatita.
Există șanse mai mari ca un copil să sufere de dermatită atopică și dacă:
- Un alt membru al familiei suferă de această afecțiune;
- Este infectat cu virusul molluscum contagiosum;
- Suferă de alergii.
Simptome și manifestări
Simptomele asociate cu cazurile de dermatită atopică la copii pot să apară în mod intermitent. Cele mai afectate zone sunt coatele, pielea din spatele genunchilor, părțile laterale ale gâtului, gura, încheieturile, gleznele și mâinile.
Trebuie precizat că simptomele și manifestările pot varia de la copil la copil, dar în general acestea includ:
- Piele uscată, solzoasă;
- Senzația de mâncărime severă;
- Roșeață și umflături;
- Piele palidă la nivelul feței;
- Umflături mici, ridicate, care pot deveni cruste și pot produce lichid dacă sunt zgâriate;
- Umflături aspre pe față, brațe și coapse;
- Piele întunecată a pleoapelor sau în jurul ochilor.
Diagnostic și tratament
Pentru a pune un diagnostic este nevoie de un consult în care medicul va cere detalii legate de simptomele copilului, istoricul medical al acestuia și al familiei. În ceea ce privește istoricul medical, alergiile și astmul pot indica o posibilă dermatită atopică.
Deși nu există un test medical specific pentru dermatită, medicul poate solicita:
- Teste de sânge. Acestea sunt necesare pentru a determina nivelurile de imunoglobulină și starea sistemului imunitar.
- Examene de piele. Rolul acestora este de a stabili dacă un copil suferă de anumite alergii.
Stabilirea diagnosticului se face pe baza unor factori care includ: simptomele prezentate, vârsta copilului și starea generală de sănătate a acestuia. Scopul tratamentelor pentru această afecțiune este acela de a ameliora simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții. Astfel, medicii pot prescrie:
- Creme corticosteroide;
- Antibiotice;
- Antihistamice;
- Fototerapie;
- Medicamente imunomodulatoare;
- Inhibitoare de calcineurină.
Pe lângă medicamentele și terapiile prescrise de către medici o serie de schimbări legate de stilul de viață pot avea un efect benefic asupra simptomelor resimțite de către copii:
- Evitarea substanțelor care irită pielea;
- Folosirea unor produse care nu irită pielea în timpul băii;
- Tăierea unghiilor pentru a evita rănirea în timpul scărpinatului;
- Folosirea cremelor hidratante.
Deși nu este o afecțiune periculoasă, dermatita atopică la copii poate reprezenta un motiv de îngrijorare pentru toți părinții. Programează un consult la Dr. Leventer Centre atunci când observi o iritație neobișnuită sau alte simptome asociate cu această boală.
Pentru mai multe detalii, descărcați ghidul Dr. Leventer de îngrijire a pielii pentru copii!