- Cauze ale dermatitei atopice
- Cum se manifestă dermatita atopică
- Boala care vine și pleacă
- Complicații ale dermatitei atopice
- Cum te ajută Dr. Leventer Centre să controlezi boala
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic. Dermatita atopică este una dintre cele mai întâlnite boli dermatologice și cu toate că afectează în special copiii, poate apărea la orice vârstă.
Dacă dermatita atopică îmbracă o formă severă, calitatea vieții este afectată. Este ideală diagnosticarea precoce și inițierea unui tratament imediat după debutul bolii, pentru a ameliora simptomele și a evita complicațiile.
Dermatita atopică este una dintre cel mai frecvent diagnosticate și tratate boli de piele care provoaca mâncărimi la Dr. Leventer Centre. Aici beneficiezi de experiența unor medici dermatologi de top și ai acces la cele mai eficiente terapii.
Cauze ale dermatitei atopice
Cauza dermatitei atopice rămâne necunoscută, dar cei mai vehiculați factori de risc, conform studiilor, sunt:
• moștenirea genetică (istoric familial de dermatită atopică, rinită alergică și alte alergii);
• dereglări ale sistemului imunitar;
• alterarea barierei cutanate – din cauza factorilor de mediu ori a agenților chimici (produse de îngrijire sau detergenți agresivi), pielea își pierde din capacitatea de a se proteja în fața bacteriilor, a substanțelor iritante și a alergenilor.
Pielea foarte uscată este un factor favorizant pentru dermatita atopică.
Cum se manifestă dermatita atopică
Cel mai frecvent și mai supărător simptom al dermatitei atopice – raportat de peste 85% dintre pacienți – este mâncărimea, care poate fi severă.
Celelalte simptome specifice dermatitei atopice sunt:
• piele înroșită, foarte sensibilă, uscată și crăpată sau îngroșată, solzoasă;
• erupții care care pot supura sau sângera când sunt scărpinate.
Simptomele se pot manifesta în mai multe zone ale corpului în același timp. În cazul dermatitei atopice declanșate la vârstă adultă, cel mai des sunt afectate:
• pleoapele, zona din jurul buzelor, gâtul;
• pieptul;
• mâinile și picioarele, în special în zona coatelor și genunchilor, degetelor și gleznelor.
Adesea, dermatita atopică este asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi astmul, diverse tipuri de alergii (sezoniere, alimentare etc.) sau ihtioza.
Din cauza localizării, exact ca în cazul rozaceei, dermatita atopică are un impact psihologic major, generând jenă și o stimă de sine scăzută, urmate de minimizarea interacțiunii sociale și chiar de anxietate și depresie.
Boala care vine și pleacă
Aproape două treimi din cei care au avut dermatită atopică în copilărie continuă să aibă crize și la vârsta adultă.
În cele mai multe cazuri, dermatita atopică are perioade când se manifestă, numite crize, și perioade în care fie manifestările dispar complet, fie se ameliorează simțitor, numite remisiuni.
Acest du-te-vino al bolii poate dura toată viața.
Complicații ale dermatitei atopice
Netratată, dermatita atopică poate manifesta simptome exacerbate și poate genera noi afecțiuni. Iată posibile complicații:
• Eczeme dureroase.
• Vezicule pline de lichid, care se sparg și lasă răni deschise.
• Infecții bacteriene, virale sau fungice (care creează un cerc vicios, făcând ca boala să fie mai greu de controlat).
• Apariția unei alte afecțiuni dermatologice, de natură inflamatorie, intertrigo.
• Febră sau frisoane, o stare generală de rău.
• Afecțiuni oftalmologice, precum conjunctivita și blefarita.
• Insomnie (dată de pruritul puternic manifestat în timpul nopții).
Cum te ajută Dr. Leventer Centre să controlezi boala
Dermatita atopică nu se vindecă, dar poate fi gestionată cu o îngrijire adecvată.
Iar specialiștii Dr. Leventer Centre optează întotdeauna pentru un tratament personalizat, care să determine răspunsul optim și să ducă la o ameliorare cât mai rapidă a simptomatologiei.
Terapia pentru dermatita atopică poate include creme cu corticosteroizi, administrarea de antihistaminice, de antibiotice, antivirale ori antifungice și terapia cu raze UV.
Totodată, medicul poate veni cu o serie de recomandări privind rutina de îngrijire, cum ar fi aplicarea de creme emoliente pe zonele afectate și evitarea unor factori ori situații care pot declanșa noi erupții – stres, efort intens, dușuri sau băi fierbinți, expunerea la variații mari de temperatură, la polen, praf, fum, detergenți, dar și purtarea hainelor din lână ori din țesături sintetice.
În funcție de stadiul dermatitei atopice și stilul tău de viață, medicul dermatolog care te va consulta va alege schema de tratament optimă pentru tine. Te așteptăm la Dr. Leventer Centre pentru o consultație de specialitate.