Autor: Dr. Gabriela Turcu

Eczema, o problema frecventa la bebelusi
Dermatita atopica este o afectiune frecventa, o inflamatie a pielii intalnita la 1 din 5 copii, ce poate fi de durata, dar rareori grava.

Dermatita atopica poate fi rezultatul unei combinatii de factori genetici (mosteniti) si de mediu, cauzele exacte ale dermatitei atopice nefiind cu exactitate determinate.

Factori de risc
Factorii de mediu agravanti variaza de la o persoana la alta, de aceea este important ca identificarea lor sa se faca pentru fiecare caz in parte, pentru a fi evitati. Acest lucru nu este intotdeauna posibil.

Cei mai frecventi iritanti sunt lana, fibrele sintetice, sapunul si detegentii, anumite parfumuri si cosmetice, praful, fumul de tigara. In unele cazuri, dermatita atopica poate fi asociata si cu alergia alimentara (oua, alune, peste, soia) sau cu alergia la polen, par de animale, acarieni. Stresul psiho-emotional, caldura si transpiratia pot accentua simptomele dermatitei atopice.

Simptome
Pielea afectata de dermatita atopica este uscata si are o modificarea a sistemului de aparare, implicit o capacitatea de protectie mai scazuta. De aceea pot aparea infectii repetate (stafilococi, negi, herpes). Manifestarile de dermatita atopica sunt foarte diferite de la un pacient la altul, existand si simptome ce se intalnesc la majoritatea cazurilor, precum pielea uscata, roseata, mancarimi si arii de zemuire. Primele semne de dermatita atopica pot fi observate in jurul varstei de 3 luni. La nivelul obrajilor si in jurul gurii apar zone rosii, uneori acoperite de cojite. Pe masura ce copilului ii creste mobilitatea, pot fi afectate coatele si genunchii. Formele severe de dermatita atopica pot cuprinde suprafete cutanate extinse. Zona scutecului, in care persista umezeala, nu este de obicei modificata. La copilul mai mare, dermatita atopica afecteaza mai ales pliurile (plica cotului, spatele genunchilor, incheietura mainilor, gleznele, gatul). Copiii cu dermatita atopica pot fi mai irascibili din cauza disconfortului cutanat.

Atentie la scarpinat
Pruritul (mancarimea de piele) este un simptom important al dermatitei atopice, deoarece gratajul (scarpinatul) agraveaza inflamatia si astfel pielea devine si mai pruriginoasa. In plus, copiii cu dermatita atopica sunt mai sensibili la prurit si simt nevoia de a se scarpina mai mult, dezvoltand un cerc vicios prurit-grataj. Zonele scarpinate se pot suprainfecta cu usurinta.

TREBUIE SA STII!
In majoritatea cazurilor se va observa o ameliorare in jurul varstei de 18 luni, dar acesti copii raman cu un risc crescut de piele uscata si eczeme frecvente.

Nu e contagioasa
Dermatita atopica nu este contagioasa si nu poate fi transmisa prin contact direct cu pielea. Infectiile asociate cu dermatita atopica sunt insa contagioase.
Diagnostic

Diagnosticul de dermatita atopica se stabileste dupa examinarea de catre dermatolog a intregii suprafete cutanate, tinand cont de istoricul problemelor medicale ale pacientului si ale rudelor de sange ale acestuia (astm bronsic, rinita alergica, conjunctivita alergica, alergii alimentare). Rareori sunt necesare analize de laborator.

Planul de tratament
Tratamentul implica un parteneriat intre medic, pacient si membrii familiei. Medicul va propune un plan de tratament bazat pe varsta pacientului, simptome si starea generala de sanatate. Pacientul si membrii familiei joaca un rol important in succesul planului de tratament. Tratamentul dermatitei atopice are 3 obiective principale: vindecarea pielii si mentinerea ei sanatosa, prevenirea episoadelor de agravare, tratarea simptomelor atunci cand acestea apar.

Cei mai multi pacienti pot fi tratati cu succes prin masuri speciale de ingrijire a pielii. Cea mai importanta etapa este emolierea pielii imediat dupa spalarea acesteia. Emolierea reduce uscaciunea cutanata si astfel scade frecventa episoadelor de agravare. Nu se recomanda baile fierbinti, de lunga durata, uscarea pielii prin frecare cu prosopul. Este utila taierea unghiilor pentru a evita traumatizarea pielii. Regimul alimentar este rareori indicat. Animalele de companie nu trebuie tinute in preajma locurilor de joaca pentru copii sau a celor de dormit. Asta nu inseamna ca este necesara interzicerea animalelor de companie in preajma copiilor, cu exceptia anumitor situatii particulare. Pruritul sever poate fi controlat cu ajutorul antihistaminicelor.

Forme grave
Episoadele de agravare pot necesita creme ce contin corticosteroizi sau imunomodulatori.In caz de suprainfectie bacteriana se asociaza si un tratament antibiotic. Formele severe de dermatita atopica pot necesita tratament pe cale orala.

In loc de concluzii
Desi simptome de dermatita atopica pot fi foarte suparatoare, boala poate fi controlata cu succes. Persoanele cu dermatita atopica, precum si familiile lor pot duce o viata normala. Evolutia pe termen lung este greu de prezis. Riscul de a dezvolta astm bronsic este de 3 ori mai mare fata de copiii fara dermatita atopica. Boala poate intra in remisiune pentru luni sau ani de zile. In majoritatea cazurilor, manifestarile dispar dupa pubertate, dar unii pot avea simptome si ca adulti.

Sursa: Doctorul meu