Dermatita de contact este un tip de dermatită care reprezintă o inflamație, o reacție alergică sau iritantă, care determină erupții și mâncărimi la nivelul pielii. Această afecțiune nu este contagioasă, dar, fără o îngrijire dermatologică potrivită, poate fi destul de supărătoare.
De ce apare dermatita de contact?
Dermatita de contact este o problemă de piele destul de frecventă, dat fiind că suntem înconjurați, în natură, de potențiali alergeni sau substanțe iritante. Această afecțiune poate să apară mai frecvent la persoanele cu o piele sensibilă. Inflamația pielii se manifestă prin roșeață, dureri, mâncărimi, erupție cutanată.
Multe substanțe pot să producă o astfel de reacție, inclusiv anumite săpunuri, cosmetice, parfumuri, sau chiar unele bijuterii și plante.
Dermatita de contact este frecventă în rândul persoanelor din anumite categorii socio-profesionale, care interacționează mai des cu substanțe cu potențial iritant: profesioniștii din domeniul sănătății, cei din construcții, din domeniul coafurii, precum și instalatorii, mecanicii sau artiștii.
Tipuri de dermatită de contact
Dermatita de contact este de două feluri:
Dermatită de contact alergică
Apare atunci când organismul manifestă o reacție la un alergen – produs cosmetic, bijuterie de metal, conservanți, arome etc. Eczema apare la câteva zile de la expunerea la factorul declanșator.
Dermatită de contact iritantă
Apare ca urmare a contactului pielii cu o substanță iritantă – detergent, produse de curățare, acizi etc. Manifestările sunt asemănătoare cu cele ale dermatitei alergice.
Simptome
Dermatita de contact produce uscarea pielii și mâncărimi, vezicule și crăpături la nivelul acesteia. Printre simptomele dermatitei de contact se numără:
- roșeață
- decojirea pielii
- senzație de arsură
- apariția de umflături
- sensibilitate.
Pielea deschisă la culoare se poate înroși, în timp ce pielea cu pigment mai închis devine maronie, sau în nuanțe de mov sau gri.
Aceste reacții apar, de obicei, la câteva ore, sau chiar la câteva zile, de la expunerea la un iritant sau alergen.
Cel mai adesea, simptomele apar pe față și pe mâini, dar pot afecta și alte zone ale corpului.
Iritanții mai slabi, precum săpunurile și detergenții, nu cauzează imediat probleme, ci după o expunere îndelungată.
Diagnosticul dermatitei de contact
Pentru un bun diagnostic al acestei afecțiuni cutanate, este necesar să mergi la un control dermatologic, pentru a stabili dacă dermatita are o cauză iritantă sau alergică.
O primă recomandare ar fi evitarea expunerii ulterioare la substanța care a declanșat simptomele.
Totodată, medicul dermatolog ar putea să efectueze anumite teste speciale, pentru a verifica reacțiile pielii tale la anumite substanțe.
Tratament dermatită de contact
Pentru a trata corespunzător dermatita de contact, trebuie să identifici și să eviți cauzele problemei. Specialiștii în dermatologie de la Dr. Leventer Centre îți recomandă să mergi la medic, dacă experimentezi următoarele semne:
- erupția cutanată este atât de incomodă încât te afectează în viața de zi cu zi, și îți perturbă chiar și somnul;
- erupția apare brusc, este dureroasă și severă, sau este răspândită pe zone extinse ale corpului;
- te deranjează foarte mult felul în care arată pielea ta;
- problema nu se ameliorează după trei săptămâni;
- erupția îți afectează fața sau organele genitale;
- crezi că pielea ta este infectată, ai febră și vezicule cu puroi.
În funcție de simptomele tale, medicul ar putea să îți prescrie un tratament pentru dermatita de contact sub forma unor anumite medicamente precum corticosteroizi, pentru a reduce inflamația, antihistaminice, pentru a reduce mâncărimile, ori antibiotice, pentru a lupta împotriva unei suprainfecții bacteriene.
În cazuri mai puțin severe, cremele și unguentele cu steroizi pot fi suficiente pentru ameliorarea dermatitei de contact.
Este important ca, în procesul de tratament al dermatitei de contact, să urmezi niște reguli simple acasă, pentru a evita agravarea simptomelor.
- evită să scarpini zona afectată;
- urmează recomandările medicului în privința aplicării cremelor sau a utilizării medicației;
- protejează-ți mâinile și folosește mănuși atunci când intri în contact cu substanțe iritante;
- aplică, timp de câteva minute, comprese umede, reci, de mai multe ori pe zi.
Nu lăsa dermatita de contact să îți afecteze rutina zilnică.
Programează-ți o vizită la dermatolog, la Dr. Leventer Centre.