Piele cu dermatită herpetiformă

Dermatita herpetiformă sau boala Duhring-Brocq este o afecțiune cutanată inflamatorie asociată cu intoleranța la gluten. Numele afecțiunii este dat de asemănarea erupțiilor care apar la manifestare cu cele ale herpesului. Însă, dermatita herpetiformă nu este cauzată de virusul
herpetic.

Ce este dermatita herpetiformă?

Dermatita herpetiformă este o boală cronică de piele, cu mecanism autoimun, care afectează oamenii mai ales la vârsta maturității. Acest tip de dermatită seamănă cu erupția de herpes pentru că se manifestă prin multiple bășicuțe, dar este mult mai extinsă. Afecțiunea nu este contagioasă și se asociază cu intoleranța la gluten (boala celiacă).

Studiile arată că 10 % din persoanele care sunt diagnosticate cu boala celiacă dezvoltă și dermatită herpetiformă. Regăsim glutenul în cereale precum grâu, orz, ovăz sau secară. În cazul persoanelor care au intoleranță la gluten, aceste cereale produc o serie de reacții imunologice cu efecte asupra sistemului digestiv și asupra pielii.

Cauzele dermatitei herpetiforme

Acest tip de dermatită este provocat de producerea unui autoantigen asemănător cu cel din boala celiacă și depunerea de imunoglobulina IgA în derm. Această reacție produce inflamație, apariția bubelor și prurit.
Deși în cazul bolii celiace, femeile reprezintă un procent mai mare în diagnosticare, dermatita herpetiformă este mai prezentă la bărbați.

Cum se manifestă dermatita herpetiformă?

Boala se manifestă printr-o erupție de bășicuțe pline cu un lichid clar, grupate pe placarde eritematoase și diseminate mai ales pe brațe, umeri și trunchi. Erupția se poate întinde și pe membrele inferioare, iar leziunile sunt intens pruriginoase. Senzația de mâncărime este foarte
intensă și duce adesea la rănirea pielii prin scărpinat. Pruritul intens este provocat de anticorpii care circulă în sânge. Boala are perioade eruptive și perioade de reducere a erupției. Episoadele alternante par să fie legate de consumul de gluten.

Dermatita herpetiformă poate fi asociată și cu alte afecțiuni precum tiroidita, lupusul, vitiligo, miastenia gravis sau diabetul zaharat insulinodependent.

Care sunt complicațiile provocate de dermatita herpetiformă?

Mai ales în cazul în care pacientul care se prezintă cu dermatită herpetiformă are și boala celiacă, acesta poate să dezvolte și:

● Cheilită angulară
● Piele uscată
● Deformități la nivelul unghiilor
● Probleme dentare: subțierea smalțului
● Probleme neurologice: ataxie (pierderea balansului)
● Probleme cardiologice: cardiomiopatie

Cum se diagnostichează?

În dermatologie se întâlnesc mai multe afecțiuni buloase care trebuie diferențiate între ele.
Pentru siguranța diagnosticului este necesară recoltarea unei biopsii și a unei piese pentru imunofluorescența directă. Ambele piese se recoltează deodată. Diagnosticul trebuie apoi completat cu investigații pentru boala celiacă. În vederea tratamentului sunt necesare și analize
de sânge.

Tratament pentru dermatita herpetiformă

Pacientul cu dermatită herpetiformă va trebui să-și schimbe dieta și să renunțe la gluten (alimente făinoase). Din fericire, în acest moment în magazinele alimentare există raioane de produse fără gluten. Astfel, chiar și pâinea, un produs specific cerealelor, poate fi înlocuită. De asemenea, unele restaurante oferă acum meniuri fără gluten. Aceste exemple demonstrează cât de importantă este dieta corectă în cazul persoanelor afectate de intoleranța la gluten. Totodată, pacienții care suferă de acest tip de dermatită, sunt sfătuiți să evite sarea iodată și alte alimente care conțin iod.

În cazul tratamentului medicamentos, medicul dermatolog va administra un medicament dedicat acestei afecțiuni care poate controla erupția. Deoarece medicamentul poate provoca anemie, pacienții aflați sub tratament rămân în monitorizare cronică. Există mai multe scheme de tratament disponibile pentru această boală, dar trebuie alese în funcție de particularitățile cazului.
Deoarece afecțiunea se poate asocia și cu alte afecțiuni ale pielii, pacienții trebuie să rămână în observația medicului curant care va recomanda ritmul optim pentru controale.

Dacă aveți o erupție suspectă la nivelul pielii care poate părea că este dermatită herpetiformă și pruritul este atât de intens încât vă afectează viața de zi cu zi, vă așteptăm la Dr. Leventer Centre, unde tratăm orice afecțiune a pielii.

Înscrie-te la newsletterul Dr. Leventer Centre pentru a rămâne la curent cu cele mai noi cele mai noi informații, servicii și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

  • Etichete:

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744 Programare online