Chirurgia alunițelor - de ce este importantă?

Chirurgia alunițelor este o procedură minim invazivă, prin care sunt excizate alunițele (nevi pigmentari) benigne, dar incomode sau cele care sunt suspecte de a fi maligne. În cazul în care există o suspiciune de melanom, excizarea aluniței poate fi o acțiune salvatoare.

Scoaterea unei alunițe trebuie efectuată doar la recomandarea medicului dermatolog sau cu acordul acestuia și se poate face din trei motive:

Medical
Atunci când medicul dermatolog consideră că alunița prezintă risc malign.

Estetic
Atunci când alunița este localizată într-o zonă vizibilă (pe față) sau este de dimensiuni mai mari.

Igienic
Atunci când o aluniță este localizată într-o zonă în care poate fi afectată de activitățile zilnice sau de îmbrăcăminte, existând riscul să fie ruptă sau iritată, provocând traumatisme constante (ex: pe spate, în zona unde se prinde sutienul sau pe gât, pe zona unde vine gulerul unei cămăși).

Scoaterea unei alunițe care prezintă risc de cancer de piele îți poate salva viața. Tipul de cancer de piele care se poate dezvolta este melanomul, cel mai agresiv tip, dar cu șanse de vindecare, dacă se excizează din timp. Modificările unei alunițe sunt, în primă fază, microscopice, dar la primul semn de schimbare, adresează-te medicului dermatolog pentru un diagnostic de certitudine. În cazul melanomului, prevenția salvează vieți.

Ce sunt alunițele sau nevii pigmentari?

Alunițele sau nevii pigmentari sunt aglomerări de celule ale pielii (melanocite), de cele mai multe ori de culoare închisă (cafenii sau negre) sau de culoarea pielii. Pot apărea oriunde pe corp, cel mai frecvent înaintea vârstei de 20 de ani. Însă, alunițele pot apărea și la o vârstă matură, caz în care este recomandată monitorizarea prin auto-examinare și control dermatologic anual. Prezența lor în număr de aproximativ 50 este normală, însă într-un număr mai mare, necesită o monitorizare constantă.

ce-sunt-alunițele-și-de-ce-apar

Examinarea de rutină a pielii

Consultul dermatologic de rutină este recomandat anual, mai ales în cazul în care pielea ta este expusă frecvent la soare. Medicul tău dermatolog poate să evalueze alunițele sau nevii pigmentari de pe piele prin examinarea clinică și dermatoscopică, iar dacă apare o suspiciune în cazul uneia dintre ele, poate cere o probă de țesut care să fie analizată în laboratorul de histopatologie.
Majoritatea alunițelor sunt benigne, ceea ce înseamnă că nu prezintă niciun pericol medical. Însă, dacă observi că dintr-o dată apar multe alunițe, sau cele existente își schimbă forma, culoarea sau dimensiunea, recomandarea este să mergi la un
cabinet dermatologic pentru o evaluare corectă și pentru a te asigura că formațiunea nu este una malignă (cancerigenă).
Fii pregătit să-i dai medicului tău detalii precum:
•Modificările pe care le-ai observat
•Lista cu tratamentele medicale pe care le urmezi în momentul consultului
•Dacă ai avut în trecut melanom sau ți-ai mai scos alunițe
•Istoricul familial de afecțiuni sau de cancer de piele (dacă există).

Chirurgia alunițelor (nevi pigmentari)

Chirurgia alunițelor este o procedură dermatologică prin care sunt excizate una sau mai multe alunițe suspecte de a fi tumori maligne.
Alunițele active pot fi excizate fără niciun risc. În anestezie locală, se îndepărtează alunița cu o margine de piele de 1-2 mm pentru siguranță, iar defectul rezultat se coase cu fire de sutură care se resorb sau se îndepărtează după 7-14 zile. Fragmentul obținut în urma exciziei va fi trimis la analiză, la laboratorul de histopatologie.

Chirurgia alunițelor este cea mai sigură metodă de îndepărtare a alunițelor. După finalizarea procedurii se va observa o cicatrice. Aceasta trebuie îngrijită în jur de 1-2 săptămâni. Semnele care rămân se șterg treptat în următoarele săptămâni și sunt mult mai ușor de camuflat decât alunița în sine.
Nu este recomandat să scoatem alunițele (nevii pigmentari) suspecte prin alte metode, cum ar fi laserul sau cauterizarea. Arderea țesutului împiedică analizarea aluniței la microscop. Analiza histopatologică este esențială, ea fiind cea care face diferența între o leziune benignă și una malignă.

În cazul în care se dovedește că alunița este o leziune malignă, medicul curant știe ce pași are de urmat pentru a extirpa tumora în întregime, înainte de a afecta și alte țesuturi.

Există forme de alunițe sau nevi pigmentari care se pretează și la alte metode de excizie și care nu necesită biopsia. Însă, evaluarea alunițelor și decizia exciziei chirurgicale sau prin alt tip de metodă, aparține în întregime medicului specialist dermatolog.
Puteți cere informații despre toate variantele de excizie și împreună cu medicul să alegeți care este cea mai bună pentru alunița în cauză.
Chirurgia alunițelor este necesară, dar trebuie să fie recomandată de medic. De asemenea, scoaterea preventivă a tuturor alunițelor nu este indicată.

Chirurgia alunițelor - ce presupune procedura?

Procedura de îndepărtare a alunițelor presupune o intervenție minoră, realizată de medicul dermatolog. Medicul va injecta un anestezic local în zona din jurul aluniței și va exciza alunița cu margine de 2 mm în jur; proba va fi trimisă la laboratorul de histopatologie. Apoi, defectul va fi suturat. Pansamentul poate fi schimbat după 2-3 zile. Nu este necesar să țineți niciun fel de regim înainte de intervenție și puteți pleca acasă în aceeași zi.
În următoarele zile trebuie să vă asigurați că bandajul rămâne curat și nu este udat. Firele de sutură pot fi scoase după 1-2 săptămâni.

Centrul Dr. Leventer este centrul medical dedicat exclusiv sănătății pielii și oferă consultanță calificată pentru orice afecțiune dermatologică. Vă așteptăm pentru orice problemă de piele cu care vă confruntați, inclusiv chirurgia alunițelor (nevi pigmentari)!

scoterea-alunițelor-de-către-dermatolog

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online