
Tratament pentru pilozitatea excesivă
Cauzele pilozitatii excesive (hirsutismul)
Principalele cauze ce duc la apariția hirsutismului sunt hormonii, anumite afecțiuni medicale, factorii genetici și/ sau anumite medicamente.
Hormonii
Hirsutismul la femei apare atunci când foliculii de păr sunt expuși la niveluri ridicate ale hormonului masculin -testosteron- din sânge. În consecință, jumătate dintre femeile cu hirsutism ușor au niveluri ridicate ale acestui hormon masculin.
În mod normal, corpul femeii produce testosteron, dar în cantitate mică și nivelurile scăzute nu provoacă creșterea excesivă a părului. Când aceste cantități sunt prea mari, ele pot provoca hirsutism, acnee sau apariția unor trăsături masculine, cum ar fi îngroșarea vocii și alopecia.
Afecțiuni asociate cu hirsutism – cauze medicale
Creșterea nivelului de hormon masculin -testosteron- din sânge este asociată și cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi:
• Sindromul ovarului polichistic – care determină apariția unor chisturi mici pe ovare;
• Sindromul Cushing – care apare atunci când te confrunți cu niveluri ridicate de cortizol, pentru perioade lungi de timp;
• Tumorile de ovare sau glande suprarenale (care produc hormoni precum cortizolul).
Factorii genetici
Hirsutismul este o afecțiune ce poate fi moștenită genetic. Dacă ai observat prezența inestetică a părului în familia ta, pe linie maternă, există probabilitatea ca și tu să te confrunți cu hirsutism.
Medicamente
Anumite medicamente pot schimba nivelul hormonilor din sânge, favorizând creșterea inestetică a părului pe față sau corp. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt steroizii anabolizanți sau cele ce stimulează creșterea părului.
Simptomele pilozitatii excesive (hirsutismul)
Principalul simptom al hirsutismului este prezența părului în zone în care, în mod normal, lipsește sau este insesizabil.
Dacă te confrunți cu o formă ușoară de hirsutism, vei observa o creștere a părului în zona:
• sprâncenelor;
• buzei superioare;
• bărbiei;
• mameloanelor;
• abdomenului inferior.

În fază avansată hirsutismul va duce la creșterea părului pe:
• partea superioară a spatelui;
• umeri;
• piept și abdomenul superior.
După cum spuneam mai sus, pilozitatea excesivă poate fi rezultatul dereglărilor hormonale. Astfel, o femeie cu hirsutism poate prezenta și alte simptome, inclusiv:
• exces de sebum;
• acnee;
• alopecie;
• creșterea masei musculare;
• îngroșarea vocii.
În acest caz, este importantă și vizita la medicul endocrinolog pentru tratarea dezechilibrului hormonal.
La ce să te aștepți dacă te confrunți cu hirsutism
Este important să recunoaștem că hirsutismul poate fi o povară emoțională care, uneori, dăunează respectului de sine și imaginii corpului. Unele femei cu hirsutism spun că se simt nefeminine și jenate din cauza părului nedorit. Multe dintre acestea își ascund părul nedorit și evită apropierea fizică cu alte persoane, iar unele experimentează scăderea stimei de sine și chiar depresia.
Diagnostic și hirsutism tratament
Tratamentul pentru hirsutism este personalizat, recomandarea noastră fiind să vizitezi medicul specialist pentru a efectua o serie de teste și analize hormonale pentru a avea un diagnostic corect. Totodată, medicul poate recomanda testele de imagistică în vederea depistării unor posibile tumori, pentru confirmarea cu precizie a diagnosticului.
Tratamentul pentru pilozitate excesivă reprezintă de cele mai multe ori o combinație între tratarea tulburării de bază (nivel ridicat de hormoni, prezența unor tumori – dacă este cazul) și eliminarea cosmetică a firelor de păr nedorite.
Procedura de epilare cu lumină intens pulsată ţine cont de fiziologia firului de păr şi de etapele lui de dezvoltare. Şedinţele se succed la 4-8 săptămâni, timp în care nu trebuie sa te pensezi sau să îți smulgi părul cu ceară. Efectele tratamentului se observă după prima şedinţă. În final, tratamentul pilozităţii excesive (hirsutism) duce la reducerea părului într-o proporţie de 75%, restul firelor miniaturizându-se.
Pielea nu este înţepată, nici arsă, prin această metodă, considerată cea mai eficientă, și care distruge doar firul de păr. Medicul trebuie sa explice că nu există un efect definitiv, dar că tratamentul pentru pilozitate excesivă are eficienţă maximă, iar pentru rezultate optime sunt necesare ședințe de întreținere.
Pilozitatea excesivă poate fi tratată în Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică cu ajutorul laserului Alexandrite, o aparatură modernă, considerată la momentul actual, cea mai eficientă tehnologie de epilare definitivă.
Laserul Alexandrite utilizează lungimea de undă de 755 nm, acționând și asupra firelor de păr foarte subțiri, fără să afecteze pielea din jur.
Încă din 1998, când în Centrul Dr. Leventer s-a utilizat pentru prima oară în România o platformă laser de epilare, echipamentele au ţinut pasul cu progresul tehnologic, iar cazuistica personală este numeroasă, cu o vastă experienţă în acest subiect.
Dacă vrei să scapi definitiv de pilozitatea excesivă, fă-ți acum o programare în unul din Centrele noastre dedicate sănătății și frumuseții pielii.
Părerile pacienților
Mulțumesc întregii echipe de specialiști din cadrul Dr. Leventer Centre pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat. Am venit cu o suspiciune de cancer de piele la o aluniță. De la primul consult și până la venirea rezultatului, care din fericire a fost negativ, m-au încurajat și m-au asigurat că totul va fi bine.
În momentul în care am ajuns la Dr. Anca Stanciu pentru o a doua părere pe un diagnostic cu care nu eram împăcată, am știut că aici am găsit medicul care va lupta alături de mine să mă fac bine. Nu m-am înșelat.
Datorita intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!
Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Dr. Irina Nasturică
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în microchirurgie Mohs
Fă o programare
Dr. Vladoiu Valentin
Medic specialist chirurgie plastică, estetică si microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Tiberiu Tebeică
Medic primar anatomopatologCertificat ICDP-UEMS în dermatopatologie
Fă o programare
Dr. Florin-Teodor Bobircă
Medic primar in chirurgie generala, supraspecializare chirurgie oncologica
Fă o programare
Dr. Andreea Mite
Medic specialist chirurgChirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Fă o programare
Dr. Andrei Mușețeanu
Medic primar chirurgChirurgie plastică, reconstructivă și estetică
Fă o programare
Dr. Ana Grigorescu (Ungureanu)
Medic specialist dermatologCertificat ASDS în dermatoestetică
Fă o programare
Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatologDirector program fellowship ASDS microchirurgie Mohs
Fă o programareÎngrijește pielea

joi 16 noiembrie 2023
Ce afecțiuni ascunde pielea uscată
Sunt mulți factori care pot duce la piele uscată, care „se cojește” și mănâncă: expunere la frig, la soare, folosirea unor săpunuri dure...
Dermatoestetică

joi 16 noiembrie 2023
Cuperoza. Cum o tratăm ca să evităm complicațiile
Cuperoza este faza inițială a rozaceei, o boală inflamatorie a pielii care afectează fața și care, netratată, poate duce la modificări cutanate semnificative. ...
Dermatoestetică

vineri 20 octombrie 2023
Pink Week: săptămâna reducerilor la Dr. Leventer Dermato-Estetică
Bucură-te acum de Pink Week, săptămâna reducerilor la Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică! Beneficiază de 20% reducere la oricare dintre procedurile de dermato-cosmetică injectabilă,...
Aparitii Media

marți 17 octombrie 2023
Hemoroizii externi: cum se manifestă și cum îi poți trata?
Hemoroizii externi se simt și arată precum niște mici umflături în afara anusului. Aceștia provoacă disconfort, sângerare și mâncărimi. Află de la specialiștii...
Dermatopatologie

marți 10 octombrie 2023
Tipuri de alopecie și tratament
Alopecia este un termen umbrelă care desemnează afecțiuni caracterizate prin căderea părului. Alopecia nu este o boală contagioasă, însă poate fi extrem de...
Endocrinologie

marți 26 septembrie 2023
Hirsutismul: de ce apare și cum se tratează
Hirsutismul este o afecțiune care poate să apară la femei, caracterizată de creșterea excesivă a părului aspru, închis la culoare, în zonele în...
Dermatopatologie

marți 19 septembrie 2023
Hemoroizii interni: ce sunt și cum se tratează?
Hemoroizii interni sunt vase de sânge dilatate care se formează în partea inferioară a rectului, spre deosebire de hemoroizii externi, care se dezvoltă...
Dermatopatologie

miercuri 30 august 2023
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă, este o boală inflamatorie cronică, necontagioasă, care provoacă roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic....
Dermatologie clinică