Cauzele pilozitatii excesive (hirsutismul)

Principalele cauze ce duc la apariția hirsutismului sunt hormonii, anumite afecțiuni medicale, factorii genetici și/ sau anumite medicamente.

Hormonii
Hirsutismul la femei apare atunci când foliculii de păr sunt expuși la niveluri ridicate ale hormonului masculin -testosteron- din sânge. În consecință, jumătate dintre femeile cu hirsutism ușor au niveluri ridicate ale acestui hormon masculin.

În mod normal, corpul femeii produce testosteron, dar în cantitate mică și nivelurile scăzute nu provoacă creșterea excesivă a părului. Când aceste cantități sunt prea mari, ele pot provoca hirsutism, acnee sau apariția unor trăsături masculine, cum ar fi îngroșarea vocii și alopecia.

Afecțiuni asociate cu hirsutism – cauze medicale
Creșterea nivelului de hormon masculin -testosteron- din sânge este asociată și cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi:

• Sindromul ovarului polichistic – care determină apariția unor chisturi mici pe ovare;
• Sindromul Cushing – care apare atunci când te confrunți cu niveluri ridicate de cortizol, pentru perioade lungi de timp;
• Tumorile de ovare sau glande suprarenale (care produc hormoni precum cortizolul).

Factorii genetici
Hirsutismul este o afecțiune ce poate fi moștenită genetic. Dacă ai observat prezența inestetică a părului în familia ta, pe linie maternă, există probabilitatea ca și tu să te confrunți cu hirsutism.

Medicamente
Anumite medicamente pot schimba nivelul hormonilor din sânge, favorizând creșterea inestetică a părului pe față sau corp. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt steroizii anabolizanți sau cele ce stimulează creșterea părului.

Simptomele pilozitatii excesive (hirsutismul)

Principalul simptom al hirsutismului este prezența părului în zone în care, în mod normal, lipsește sau este insesizabil.

Dacă te confrunți cu o formă ușoară de hirsutism, vei observa o creștere a părului în zona:
• sprâncenelor;
• buzei superioare;
• bărbiei;
• mameloanelor;
• abdomenului inferior.

În fază avansată hirsutismul va duce la creșterea părului pe:
• partea superioară a spatelui;
• umeri;
• piept și abdomenul superior.

După cum spuneam mai sus, pilozitatea excesivă poate fi rezultatul dereglărilor hormonale. Astfel, o femeie cu hirsutism poate prezenta și alte simptome, inclusiv:
• exces de sebum;
• acnee;
alopecie;
• creșterea masei musculare;
• îngroșarea vocii.

În acest caz, este importantă și vizita la medicul endocrinolog pentru tratarea dezechilibrului hormonal.

La ce să te aștepți dacă te confrunți cu hirsutism

Este important să recunoaștem că hirsutismul poate fi o povară emoțională care, uneori, dăunează respectului de sine și imaginii corpului. Unele femei cu hirsutism spun că se simt nefeminine și jenate din cauza părului nedorit. Multe dintre acestea își ascund părul nedorit și evită apropierea fizică cu alte persoane, iar unele experimentează scăderea stimei de sine și chiar depresia.

Diagnostic și hirsutism tratament

Tratamentul pentru hirsutism este personalizat, recomandarea noastră fiind să vizitezi medicul specialist pentru a efectua o serie de teste și analize hormonale pentru a avea un diagnostic corect. Totodată, medicul poate recomanda testele de imagistică în vederea depistării unor posibile tumori, pentru confirmarea cu precizie a diagnosticului.

Tratamentul pentru pilozitate excesivă reprezintă de cele mai multe ori o combinație între tratarea tulburării de bază (nivel ridicat de hormoni, prezența unor tumori – dacă este cazul) și eliminarea cosmetică a firelor de păr nedorite.

Procedura de epilare cu lumină intens pulsată ţine cont de fiziologia firului de păr şi de etapele lui de dezvoltare. Şedinţele se succed la 4-8 săptămâni, timp în care nu trebuie sa te pensezi sau să îți smulgi părul cu ceară. Efectele tratamentului se observă după prima şedinţă. În final, tratamentul pilozităţii excesive (hirsutism) duce la reducerea părului într-o proporţie de 75%, restul firelor miniaturizându-se.

Pielea nu este înţepată, nici arsă, prin această metodă, considerată cea mai eficientă, și care distruge doar firul de păr. Medicul trebuie sa explice că nu există un efect definitiv, dar că tratamentul pentru pilozitate excesivă are eficienţă maximă, iar pentru rezultate optime sunt necesare ședințe de întreținere.

Pilozitatea excesivă poate fi tratată în Centrul Dr. Leventer Dermato-Estetică cu ajutorul laserului Alexandrite, o aparatură modernă, considerată la momentul actual, cea mai eficientă tehnologie de epilare definitivă.
Laserul Alexandrite utilizează lungimea de undă de 755 nm, acționând și asupra firelor de păr foarte subțiri, fără să afecteze pielea din jur.

Încă din 1998, când în Centrul Dr. Leventer s-a utilizat pentru prima oară în România o platformă laser de epilare, echipamentele au ţinut pasul cu progresul tehnologic, iar cazuistica personală este numeroasă, cu o vastă experienţă în acest subiect.

Dacă vrei să scapi definitiv de pilozitatea excesivă, fă-ți acum o programare în unul din Centrele noastre dedicate sănătății și frumuseții pielii.

Părerile pacienților

Cere o programare in Centrul Dr. Leventer Victoriei sau Baneasa

0374 415 744
programează-te online

Specialiștii tăi în sănătatea pielii

Îngrijește pielea

vezi toate articolele
Programare online